Εθνική με βάθος και χαρακτήρα

Εθνική με βάθος και χαρακτήρα12.12.2018Μπάσκετ

Παρά την επιμονή όλων των Ελλήνων να ασχολούμαστε πρώτα απ’ όλα με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ είναι αναμφισβήτητα το εθνικό μας άθλημα, αντικειμενικά και με αποδείξεις πολλών χρόνων.

Υπάρχει βέβαια η ομολογουμένως τεράστια επιτυχία του 2004 που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Και είναι απίθανο να ξαναδούμε αφού αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στον αθλητισμό διαχρονικά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ενασχόληση με τον ομαδικό αθλητισμό

συνδέεται επίσης με το στοίχημα και τις στοιχηματικές εταιρίες. Μάθετε για αυτές που λειτουργούν νόμιμα στο Legalbet.gr.

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ ωστόσο είναι σταθερά εκεί, στις ψηλές θέσεις εδώ και πολλά πλέον χρόνια. Γι’ αυτό και οι απαιτήσεις όλων είναι τόσο μεγάλες και συχνά καταλήγουν να είναι πολύ πιεστικές. Σε αυτή τη πορεία έχουν βοηθήσει και οι καταπληκτικές διακρίσεις που έχουν κατακτήσει σε συλλογικό επίπεδο κυρίως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει βέβαια και την χρυσή γενιά απ’ όπου ξεκίνησαν όλα αυτά. Τη γενιά του πρώτου έπους Εθνικής μας ομάδας, αυτής του 1987. Εξ’ αιτίας τους έμαθε και αγάπησε όλη η Ελλάδα το μπάσκετ τόσο πολύ. Μπασκέτες ξεφύτρωσαν παντού, σε σχολεία και γειτονιές, δημιουργώντας τις μετέπειτα γενιές με τις τόσες επιτυχίες συλλογικά αλλά και Εθνικά, σε όλες τις ηλικίες.

Φυσικό επακόλουθο είναι να έχουν όλοι άποψη για το μπάσκετ, ειδικά όταν πρόκειται για την Εθνική ομάδα. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, και με την απουσία μιας μεγάλης επιτυχίας, η Εθνική ομάδα και οι άνθρωποι που την έχουν πλαισιώσει έχουν γίνει δέκτες πολλών αρνητικών σχολίων και έντονης κριτικής.

Το αποκορύφωμα των επικρίσεων ήρθε πριν την έναρξη των παραθύρων της FIBA. Όταν και έγινε γνωστό ότι όλη η πρώτη γραμμή της ομάδας θα λείπει από αυτούς τους 9 αγώνες που θα έκριναν την πρόκριση στο παγκόσμιο της Κίνας αλλά και τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες. Όπως και ότι θα συνέχιζε στο τιμόνι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος.

Πολλά άρθρα γράφτηκαν για τον κόουτς της Εθνικής και άλλα τόσα σχόλια προστέθηκαν από κάτω τους, σχεδόν όλα αρνητικά. Ειπώθηκε μεταξύ άλλων ότι οι γνώσεις του είναι ελλιπείς, ότι δεν έχει το σθένος να επιβάλλει πειθαρχία στην ομάδα και ότι δεν έχει τις απαραίτητες παραστάσεις από μπάσκετ υψηλού επιπέδου.

Παρ’ όλα αυτά, κι ενώ τα παράθυρα της FIBA είναι πλέον παρελθόν, η Εθνική ομάδα προκρίθηκε από τις πρώτες στο Παγκόσμιο της Κίνας με 8 στις 9 νίκες, με την μοναδική ήττα να έρχεται στην τελευταία αγωνιστική, όπου έπαιξε με επιπλέον ελλείψεις και απέναντι στη ενισχυμένη και καιόμενη Σερβία.

Μοναδικός συνδετικός κρίκος αυτής της ομάδας, που απαρτίστηκε από υποτιθέμενες δεύτερες και τρίτες επιλογές, με αυτή των βασικών που αγωνίστηκε στο Eurobasket 2017 ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης. Με λίγα λόγια, το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε τη χαρά να διαθέτουμε μια Εθνική ομάδα με πολύ βάθος και ταλέντο, που άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η αποκλεισμένη από το Παγκόσμιο Πρωταθλήτρια Ευρώπης Σλοβενία δεν έχουν. Μετά από αυτή την εκπληκτική πορεία, η Ελλάδα φιγουράρει στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIBA.

Δικαιούμαστε λοιπόν να υπερηφανευόμαστε για τη μπασκετική μας ιστορία αλλά και το μέλλον. Και οφείλουμε να σεβόμαστε και να αγκαλιάζουμε αυτή την ομάδα που συνεχίζει να προσφέρει πολλά, ακόμα και σε περιόδους με προβλήματα και ελλείψεις.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος θα συνεχίσει να κρίνεται σκληρά, παρ’ όλο το έργο που παρήγαγε. Όμως αυτός και οι παίκτες που μας πήγαν στο Παγκόσμιο αξίζουν μια θέση εκεί στη Κίνα, μαζί βέβαια με τους παίκτες της πρώτης γραμμής, ώστε να δημιουργηθεί μία ομάδα αντιπροσωπευτική του συνόλου του Ελληνικού μπάσκετ, με όλο το βάθος και το χαρακτήρα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα