ΕΦΚΑ «καρφώνει» ΕΦΚΑ για τις συντάξεις

ΕΦΚΑ «καρφώνει» ΕΦΚΑ για τις συντάξεις08.08.2018Παρασκήνιο

Ομολογεί στην ιστοσελίδα του το λάθος με τον τρόπο υπολογισμού των πλασματικών χρόνων που κόβει τις αποδοχές

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Ο ΕΦΚΑ διαψεύδει τον ΕΦΚΑ! Μέσω του ιστότοπου efka.gov.gr ενισχύεται η ορθότητα των καταγγελιών Κουτσόλαμπρου

για λανθασμένο -και σε βάρος των δικαιούχων- υπολογισμό των συντάξεων με πλασματικά έτη από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, δημιουργώντας συνθήκες ικανές να προκαλέσουν ένα νέο «κύμα» προσφυγών. Για λάθος υπολογισμό επί της ουσίας κάνει λόγο στη «δ» και ο πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Δούκας.

Οπως έγινε γνωστό με το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» (18 Ιουλίου), ο προϊστάμενος του Γ' Τμήματος της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης του ΕΦΚΑ Ανδ. Κουτσόλαμπρος με άρθρο του επεσήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίον υπολογίζονται οι συντάξεις με πλασματικά έτη είναι λάθος, ενδεχομένως για το σύνολο των συνταξιοδοτικών αιτημάτων από τα μέσα Μαΐου 2016 και μετά. Ο κ. Κουτσόλαμπρος υποστήριξε ότι συνυπολογίζονται, ενώ δεν θα έπρεπε, τα πλασματικά χρόνια στη διαμόρφωση του μέσου μισθού (τη βάση υπολογισμού της σύνταξης).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο διαιρέτης και να μειώνεται η σύνταξη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δικηγόρου στον οποίο, εξαιτίας αυτού του λόγου, δόθηκε σύνταξη 1.504 ευρώ αντί 1.778 ευρώ. Στην ανακοίνωση που ακολούθησε από τον ΕΦΚΑ, οι αιτιάσεις Κουτσόλαμπρου δεν διαψεύστηκαν άμεσα. Οι επικεφαλής του Ταμείου υποστήριξαν επί της ουσίας ότι σωστά συνυπολογίζονται τα πλασματικά έτη (μια θέση με την οποία διαφώνησαν αρκετοί εργατολόγοι και ο καθηγητής Αλ. Μητρόπουλος, θεωρώντας ορθές τις αιτιάσεις Κουτσόλαμπρου).

Ομως, την αντίθεσή του με την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ εκφράζει ο... ΕΦΚΑ μέσα από τις απαντήσεις που δίδονται από τον ιστότοπό του προς το κοινό! Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πώς υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές» η απάντηση έχει ως εξής: «Είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των αποδοχών ή του εισοδήματος του ασφαλισμένου, για τα οποία καταβλήθηκαν εισφορές κλάδου σύνταξης από 01/01/2002 μέχρι και την παραμονή της αίτησης συνταξιοδότησης διά του συνολικού χρόνου ασφάλισης της ίδιας περιόδου».

Πουθενά, λοιπόν, στην απάντηση που δίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ δεν υπάρχει αναφορά για συνυπολογισμό των πλασματικών ετών στη διαμόρφωση των συντάξιμων αποδοχών.

Οπως άλλωστε δηλώνει στη «δ» ο πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ και μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ Γιάννης Δούκας, σύμφωνα με τον νόμο για τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού από το 2002 και μετά δεν μπορεί να συνυπολογίζονται πλασματικά έτη τα οποία πραγματοποιήθηκαν πριν από το έτος αυτό (ανεξαρτήτως εάν η εξαγορά έγινε μετά το 2002).

«Σε καμία περίπτωση», αναφέρει ο κ. Δούκας επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας για ασαφείς εγκυκλίους, «πλασματικός χρόνος ασφάλισης (για παράδειγμα σχολής ή στρατού) που αφορούσε διάστημα πριν από το 2002 δεν γίνεται να προσμετράται ως χρόνος ασφάλισης μετά το 2002».

Keywords
Τυχαία Θέματα