Έλληνας ερευνητής δοκιμάζει (ήδη) το πιο ελπιδοφόρο φάρμακο για τον ιό

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, πρόεδρος της Regeneron, που δοκιμάζει την ουσία σαριλουμάμπη

Με επικεφαλής έναν Ελληνα κορυφαίο επιστήμονα, τον ερευνητή Τζορτζ Γιανκόπουλος, M.D., Ph.D., ο οποίος είναι συνιδρυτής, πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής της Regeneron, άρχισε η κλινική μελέτη φάσης 2/3 στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στον Καναδά και τη Ρωσία με τη χορήγηση του αναστολέα της ιντερλευκίνης-6 (IL-6), σαριλουμάμπης, σε ασθενείς με

νόσο Covid-19.

Ήδη ο πρώτος ασθενής στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει λάβει το φάρμακο, που στόχο έχει την αντιμετώπιση της φλεγμονώδους αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλεί το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας που παρατηρήθηκε σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ευρωπαϊκή έρευνα είναι η δεύτερη πολυκεντρική διπλή τυφλή μελέτη φάσης 2/3, στο πλαίσιο του προγράμματος της σαριλουμάμπης για τον κορονοϊό, και οι εταιρίες Sanofi και Regeneron συνεργάζονται με τις υγειονομικές Αρχές ανά τον κόσμο για να εξασφαλίσουν την έναρξη κλινικών μελετών σε επιπλέον κέντρα. Σκοπός της μελέτης είναι να αξιολογηθούν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της χορήγησης μιας μονής ενδοφλέβιας δόσης της σαριλουμάμπης στη συνηθισμένη υποστηρικτική θεραπεία, σε σύγκριση με υποστηρικτική θεραπεία σε συνδυασμό με εικονικό φάρμακο.

Η κλινική μελέτη διαθέτει προσαρμοστικό σχεδιασμό με δύο μέρη και αναμένεται να συμπεριλάβει περίπου 300 ασθενείς. Στη μελέτη θα εγγραφούν ασθενείς με λοίμωξη Cοvid-19 από διάφορες χώρες, οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Η δράση της ουσίας

Η σαριλουμάμπη είναι ένα πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστέλλει το μονοπάτι της ιντερλευκίνης-6 (IL-6), καθώς προσδένεται στον υποδοχέα της IL-6 και αναστέλλει τη δράση του. Η IL-6 ενδέχεται να συμμετέχει στην εκδήλωση της υπέρμετρης φλεγμονώδους αντίδρασης στους πνεύμονες των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Ο ρόλος της IL-6 στηρίζεται σε προκαταρκτικά δεδομένα από μία μελέτη μονού σκέλους που διεξήχθη στην Κίνα, όπου χρησιμοποιήθηκε ένας άλλος αναστολέας του υποδοχέα της IL-6. «Πέρα από το πρόγραμμα της σαριλουμάμπης, η Regeneron συνεχίζει να προωθεί με ταχείς ρυθμούς ένα νέο κοκτέιλ αντισωμάτων για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Covid-19» εξήγησε ο δρ Γιανκόπουλος.

Πηγή: Έλληνας ερευνητής δοκιμάζει (ήδη) το πιο ελπιδοφόρο φάρμακο για τον ιό - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα