Εγιναν στάχτη πάνω από 1.176.000 στρέμματα γης στην Καλιφόρνια

Εγιναν στάχτη πάνω από 1.176.000 στρέμματα γης στην Καλιφόρνια08.08.2018Ειδήσεις

Η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη (και θα εξακολουθήσει να μαίνεται όλο τον Αύγουστο) στην περιοχή του Μεντοτσίνο, στα βόρεια της πολιτείας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν τους χιλιάδες πυροσβέστες που προσπαθούν με επίγεια και εναέρια μέσα να τη θέσουν υπό έλεγχο. Η πυρκαγιά του Συμπλέγματος Μεντοτσίνο (Mendocino Complex), που ονομάστηκε έτσι όταν ενώθηκαν δύο μέτωπα στο νότιο άκρο του Εθνικού Δάσους Μεντοτσίνο,

είχε μετατρέψει έως χθες σε αποκαΐδια 1.176.380 στρέμματα γης, έκταση σχεδόν όση η πόλη του Λος Αντζελες!

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη από τις οκτώ μεγάλες πυρκαγιές που βρίσκονται εκτός ελέγχου σε ολόκληρη την πολιτεία.

----

Καμπανάκι για βίαιες αλλαγές στον πλανήτη

Προειδοποίηση-σοκ από τους επιστήμονες

Η Γη διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο να εισέλθει σε μια αμετάκλητη φάση συνθηκών «θερμοκηπίου», με τον μέσο όρο των θερμοκρασιών παγκοσμίως να είναι 4-5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερος, ακόμη κι αν οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη (είχαν οριστεί στη Συμφωνία του Παρισιού) επιτευχθούν!

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν επιστήμονες των ινστιτούτων και των πανεπιστημίων της Στοκχόλμης, της Κοπεγχάγης, του Πότσνταμ αλλά και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, οι οποίοι δημοσίευσαν τη μελέτη τους στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πολύ πιθανό, αν ξεπεραστεί το κρίσιμο όριο, να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και διεργασίες, όπως, μεταξύ άλλων, η τήξη των στρωμάτων μόνιμου πάγου, η χαμηλότερη απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τη γη και τους ωκεανούς και η απώλεια μεγάλων στρωμάτων πάγου στην Αρκτική και την Ανταρκτική, που θα οδηγήσουν σε βίαιες αλλαγές του κλίματος. Ολα αυτά μπορεί να ανατραπούν σαν «σειρά ντόμινο», προειδοποίησε ο Γιόχαν Ρόκστρεμ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου της Στοκχόλμης για την Ανθεκτικότητα.

«Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, ή αδύνατο να σταματήσουμε όλα τα ντόμινο πριν ανατραπούν. Ολόκληρα τμήματα της Γης μπορεί να ερημοποιηθούν, να γίνουν μη κατοικήσιμα, εάν η “Γη-θερμοκήπιο” γίνει πραγματικότητα» συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα