Εγγραφα για τουλάχιστον 3-4 συναντήσεις Σαμαρά-Φρουζή

Εγγραφα για τουλάχιστον 3-4 συναντήσεις Σαμαρά-Φρουζή 17.03.2018Παρασκήνιο

Η «δημοκρατία» φέρνει σήμερα στο φως τα ντοκουμέντα που πήγαν στη Βουλή και δείχνουν τις επαφές των δύο ανδρών

Στενές επαφές του Κωνσταντίνου Φρουζή προσωπικά με τον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο φέρεται

ότι έχει συναντηθεί τρεις με τέσσερις φορές, και με το περιβάλλον των στενών συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς επίσης με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με τη σύζυγό του Λίνα Νικολοπούλου δείχνουν τα νέα στοιχεία από τα 165 συμπληρωματικά αρχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή την Τρίτη από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα που φέρνει στο φως η «δημοκρατία», ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis είχε αναλάβει ο ίδιος να έρθει σε επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό από την εποχή ακόμη που ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πρόεδρος της Ν.Δ. και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχικά με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και στη συνέχεια και με την ιδιότητα του επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρίας. Μάλιστα, σε έγγραφο αξιολόγησης του κ. Φρουζή από τον έως το 2016 διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis Ρικάρντο Καναβέρι αποθεώνεται από τον Ιταλό -εκτελούσε ρόλο ενδιάμεσου συντονιστή με τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στη Βασιλεία της Ελβετίας- για την ικανότητά του να προσεγγίζει τα πρόσωπα της εξουσίας σε όλες τις βαθμίδες, μέχρι και στην κορυφαία, δηλαδή τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά.

«Ηγέτης»

«Ο Κώστας είναι ένας πραγματικός ηγέτης που έχει έναν δικό του τρόπο να προσεγγίζει τις Αρχές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του πρωθυπουργού» αναφέρει το στέλεχος της Novartis στο σχετικό έγγραφο, γραμμένο στα αγγλικά.
Σε άλλο έγγραφο, το οποίο στους υπολογιστές της εταιρίας ήταν αποθηκευμένο ως «ALPHA BANK POSO», γραμμένο αυτή τη φορά σε greeklish, όπως αρκετά άλλα ενδοεταιρικά σημειώματα, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται ότι ζητεί ραντεβού. «SAMARAS THLEEI OPOS TOY EIPATE NA MILHSETE» αναφέρει το επίμαχο σημείωμα. Προκύπτουν, επίσης, δύο memo του Κωνσταντίνου Φρουζή για όσα θα έθετε διά ζώσης στον Αντώνη Σαμαρά το 2013 με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΦΕΕ.

Πιέσεις

Από τα δύο σημειώματα γίνεται σαφές ότι ο κ. Φρουζής ήθελε να πιέσει τον τότε πρωθυπουργό να συναινέσει σε ένα «σύμφωνο σταθερότητας», όπως το ονόμαζε, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου οι φαρμακοβιομήχανοι να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονταν από τα δημόσια ταμεία αλλά και άδειες για να κυκλοφορήσουν νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά.«Δεν έχουν κυκλοφορήσει νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά για περισσότερο από δύο χρόνια. Οι φαρμακευτικές εταιρίες δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους και την απασχόληση στην Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον εχθρικό προς την υγιή επιχειρηματικότητα» γράφει ο Φρουζής στα υπόψη που θα ζητούσε από τον πρώην πρωθυπουργό. Στα ίδια έγγραφα συμπεριλαμβάνεται επιστολή του κ. Φρουζή στον κ. Σαμαρά, που χρονολογείται τον Μάρτιο του 2012, πριν δηλαδή γίνει πρωθυπουργός και μόλις δύο μήνες πριν από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. Υπάρχει, επίσης, σειρά επιστολών προς όλους τους κορυφαίους υπουργούς εκείνης της περιόδου, οι οποίες απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους τότε υπουργούς Οικονομικών και Υγείας Γιάννη Στουρνάρα και Αδωνι Γεωργιάδη, καθώς και ηλεκτρονική αλληλογραφία της συζύγου του σημερινού διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Λίνας Νικολοπούλου με άλλα στελέχη της Novartis. Ολες οι επιστολές είχαν ως στόχο να περάσουν τη γραμμή που η φαρμακευτική εταιρία επιθυμούσε να ακολουθήσει η κυβέρνηση Σαμαρά.
Το ίδιο περιεχόμενο έχει και επιστολή στον Γιώργο Ζανιά, υπουργό Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, από τον οποίο ζητούνται επίσης διευκολύνσεις για τις φαρμακοβιομηχανίες.

Αλλα έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός στη Βουλή πριν από μόλις 25 ημέρες

«Τον Φρουζή ουδέποτε τον έχω συναντήσει ιδιωτικά. Τον έχω δει δύο φορές θεσμικά ενώπιον 12 άλλων εκπροσώπων και υπουργών και τη μία εξ αυτών παρουσία της Μέρκελ» είχε πει στις 21 Φεβρουαρίου από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis.

«Για πείτε μας, ο Τσίπρας και οι άλλοι υπουργοί πόσες φορές έχετε συναντήσει τον Φρουζή επίσημα και ιδιωτικά; Δεν ντρέπεστε;» ήταν τα ερωτήματα που απηύθυνε προς τα κυβερνητικά έδρανα, υπογραμμίζοντας ότι «ο Φρουζής χαρακτήριζε ανάλγητη την πολιτική μου για τις δαπάνες σε συνέντευξη Τύπου». Οπως είχε πει, «δεν ήρθα για να απαντήσω στις άθλιες συκοφαντίες, αλλά να καταγγείλω το γελοίο κατηγορητήριο. Τη χυδαία και άθλια μεθόδευση, τις πολιτικές σκοπιμότητες και τους αυτουργούς». Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «μας κατηγορούν, εμάς που κόψαμε τη δαπάνη σε επίπεδα που δεν είχαν προηγούμενο, εκείνοι που καταψήφιζαν τις διατάξεις για περιορισμό της δαπάνης. Μας υπονόμευαν όταν εμείς παλεύαμε εναντίον τις διαφθοράς στα φάρμακα. Οταν περνούσαμε τις διατάξεις ο Τσίπρας είχε συναντήσεις με φαρμακοβιομηχάνους και η “Αυγή” έβγαζε πρωτοσέλιδα».

Θέμα και για την κοινή γραμμή ΣΥΡΙΖΑ - Νovartis

Θέμα προκύπτει και για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις που περιέχουν τα έγγραφα που έφτασαν στη Βουλή. Και αυτό διότι -όπως προκύπτει- ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται ότι έχει ταυτόσημες απόψεις με εκείνες της Novartis. Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ν.Δ. αλλά και συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Αντώνης Σαμαράς μέσω συνεργατών του έθετε δύο ερωτήματα προς τον Αλέξη Τσίπρα: Το πρώτο αφορούσε «ταύτιση» της θέσης Τσίπρα - Ξανθού με την ανακοίνωση του κ. Φρουζή ως προέδρου του Συνδέσμου των Φαρμακοβιομηχάνων που ζητούσε την απόσυρση της τροπολογίας για την τιμή του φαρμάκου στις 26/11/2013 και το δεύτερο ερώτημα δήλωση του Φρουζή για «τακτική» και «αμφίδρομη» ενημέρωση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά μιλούσαν για ταύτιση απόψεων Τσίπρα - Φρουζή και αναρωτιόνταν αν η καταψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2013 της τροπολογίας για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων ήταν «αποτέλεσμα χρηματισμού». Την ίδια θέση εξέφρασε και η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι η μόνη πραγματική αποκάλυψη που έγινε ήταν να εκτεθεί ο κ. Τσίπρας και μίλησε για κυβερνητικούς συκοφάντες.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να πάψει να διολισθαίνει από τη γραφικότητα στη γελοιότητα και να απαντήσει χωρίς περιστροφές αν διαψεύδει τη γνησιότητα του ιδιόχειρου σημειώματος του στον Mr Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή. «Γνωρίζει πολύ καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησής του το 2013, διότι το μόνο που έκανε ήταν να μετακυλίει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασφαλισμένους, χωρίς να χάνουν ούτε ένα ευρώ τα αγαπημένα του επιχειρηματικά συμφέροντα» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές για την επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά μία μέρα μετά τις αιχμές του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι μετά τους αρχικούς «λεονταρισμούς» ο κ. Σαμαράς έχει «εξαφανιστεί», εμμένοντας στο ερώτημα που θέτει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, όταν έφτασαν τα νέα στοιχεία στη Βουλή: «Για ποιο λόγο παρέπεμψε τον κ. Φρουζή στον τότε υπεύθυνο για όλες τις δαπάνες του Δημοσίου, Χρήστο Σταϊκούρα;».

Υμνοι από τα κεντρικά για τον Ελληνα υπεύθυνο των ειδικών αποστολών

Μέλι... έσταζε για τον Κωνσταντίνο Φρουζή ο Ρικάρντο Καναβέρι, ο ισχυρός διευθύνων σύμβουλος της Novartis που μετέφερε στην Ελλάδα τις κεντρικές «γραμμές» από το αρχηγείο της πολυεθνικής-κολοσσού στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Ηταν ο άνθρωπος για τις ειδικές αποστολές, όπως φαίνεται από την αξιολόγηση που έκανε στον Κωνσταντίνο Φρουζή ο Ιταλός το 2014, όταν η εταιρία βρισκόταν ακόμη στο απυρόβλητο και έδρεπε τους πλουσιοπάροχους καρπούς από τη διαπλοκή με το εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Τον χαρακτήριζε «πραγματικό ηγέτη» και «πρέσβη της Νovartis» στα υψηλά κλιμάκια της κρατικής διοίκησης, καθώς και «συνομιλητή του πρωθυπουργού».

Ο Καναβέρι αναφέρεται με θερμότατα λόγια στον Φρουζή, απευθυνόμενος προφανώς στα κεντρικά της Βασιλείας, τονίζοντας πόσο «χρήσιμος» ήταν και ότι η εταιρία όφειλε να «διασφαλίσει τον ρόλο του ως προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας». Προφανώς για να μπορεί η Novartis να ελέγχει πλήρως την ελληνική αγορά, καθώς ο ρόλος της Ελλάδας ήταν κομβικός ως σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών σε όλη την Ευρώπη.
O Kαναβέρι δίνει, επίσης, τα εύσημα σε όλη την πρωταγωνιστική ομάδα της Novartis στην Ελλάδα, αξιολογώντας με «high score» τη δράση των Ελλήνων στελεχών της εταιρίας.

«Αξιόπιστος»

Στέκεται, όμως, ιδιαίτερα στον Φρουζή, τον οποίο χαρακτηρίζει, επίσης, «αξιόπιστο», «επικοινωνιακό», «προσιτό» και με «καλό όνομα» σε όλα τα επίπεδα, εννοώντας όχι μόνο τη φαρμακευτική αγορά, αλλά συνολικά τον δημόσιο βίο και βεβαίως την εγχώρια πολιτική σκηνή εξαιτίας των γνωριμιών του.

Για την ιστορία, ο Ρικάρντο Καναβέρι μετατέθηκε δυσμενώς από τη μητρική Novartis το 2016, όταν, δηλαδή, άρχισε να αποκαλύπτεται ο παράνομος δεσμός της εταιρίας με εκτεταμένα τμήματα του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Θέλει να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή

Να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis ζητάει ο πρώην ισχυρός άνδρας της εταιρίας Κωνσταντίνος Φρουζής με δήλωσή του. Με αφορμή, όπως τονίζει, τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για συναντήσεις του με πολιτικά πρόσωπα, δηλώνει ότι αυτές έγιναν στο πλαίσιο της θεσμικής ιδιότητάς του ως προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και υπογραμμίζει: «Είχα συναντήσεις με παράγοντες της πολιτικής ζωής που ανήκαν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση», συμπληρώνοντας ότι δεν είχαν τίποτα το επιλήψιμο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φρουζής αναφέρει: «Οι συναντήσεις αυτές ως αποκλειστικό αντικείμενο είχαν τα θέματα του φαρμάκου και γενικότερα της υγείας στη χώρα μας». Και καταλήγει: «Αυτονόητο είναι ότι είμαι στη διάθεση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, ενώπιον της οποίας επιθυμώ να καταθέσω μεταξύ άλλων και για τις συναντήσεις αυτές, οι οποίες ουδέν το επιλήψιμο είχαν, σε αντίθεση με όσα αβάσιμα διατυπώνονται».

Keywords
εγγραφα, σαμαρας, εγγραφα, alpha bank, νεα δημοκρατια, φως, βουλη, στουρναρας, νέα, novartis, ελλαδα, alpha, σφεε, υγιή, ηλεκτρονική, πικραμμενος, μερκελ, τσιπρας, υπουργοι, συριζα, αποσυρση, υμνοι, δραση, Αντωνης Σαμαρας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, νικολοπουλος, τελη κυκλοφοριας 2013, εκλογες 2014, ηλεκτρονική, βημα, δημοκρατια, ηγετης, πλαισιο, σφεε, τα νεα, το βημα, φως, αγορα, ανθρωπος, αποκαλυψη, αφορμη, γινει, γινεται, γραφεια, δευτερο, δημοσιο, δηλωση, εγινε, εγγραφο, εδρανα, ευρω, υπαρχει, ενημερωση, επενδυσεις, εποχη, εταιρια, ευρωπη, ζωης, υγιή, ιδια, ιδιο, υπολογιστες, ζητουνται, κυβερνηση, λογια, λογο, μαξιμου, μηνες, μειωση, νικη, ομαδα, περιβαλλον, ραντεβου, ρολο, συζυγο, συνεχεια, σειρα, τιμη, τριτη, ισχυρος, φαρμακα, φορα, κωνσταντινος, ηρθα, χωρα, ιδιαιτερα, κωνσταντινου, κωστας, novartis, πηγες, σκηνη, θεματα, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα