Εορταστική επέτειος με «Νυχτερίδα» στη Λυρική

Εορταστική επέτειος με «Νυχτερίδα» στη Λυρική28.01.2020Τέχνες

Η διάσημη οπερέτα έρχεται από 7 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου, ημέρα συμπλήρωσης των 80 ετών της ΕΛΣ

H «νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους του νεότερου είναι το έργο με το οποίο θα εορταστεί η επέτειος των 80 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς η διάσημη οπερέτα είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το μοναδικό ελληνικό λυρικό θέατρο στις 5 Μαρτίου του 1940.

Από τις 7 Φεβρουαρίου και για οκτώ παραστάσεις

έως την 5η Μαρτίου 2020, ημέρα συμπλήρωσης των 80 ετών της ΕΛΣ, στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ, 213-0885700) θα παρουσιαστεί η «Νυχτερίδα» σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη. Μάλιστα, στην εορταστική παράσταση της 5ης Μαρτίου οι προσκεκλημένοι στο πάρτι του πρίγκιπα Ορλόφσκι θα αποτελέσουν ξεχωριστή έκπληξη.

Η «Νυχτερίδα» είναι ένα έργο που ταυτίζεται με τη μουσικοθεατρική ζωή της μεταπολεμικής Ελλάδας και ιδιαίτερα με εκείνη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Την έχουν ερμηνεύσει μερικοί από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της και έχει αγαπηθεί από το κοινό της.

Στο έργο όλα ξεκινούν από φάρσα που είχε γίνει στο παρελθόν: ύστερα από έναν αποκριάτικο χορό ο δρ Φάλκε βρίσκεται να τριγυρνά στους δρόμους, μέρα μεσημέρι, μασκαρεμένος με κοστούμι νυχτερίδας.

Στη φυλακή

Υπεύθυνος είναι ο Γκάμπριελ φον Αϊζενσταϊν, στον οποίο ο Φάλκε αποφασίζει να ανταποδώσει τα ίσα κατά τη διάρκεια χορού που παραθέτει ο Ρώσος πρίγκιπας Ορλόφσκι. Αφθονη σαμπάνια και μάσκες, κέφι και μια σειρά παρεξηγήσεων. Στο τέλος όλοι καταλήγουν στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγή σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στο Ολύμπια, μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης κατά τη δεκαετία του ’60. Εχοντας ξαναδουλέψει τη σκηνοθεσία, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης μεταφέρει το πάρτι του Σοβιετικού πρέσβη πλέον Ορλόφσκι το βράδυ της 20ής Απριλίου 1967, παραμονή του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η μεταφορά στα «καθ’ ημάς» είναι μια διαδικασία απολύτως συνυφασμένη με το ελαφρό μουσικό θέατρο παγκοσμίως. Πριν θεωρηθεί ένα από τα αριστουργήματα της σοβαρής μουσικής, η «Νυχτερίδα» υπήρξε ένα λαϊκότατο έργο, που γνώρισε τοπικές διασκευές στις διαφορετικές χώρες όπου παίχτηκε.

Η επαναπλαισίωση της «Νυχτερίδας» που υπογράφει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης δεν είναι τίποτε άλλο από μια αλλαγή κάδρου του ίδιου πίνακα. Ερμηνεύουν οι Δημήτρης Πακσόγλου / Γιάννης Καλύβας / Νίκος Κοτενίδης, Ελένη Καλένος / Αννα Στυλιανάκη, Κωστής Ρασιδάκις / Μάριος Σαραντίδης, Αρτεμις Μπόγρη / Ταξιαρχούλα Κανάτη, Βασιλική Καραγιάννη / Μαριλένα Στριφτόμπολα, Βασίλης Καβάγιας / Χρήστος Κεχρής, Γιάννης Σελητσανιώτης / Γεώργιος Ιατρού, Γιάννης Κάβουρας / Διονύσης Μελογιαννίδης, Ιωάννα Φόρτη / Μυρτώ Μποκολίνη, Δημήτρης Νταλμπάντης. Τη μετάφραση του λιμπρέτου στα ελληνικά υπογράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος, συνεργάτιδα σκηνοθέτη η Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου, τα σκηνικά υπογράφει ο Σωτήρης Στέλιος, τα κοστούμια η Αλεξία Θεοδωράκη, τη χορογραφία η Μαρία Κουσουνή και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα