Εγκληματικές παραλείψεις στοίχισαν οκτώ ζωές στην Εύβοια

Την ώρα που η Εύβοια μετρά οκτώ νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές σπιτιών και περιουσιών μετά τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή, στο φως έρχονται τα λάθη και οι παραλείψεις των αρμόδιων φορέων, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ώστε να μη θρηνήσουμε για ακόμα μια φορά θύματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Όπως απoκαλύπτει η ιστοσελίδα eviatoday.news, οι τοπικοί δήμοι καθώς και η Περιφέρεια στην οποία ανήκει η Εύβοια γνώριζαν ότι στην περιοχή

θα μπορούσαν δυνητικά να σημειωθούν μεγάλες πλημμύρες, ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα δεν έπραξαν τα δέοντα, για να αποφευχθεί ακόμα μια μεγάλη καταστροφή!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το μήνυμα που έστειλε στη σελίδα ο μηχανικός Γιάννης Ρούσσος «το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει φροντίσει με πολύ αξιόλογες μελέτες να εφοδιάσει Περιφέρειες και Δήμους με όλη την πληροφορία για την επικινδυνότητα πλημμυρών για κάθε περιοχή της Ελλάδας. Αυτή η πληροφορία αποτελεί τη βάση για την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου και ειδικότερα των γεφυρών και των αντιπλημμυρικών έργων».

Στον ρου του ποταμού

Όπως προσθέτει, «οι περιοχές Ψαχνά (κάτω και άνω ρους ποταμού), Πολιτικά, Πισώνας, Αμφιθέα, Ν. Αρτάκη, Λιανή Άμμος, Συνοικίες Ζ και Η, Χαλκίδα, Αγ. Νικόλαος, Νέα Λάμψακος, Μπούρτζι, Βασιλικό, Φύλλα, Αφράτι είναι στο μάτι του δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, καταγράφοντας μάλιστα και τα καταστροφικά ιστορικά πλημμυρικά φαινόμενα».

Την ίδια στιγμή, σφοδρές αντιδράσεις και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για τη μη ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 στις πλημμύρες στην Εύβοια. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Τι να ζητούσαμε; Εκκένωση όταν η περιοχή είναι έξω πλημμυρισμένη; Είχαμε ετοιμάσει το 112, αλλά πρόκειται για επιχειρησιακό εργαλείο που δεν είναι για πάσα νόσο». Η δήλωση του υφυπουργού μόνο προκλητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση το 2018 είχε δηλώσει ότι τα θύματα στο Μάτι προέκυψαν γιατί δεν λειτούργησε το 112!

Εν τω μεταξύ, οι φονικές πλημμύρες στην Εύβοια προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας Δημήτρης Προκοπίου διέταξε τη διενέργεια διπλής εισαγγελικής έρευνας για αδικήματα και σε βαθμό κακουργήματος, για να διαπιστωθούν τα αίτια και οι ευθύνες για τα οκτώ θύματα.
Η πρώτη παραγγελία δόθηκε στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Χαλκίδας, ώστε να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή», καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Η δεύτερη παραγγελία (κατεπείγουσα) στάλθηκε στην πταισματοδίκη Χαλκίδας, με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Διασώστης ΕΜΑΚ: «Αυτό που ζήσαμε ήταν τραγικό»

Τις εικόνες καταστροφής που αντίκρισε περιέγραψε ο πυροσβέστης Κώστας Χαϊδής, ο οποίος βρέθηκε στην Εύβοια για να συνδράμει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού των κατοίκων και υπήρξε ο «πρωταγωνιστής» μιας από τις πιο συγκινητικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν, όταν διέσωσε ένα μωράκι και το φίλησε στο μέτωπο προτού το παραδώσει στα χέρια της γιαγιάς του.

«Αυτό που ζήσαμε ήταν τραγικό. Δεν περιγράφεται με λόγια» δήλωσε το μέλος της 7ης ΕΜΑΚ. Πρόσθεσε πως τα σωστικά συνεργεία ήταν πραγματικά συγκλονισμένα από το μέγεθος της καταστροφής. Όπως τόνισε, τις πρώτες ώρες μετά τη θεομηνία, τα οχήματα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στις πληγείσες περιοχές. Ο πυροσβέστης ανέφερε πως η υπηρεσία του βρισκόταν σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και ήταν από τις πρώτες που έφτασαν στα χωριά της Εύβοιας. Αναφερόμενος στη διάσωση του μωρού στο χωριό Μπούρτζι, είπε τα εξής: «Είδα μια κυρία στη βεράντα να καλεί σε βοήθεια. Οι χείμαρροι ήταν πάρα πολύ δυνατοί και ρισκάραμε με ένα μηχάνημα του δήμου και κάναμε τη διάσωση. Ήταν στον δεύτερο όροφο, ήταν ψηλό το σπίτι. Ήταν η πρώτη διάσωση που κάναμε αυτή με το μωρό. Ήταν ήδη μέρα». Τέλος, ο πυροσβέστης ευχήθηκε καλό κουράγιο και καλή δύναμη στους κατοίκους της Εύβοιας, που πέρασαν αυτή τη σκληρή δοκιμασία με τις φονικές πλημμύρες.

Στον Κάλαμο Ωρωπού η σορός Κύπριου αγνοουμένου

Με τον πλέον τραγικό τρόπο γράφτηκε ο επίλογος στις επιχειρήσεις ανεύρεσης επιζώντων από τη φονική θεομηνία που έπληξε την Εύβοια το βράδυ του Σαββάτου.

Χθες το πρωί εντοπίστηκε η σορός του 72χρονου πρώην γενικού διευθυντή του ΔΗ.ΣΥ. Γιώργου Λιβέρα, στενού συνεργάτη και φίλου των Νίκου Αναστασιάδη και Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος αγνοείτο από τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου, στη Χαλκίδα, ανεβάζοντας στα οκτώ τα θύματα της ανείπωτης τραγωδίας!

Το πτώμα του 72χρονου Κυπρίου, το οποίο είχε ξεβραστεί στην παραλία Αγιοι Απόστολοι, στον Κάλαμο, μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου έγινε η επίσημη ταυτοποίησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αδικοχαμένος άνδρας, ο οποίος έκανε διακοπές στην Εύβοια, παρασύρθηκε στη θάλασσα μαζί με μια 73χρονη, μετά την υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα.

Περισυνελέγη

Η 73χρονη εντοπίστηκε σώα και περισυνελέγη από πλωτό μέσο του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου, όμως ο 72χρονος δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός. Από την επέλαση της κακοκαιρίας «Θάλεια» έχασαν επίσης τη ζωή τους ένας 42χρονος και η 38χρονη σύζυγός του από την Αμφιθέα, ένας 86χρονος και μια 85χρονη από τα Πολιτικά, ενώ στην ίδια περιοχή πνίγηκε ένα βρέφος μόλις οκτώ μηνών, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ βρισκόταν στην αγκαλιά του πατέρα του! Τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων συμπληρώνουν ένας 74χρονος και μια 73χρονη, οι οποίοι εντοπίστηκαν νεκροί στο Μπούρτζι.

Όπως δήλωσε, πάντως, ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, δεν υπάρχει άλλος αγνοούμενος, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή έως ότου αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 97 διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα.

Εικόνες-σοκ

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε χθες εικόνες ασύλληπτης καταστροφής. Από τη μανία της φύσης αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια, οδικά δίκτυα, καλλιέργειες, ακόμα και σε εργοστάσια. Ολόκληρες γειτονιές στα Πολιτικά, στα Ψαχνά, στο Λευκαντί και το Μπούρτζι θάφτηκαν στη λάσπη!

«Δεν έχει μείνει τίποτα, δεν υπάρχει τίποτα… Όλα είναι μπάζα και λάσπη!» ανέφερε μια απελπισμένη κάτοικος της Εύβοιας, η οποία κινδύνευσε να πνιγεί στα λασπόνερα. Πρόσθεσε δε ότι ο ξάδελφος της έδεσε με ένα λουρί σε έναν φοίνικα τους ηλικιωμένους θείους της και το σκυλί τους, για να μην τους παρασύρει ο μανιασμένος χείμαρρος!

Η επόμενη ημέρα της θεομηνίας βρήκε συντετριμμένους και σοκαρισμένους τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών. Για την ψυχολογική και ψυχοκοινωνική στήριξή τους, το υπουργείο Υγείας έστειλε στην Εύβοια κλιμάκιο ψυχολόγων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Αγκαλιασμένοι άφησαν την τελευταία τους πνοή

Σκηνές από την αρχαία Πομπηία, εκτυλίχθηκαν στην Αμφιθέα του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, όπου ένας 42χρονος και η 38χρονη σύζυγός του συνάντησαν μαζί τον θάνατο, όταν τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν το σπίτι τους. Ο Γιάννης και η Καλλιόπη είχαν νοικιάσει το σπίτι, όπου βρέθηκαν νεκροί, για να περάσουν εκεί τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Όμως, δεν φαντάζονταν ότι θα ερχόταν μια μέρα που το θερινό καταφύγιό τους θα γινόταν ο τάφος τους… Όταν ξέσπασε καταρρακτώδης βροχή το βράδυ του Σαββάτου, το ποτάμι, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση λίγων μέτρων από το σπίτι του ζευγαριού, υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα πάντα. Από τη μανία των ορμητικών νερών, τα οποία έφτασαν σε κάποια σημεία τα τρία μέτρα, δεν γλίτωσε ούτε το αγαπημένο ζευγάρι, που, βλέποντας τα λασπόνερα να εισβάλλουν με ορμή μέσα από τα κουφώματα και τα παράθυρα του σπιτιού του, πανικοβλήθηκε και άρχισε να ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους για να σωθεί.
Όμως, οι πόρτες ασφαλείας και τα κάγκελα γύρω από το σπίτι δεν τους άφησαν περιθώριο διαφυγής, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να αφεθούν στη μοίρα τους, βαδίζοντας αγκαλιασμένοι προς τον θάνατο. Στην αρχή, οι συγγενείς τους ανησύχησαν αφού το ζευγάρι δεν έδινε σημεία ζωής, και αποφάσισαν να πάνε οι ίδιοι στην Αμφιθέα.

Αφού πέρασαν μέσα από τόνους λάσπης, έφτασαν έξω από το ενοικιασμένο, είδαν το αυτοκίνητό τους παρκαρισμένο, και κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Έτσι, ειδοποίησαν τις Αρχές. Όταν οι διασώστες μπήκαν στο σπίτι βρήκαν το ζευγάρι αγκαλιασμένο και νεκρό… Όπως είπαν συγκλονισμένοι οι άνθρωποι που βρήκαν τους άτυχους παραθεριστές, το ζευγάρι δεν πρόλαβε καλά καλά να αντιδράσει…

Keywords
ευβοια, οκτω, νίκος αναστασιάδης, έως ότου, φως, news, ελλαδα, χαλκιδα, νέα, εμακ, αθηνα, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, αυτοκινητα, αυτοκινητο, εικονες, θαλασσα, μωρο, πυροσβεστικη, σημερινη, φως, ωρα, news, αγκαλια, αμμος, αρχαια, βοηθεια, βραδυ, βροχη, δευτερο, δεοντα, δυναμη, δηλωση, δικτυα, δοθηκε, εγινε, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εμακ, ερχονται, έως ότου, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, καγκελα, κυβερνηση, κυρια, λαθη, ματι, μοιρα, μηχανικος, ξημερωματα, παντα, ορμη, οχηματα, πηγαινε, πομπηια, πορτες, προβληματα, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, σορος, σπιτι, σπιτια, σωα, ταφος, τμημα, υπουργειο υγειας, τρια, φυλλα, φορα, ψαχνα, ωρες, ωρωπου, ανηκει, δημητρης, υπουργειο, κωστας, μεινει, μια φορα, μωρακι, νεκροι, νοσοκομειο, πληροφοριες, τυχερος, υγειας, χερια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα