Ενισχυμένο εμβόλιο για τη γρίπη

Ενισχυμένο εμβόλιο για τη γρίπη03.10.2018Πρόληψη

Περιέχει μια ουσία, που τονώνει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού

Εντατικές οι προετοιμασίες για την επέλαση της φετινής γρίπης. Οπως ανακοίνωσαν οι Αρχές δημόσιας υγείας της Βρετανίας, φέτος ένα νέο, ενισχυμένο εμβόλιο θα διατεθεί για πρώτη φορά για τους άνω των 65 ετών, που έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τη γρίπη.

Το νέο εμβόλιο που θα χορηγηθεί φέτος στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιέχει μια πρόσθετη ανοσοενισχυτική ουσία, που ενδυναμώνει την ανοσολογική απόκριση

του οργανισμού, προστατεύει ωστόσο έναντι τριών αντί τεσσάρων στελεχών της γρίπης. Σύμφωνα με μελέτες, το νέο εμβόλιο αναμένεται να οδηγήσει στην αποφυγή 2.000 νοσηλειών στο νοσοκομείο και τουλάχιστον 700 θανάτων τον φετινό χειμώνα.

Δυστυχώς, πέρυσι, παρά τον εμβολιασμό, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν ξεπέρασε το 15% (στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, μάλιστα, η αποτελεσματικότητα κινήθηκε σε ακόμη μικρότερα επίπεδα και δεν ξεπέρασε το 10%).

Τον Φεβρουάριο κάθε χρονιάς, ειδικοί από όλον τον κόσμο καλούνται να προβλέψουν ποια στελέχη θα επικρατήσουν τον επόμενο χειμώνα, με βάση τα δεδομένα που έχουν εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή τους - αυτά τα στελέχη εμπεριέχονται στο αντιγριπικό εμβόλιο της επόμενης χρονιάς. Δυστυχώς, όμως, αυτή η πρόβλεψη δεν είναι (και δεν μπορεί να είναι) πάντα ακριβής. Στο διάστημα που μεσολαβεί, ακόμη και πολύ μικρές μεταλλάξεις του ιού μπορεί να καταστήσουν το εμβόλιο αναποτελεσματικό. Κάπως έτσι, το περσινό εμβόλιο στάθηκε αναποτελεσματικό στο να προστατέψει τον πληθυσμό από το στέλεχος H3N2 της γρίπης, το οποίο, λόγω του χάους που προκάλεσε στην Αυστραλία, χαρακτηρίστηκε «αυστραλιανή γρίπη».

Ωστόσο, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι η περσινή αποτυχία δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τον πληθυσμό (και ιδίως τις ομάδες υψηλού κινδύνου, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα με διαβήτη, τα παιδιά και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα) να εμβολιαστούν. Γιατί, ακόμη κι αν η αποτελεσματικότητά του περιοριστεί στο 30% ή στο 60%, ο εμβολιασμός μειώνει αποδεδειγμένα τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων από γρίπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα