Εκτοξεύτηκαν πάλι τα κρούσματα: Άγγιξαν τα 200 σε μία μέρα

Σταθερά τριψήφιος είναι ο αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει χθες 196 νέα περιστατικά.

Από αυτά, μόνο τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, τα 82 στην Αττική, τα 42 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε Αργολίδα, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Εύβοια, Έβρο, Καρδίτσα, Ημαθία, Καβάλα,

Ιωάννινα, Πέλλα, Πιερία, Τρίκαλα και Χαλκιδική.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων τα 1.503 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 2.885 με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ για τα υπόλοιπα δεν έχει εξακριβωθεί ο ακριβής τρόπος μετάδοσης.

Εισαγωγές σε ΜΕΘ

Στο μεταξύ, αυξήθηκαν και οι εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται στους 26, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκε ακόμη ένας νέος θάνατος από τον ιό, με τα θύματα του Covid-19 να φτάνουν τα 214. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 71 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως το σημείο που βρίσκεται η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ένα κακό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με δραματικές συνέπειες. Κύκλοι του υπουργείου Υγείας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σε περίπτωση που σημειωθεί περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου έχουν γίνει 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 ταξιδιώτες που εισήλθαν στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά, τα 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους και 101 είναι πλέον μη ενεργά αλλά παραμένουν στην Ελλάδα.

Αυξάνεται συνεχώς η γεωγραφική διασπορά

Αναζωπυρώνονται μέρα με τη μέρα οι εστίες μετάδοσης του Covid-19 στη χώρα μας, με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων να διευρύνεται συνεχώς. Αναλυτικά, αναστάτωση επικρατεί στο Ναύπλιο, μετά την επιβεβαίωση τεσσάρων κρουσμάτων κορονοϊού σε νοσοκομείο της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τρεις παίκτες του Πανναυπλιακού και ένα φιλικό τους πρόσωπο που διαμένει στο Αργος. Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που βρίσκεται στην περιοχή προχωρά σε ιχνηλάτηση των επαφών τους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον έχει διασπαρεί ο ιός. Οι επιχειρηματίες της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακυρωθούν κρατήσεις εν όψει του Δεκαπενταύγουστου.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Λάρισα, όπου τα κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κάνουν τις τελευταίες ημέρες συνεχείς ελέγχους. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα δύο προέρχονται από στενή επαφή με παλαιότερα κρούσματα, ένα από συρροή περιστατικών Covid-19 σε κοινωνική εκδήλωση, ένα από κοντινή περιοχή με αρκετούς νοσούντες, ενώ ένα θεωρείται «ορφανό». Την ίδια ώρα, σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Αθήνα, όπου μόνο χθες καταγράφηκαν 82 κρούσματα Covid-19, από τα οποία τα 10 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Στη συμπρωτεύουσα, σταθερά διψήφιος παραμένει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ και η περιοχή της Χαλκιδικής βρίσκεται για περισσότερο από μία εβδομάδα στην καθημερινή λίστα του ΕΟΔΥ.

Οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας μελετούν ενδελεχώς τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου, εάν κριθεί απαραίτητο, να εισηγηθούν περαιτέρω μέτρα πρόληψης για τη μη περαιτέρω διάδοση του ιού. Εκείνο που τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η αύξηση των διασωληνωμένων συμπολιτών μας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, όπως εκτιμούν, ο αριθμός αυτός θα αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς, όπως λένε, είναι θέμα χρόνου η μετάδοση του ιού από τους νέους προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Αποκάλυψη Γώγου: Στο τραπέζι και οριζόντια μέτρα

Στην ανάγκη λήψης ακόμα περισσότερων μέτρων, εκτός από αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Δευτέρας, πριν από τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Ο επιστήμονας έκρουσε με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του ιού που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα όπως είπε ο δείκτης R στη χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή πάνω από το 1. Πρόσθεσε πως «υπάρχει μια έξαρση της νόσου σαφέστατη και με δυναμική επικίνδυνη» και τόνισε πως γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να ακολουθούμε τον ιό, αλλά να προηγούμαστε.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τη Δευτέρα, ανάμεσα στα οποία είναι η ακύρωση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και το λουκέτο σε καταστήματα σε ορισμένες περιοχές από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, είπε πως είναι «απαραίτητα» και ακολουθούνται έπειτα από πολλά τοπικά lockdowns σε αρκετές περιοχές, ώστε να προχωρήσουμε με αυτά τα ηπιότερα μέτρα σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα που, όπως αποκάλυψε, βρίσκονται ήδη στο τραπέζι και μπορεί να ακολουθήσουν.

Μάλιστα, ο κ. Γώγος τόνισε ότι πολλά από τα νέα μέτρα είναι υποχρεωτικά, ενώ προστέθηκαν και άλλα διότι δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε και δεν υπήρξε η συμμόρφωση από τους πολίτες, όπου χρειάστηκε. «Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε, «είναι η εφαρμογή των μέτρων, καθώς και η ετοιμότητα του μηχανισμού να πάει στο plan B». Ο καθηγητής ανέφερε πως ένα από τα μέτρα που συζητούνται είναι ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός του αριθμού των ατόμων που συγκεντρώνεται σε μια περιοχή. Παράλληλα, δήλωσε πως η πορεία της πανδημίας θα δείξει αν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα, που θα είναι πιο σκληρά.

Τέλος, έδωσε και μια εικόνα των κρουσμάτων της πανδημίας λέγοντας πως οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 100 και διάσπαρτοι σε όλες τις μονάδες της χώρας μας, δηλαδή υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές.

Λάρισα: Χωρίς νόημα τα μέτρα

ένα μέτρο που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες στη Λάρισα το κλείσιμο των μαγαζιών από τις 12 το βράδυ, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, για μια ακατανόητη απόφαση που επηρεάζει όλους τους επαγγελματίες της εστίασης και της αναψυχής και δείχνει την αδυναμία των αρμόδιων φορέων να βάλουν στο στόχαστρο μόνο όσους παρανομούν και δεν τηρούν τα μέτρα κάνει λόγο σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης του νομού Λάρισας Αλέξανδρος Σακελλάρης.

Όλος ο νομός

Ακόμη, όπως λέει, προβληματισμό προκαλεί η απόφαση να κλείσουν τα καταστήματα σε όλο τον νομό, όταν τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Αμπελώνα και όσα εντοπίστηκαν στην πόλη της Λάρισας δεν δικαιολογούν μια τόσο σκληρή απόφαση για έναν κλάδο που ήδη έχει πληγεί από τον ιό.

Επίσης, ο κ. Σακελλάρης δήλωσε ότι ο κόσμος που βγαίνει το βράδυ μετά το κλείσιμο των καταστημάτων θα πηγαίνει «άναρχα» σε πάρκα και πλατείες, δηλαδή σε μέρη που είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν. «Πού θα πάνε οι άνθρωποι που θα φύγουν από τα καταστήματά μας στις 12 το βράδυ, πιθανότατα θα πάνε στις πλατείες. Η Λάρισα εκείνη τη στιγμή έχει 30 βαθμούς, πού θα πάνε οι άνθρωποι; Αυτό είναι πιο ασφαλές, να πάνε σε πλατείες;» αναρωτιέται ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Λάρισας.

Στις 7.30 το απόγευμα θα βγαίνει ο Νίκος Βέρτης!

Αντί για αλκοόλ θα προσφέρουν… καφέ πλέον τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης που υποχρεούνται να κλείνουν τα μεσάνυχτα. Η πανδημία φέρνει νέα δεδομένα στον τρόπο διασκέδασης, με τους επιχειρηματίες να εφευρίσκουν διεξόδους για να αποφύγουν τον οικονομικό στραγγαλισμό.

Την αρχή έκανε το νυχτερινό κέντρο Οραμα, όπου εμφανίζεται ο Νίκος Βέρτης. Σύμφωνα, λοιπόν, με σχετική ανακοίνωση, η επιχείρηση, σεβόμενη απόλυτα τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μη περαιτέρω διάδοση του ιού, θα υποδέχεται τους πρώτους πελάτες από τις 7.30 το απόγευμα, καθώς μισή ώρα αργότερα θα ξεκινά το πρόγραμμα.

Στο άκουσμα της είδησης πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν εάν μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύχει ανταπόκρισης από τον κόσμο που έχει συνδέσει για δεκαετίες ολόκληρες τα μπουζούκια με το ξενύχτι. Οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων, από την πλευρά τους, εκτιμούν πως οι πελάτες θα προσαρμοστούν σχετικά γρήγορα στα νέα αυτά δεδομένα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες από επιχειρηματίες, αλλάζοντας εν γένει την κουλτούρα της νυχτερινής διασκέδασης, όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι επιχειρηματίες της εστίασης στα μεγάλα αστικά κέντρα, εν όψει του φθινοπώρου. Όπως όλα δείχνουν, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα προστασίας, καθώς οι πελάτες θα βρίσκονται αναγκαστικά σε κλειστούς χώρους κατά τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που ευνοεί ακόμη περισσότερο τη μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εάν η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, δεν αποκλείεται να μπει λουκέτο σε δεκάδες καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ ανά την επικράτεια. Για τον λόγο αυτό ζητούν στήριξη από το κράτος σε ό,τι αφορά τις εισφορές και το ύψος των ενοικίων που καλούνται να καταβάλλουν κάθε μήνα προκειμένου να μην οδηγηθούν σε πλήρη οικονομική καταστροφή και εκτόξευση του δείκτη ανεργίας.

Θεσσαλονίκη: Κλείνουν 1.000 επιχειρήσεις!

«Εμφραγμα» σε 1.000 καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί!

Την αποκάλυψη έκανε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης, που επισήμανε: «Πάνω από 1.000 επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν καθόλου, με 5.000 εργαζομένους να μην μπορούν να πάνε στις δουλειές τους». Μάλιστα, όπως σημειώνει, «πλήττονται βαρύτατα ακόμα 1.000 επιχειρήσεις στον νομό Θεσσαλονίκης οι οποίες λειτουργούσαν ως καφέ και μετά τις 11 το βράδυ ο μεγαλύτερός τους τζίρος ήταν από τα ποτά. Μετά το lockdown ο πρώτος μήνας ήταν πολύ δύσκολος, ο Ιούλιος ήταν λίγο καλύτερος και περιμέναμε τον Αύγουστο και τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης για να δουλέψουν τα καταστήματα. Ολο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε ούτε τουρισμός στη Θεσσαλονίκη, ούτως ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Πώς να ζήσουν τα μαγαζιά;».

Ψάχνουν κόλπα

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι οι επιχειρηματίας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Χαλκιδική, κυρίως νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, που αναζητούν νέους, νόμιμους τρόπους για να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους ακόμη και μετά την απαγόρευση και να μην αναβάλουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Η πρώτη σκέψη είναι να ανοίγουν από τις 7.30 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, ακόμα και τα… μπουζούκια!

Keywords
ΕΟΔΥ, νέα, θεσσαλονικη, καβαλα, ιωαννινα, τρικαλα, τεστ, ελλαδα, αργος, λαρισα, αθηνα, αλεξανδρουπολη, επηρεάζει, οραμα, lockdown, εκθεση, μετρο, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, νικος βερτης, χωρες, γωγου, δωδεκανησα, ευβοια, θανατος, θεμα, ιος, καθημερινη, ναυπλιο, νεα μετρα, προγραμμα, τα νεα, τεστ, υψος, χαλκιδικη, ωρα, αδυναμια, αυξηση, αιτωλοακαρνανια, αλκοολ, αποκαλυψη, αργος, αττικη, βγαινει, βερτης, βοιωτια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερα, διαστημα, δηλωσεις, δειχνει, ειπε, εκθεση, εβδομαδα, ενεργα, επηρεάζει, επρεπε, εστιατορια, ετη, ετων, ιδια, ιδιο, ηλικια, ημαθια, εικονα, καρδιτσα, κυβερνηση, λουκετο, λογο, μηνες, μειωση, νοημα, οραμα, πελλα, πιερια, ποτα, πρωι, πυλες, σεναριο, συγκεκριμενα, τζιρος, τουρισμος, δουλειες, εφαρμογη, εθνικο, γιορτη, γωγος, χωρα, ειδησης, ιδιαιτερα, ιουλιος, μπουζουκια, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, ταξιδι, υγειας
Τυχαία Θέματα