Ερευνα: Ανασφαλείς και καχύποπτοι οι Ελληνες!

Ερευνα: Ανασφαλείς και καχύποπτοι οι Ελληνες!25.09.2018Πρόσωπα

Εμπιστεύονται μόνο πανεπιστήμια, Ενοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Εκκλησία και δικαστήρια

Τη βαθιά πίστη της «βροντοφώναξε» σε ακόμη μία έρευνα η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι ωστόσο εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι με τους πολιτικούς αλλά και με τους συμπολίτες τους. Ταυτόχρονα, μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων εμφανίζεται ανασφαλές για το μέλλον του, καθώς φοβάται μήπως χάσει τη δουλειά του ή μήπως δεν βρει δουλειά.

Η διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ, οργάνωσε τη συμμετοχή της χώρας μας πρώτη φορά στη World Values Survey (WVS), μια παγκόσμια έρευνα αξιών που διεξάγεται από το 1981 με σκοπό να παρακολουθεί την εξέλιξη και τον μετασχηματισμό των βασικών αξιών και στάσεων των πολιτών στις σύγχρονες κοινωνίες. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη στάση των Ελλήνων απέναντι στη θρησκεία, το 81,4% δηλώνει «θρησκευόμενο», ενώ το 21% των Ελλήνων υποστηρίζει πως όταν η επιστήμη και η θρησκεία συγκρούονται «δίκιο» έχει πάντα η θρησκεία.

Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, οι Ελληνες εμπιστεύονται, σε ποσοστά άνω του 50%, μόνο πέντε θεσμούς και αυτοί είναι τα πανεπιστήμια, οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία, η Εκκλησία και τα δικαστήρια και σε ποσοστό 90% διαφωνούν με την άποψη ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης». Επίσης, ένας στους τρεις Ελληνες θεωρεί την πολιτική «σημαντική για τη ζωή του», ενώ τέσσερις στους 10 απαντούν ότι «συχνά» ή «πάντοτε» πρέπει να χρηματίζουν τοπικούς αξιωματούχους και παρόχους υπηρεσιών για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Την ίδια στιγμή, το 63% των Ελλήνων θεωρεί πως «η κοινωνία μας πρέπει να βελτιωθεί σταδιακά με μεταρρυθμίσεις» και το 1/3 ότι οι ψηφοφόροι δωροδοκούνται. Ταυτόχρονα, οι μισοί εκτιμούν πως οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας μας, το 64% θεωρεί ότι η μετανάστευση «αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας», ενώ το 63,5% ότι η μετανάστευση «αυξάνει την ανεργία».

Το 55% συμφωνεί με την άποψη ότι «η εργασία αποτελεί καθήκον απέναντι στην κοινωνία», ενώ δύο στους πέντε συμφωνούν με την άποψη πως «όταν μια μητέρα εργάζεται, τα παιδιά υποφέρουν». Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα «ποιον θα θέλατε για γείτονα», ένας στους τρεις Ελληνες δηλώνει πως δεν θα ήθελε για γείτονες ομοφυλόφιλους, ενώ ένας στους τέσσερις μετανάστες και ένας στους πέντε άτομα διαφορετικής θρησκείας.

Επίσης, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, ένας στους πέντε πολίτες ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου, δύο στους πέντε για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης και ένας στους τρεις για το ενδεχόμενο «πολέμου που να αφορά τη χώρα του».

Επίσης, ένας στους 10 Ελληνες δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα ενός εγκλήματος κατά το τελευταίο έτος, ενώ τρεις στους 10 δηλώνουν ότι στη γειτονιά τους συμβαίνουν «συχνά» ή «πολύ συχνά» ληστείες. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι οι συμμετέχοντες δεν ανησυχούν μόνο για την κατάσταση στη χώρα, αλλά και για το μέλλον των παιδιών τους. Το 29% ανησυχεί μήπως δεν είναι «σε θέση να παράσχει στα παιδιά του καλή εκπαίδευση» και έξι στους 10 συμπολίτες μας, ηλικίας 30-49 ετών, ανησυχούν «μήπως χάσουν τη δουλειά τους» ή «μήπως δεν μπορούν να βρουν δουλειά».

Περίπου εφτά στους 10 Ελληνες δηλώνουν «πολύ» ή «αρκετά» ευτυχισμένοι (83% είναι το ποσοστό στους νέους) και οκτώ στους 10 ότι έχουν «καλή» ή «πολύ καλή» υγεία (94% είναι το ποσοστό στους νέους).

Keywords
Τυχαία Θέματα