Εκοιμήθη εν Κυρίω ο (σπουδαίος) αρχιμανδρίτης π. Η. Μαστρογιαννόπουλος

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο (σπουδαίος) αρχιμανδρίτης π. Η. Μαστρογιαννόπουλος03.02.2020Ρεπορτάζ

Εκοιμήθη ο πολιός και σεβαστός αρχιμανδρίτης π. Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος...

... πολυγραφότατος συγγραφέας θεολογικών άρθρων και μελετών και ενεργό, δραστήριο μέλος της «Ζωής». Ο μακαριστός π. Hλίας Mαστρογιαννόπουλος γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα, όπου σπούδασε Θεολογία. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1949. Από το 1938 ήταν μέλος της αδελφότητας θεολόγων «Ζωή», ενώ από το 1959 μέχρι το

1965 χρημάτισε προϊστάμενος αυτής.

Πάνω από μισό αιώνα στήριξε, ενέπνευσε και προσανατόλισε, με το εύρος των θεολογικών του αναζητήσεων, πλήθος θεολόγων στις έρευνες και τις σπουδές τους. Υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφικά, με περισσότερα από 50 βιβλία για διορθόδοξα και διαχριστιανικά θέματα, ιστορικά και θεολογικά. Γνώρισε και συνδέθηκε με προσωπικότητες της ορθόδοξης θεολογίας, όπως τον π. Αλέξανδρο Σμέμαν, τον π. Γεώργιο Φλορόφσκυ, τον Μέγεντορφ και πολλούς άλλους, που σημάδεψαν τη θεολογική σκέψη του προηγούμενου αιώνα.

Συνδέθηκε όμως και με αγιορείτες πατέρες εκφραστές της πατερικής παράδοσης και αγιορειτικής εμπειρίας, όπως τον όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή και τον μοναχό Θεόκλητο Διονυσιάτη, με τον άγιο Ανθιμο της γυναικείας Μονής Παναγία η Βοήθεια της Χίου και πολλούς άλλους, καθώς και με τον μητροπολίτη Τρίκκης Διονύσιο Χαραλάμπους, ο οποίος την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε αιχμάλωτος σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα