Ε.Ε.: «Ναι» στην παράταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος»

Ε.Ε.: «Ναι» στην παράταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος»13.12.2018Επιχειρήσεις

Εκθετη η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ

Σοβαρά ερωτήματα για τις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) δημιουργούνται μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία ανακοινώνει πως ενέκρινε την αναμορφωμένη συμφωνία για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εξέδιδε πανηγυρικές ανακοινώσεις περί «μεγάλης συμφωνίας», όταν είχε συμφωνήσει με τη Διεθνής

Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) για την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης (μέχρι το 2026) αντί μόλις 484.000.000 ευρώ. Τελικά, με παρέμβαση της Κομισιόν, το Ελληνικό Δημόσιο επωφελήθηκε κατά σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ, καθώς η αναμορφωμένη σύμβαση προβλέπει πως η ΔΑΑ θα καταβάλει περί το 1,1 δισ. ευρώ! Δηλαδή σχεδόν υπερδιπλάσιο τίμημα, το οποίο με τον ΦΠΑ φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ.

«Αδειασμα»

Η ανακοίνωση της Κομισιόν «αδειάζει» και όσους επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η αρχική αξία της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης που προτάθηκε από τη ΔΑΑ, ύψους 484.000.000 ευρώ, βασιζόταν σε οικονομικές και επιχειρηματικές παραμέτρους οι οποίες δεν ήταν σύμφωνες με τις συνθήκες της αγοράς. Δεδομένου ότι κανένας ιδιωτικός φορέας δεν θα είχε αποδεχθεί μια τέτοια προσφορά, η παράταση της σύμβασης παραχώρησης υπό αυτούς τους όρους θα συνιστούσε κρατική ενίσχυση».

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της ΔΑΑ ενημέρωσε προ ημερών την κυβέρνηση πως έχει συμφωνήσει με κοινοπραξία χρηματοδοτικών οργανισμών για το δάνειο μέσω του οποίου θα καταβάλει περίπου το 1,1 δισ. ευρώ για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης.

Φ. Κόλλιας

Keywords
Τυχαία Θέματα