Δικαίωση (έπειτα από 78 χρόνια) για 573 ήρωες

Δικαίωση (έπειτα από 78 χρόνια) για 573 ήρωες13.10.2018Πρόσωπα

Ενταφιάστηκαν στην Κλεισούρα τα οστά Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία

Xρειάστηκε να περάσουν σχεδόν οκτώ δεκαετίες για να βρουν δικαίωση και αιώνια γαλήνη 573 Ελληνες στρατιώτες που «έπεσαν» μαχόμενοι στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του '40-'41.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας στην Αλβανία η θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των οστών των 573 ηρώων, λαμβάνοντας έτσι αίσιο τέλος

το διαχρονικό και πάγιο αίτημα της Ελλάδας προς την Αλβανία για την εκταφή την αναγνώριση και την ταφή των πεσόντων μας. Με τον τρόπο αυτόν και τις αποδιδόμενες από την πατρίδα τιμές στους νεκρούς Ελληνες στρατιώτες κλείνει ένα κεφάλαιο που ταλάνιζε για δεκαετίες κατά το παρελθόν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με την αλβανική πλευρά για το θέμα ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο και έγιναν ουσιαστικά σε δύο γύρους - ο πρώτος στην Κρήτη τον Νοέμβριο του 2017 και ο δεύτερος τον Ιανουάριο του 2018 στην Κορυτσά.

Οι 573 Ελληνες πεσόντες έρχονται να προστεθούν στους επιπλέον 100 ήρωες του Επους του 1940 που έχουν ήδη ταφεί με θρησκευτική τελετή στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο των Βουλιαρατών της Αλβανίας, στις 13 Ιουλίου 2018.

Ωστόσο, οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής, προσδιορισμού της ταυτότητας και ενταφιασμού των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών στις πολεμικές επιχειρήσεις της Αλβανίας το 1940-1941 θα συνεχιστούν στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής από την αρμόδια μεικτή διακρατική επιτροπή για την εφαρμογή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας.

Στο έργο της επιτροπής ανήκει και η κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό των πεσόντων Ελλήνων.

Θύελλα διαμαρτυριών για τις τελετές που γίνονται «στα κρυφά»

Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες της Ενωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Επος 1940-'41, καθώς καταγγέλλει το υπουργείο Εξωτερικών και την πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα για συνεχή αποκλεισμό των συγγενών των πεσόντων από τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού. Η ένωση των συγγενών στηλιτεύει και το γεγονός ότι η ανακοίνωση των αρμόδιων Αρχών για τη θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των 573 Ελλήνων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας έγινε αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, όπως είχε γίνει και στις 13 Ιουλίου με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών.

«Είναι αδιανόητο, πρωτόγνωρο και απάνθρωπο να γίνεται ο ενταφιασμός, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα να παραστούν τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων» και να «γίνονται τελετές ενταφιασμού, χωρίς όμως να καθίσταται εφικτή η παρουσία τους σε μια τελετή που καρτερικά περίμεναν επί 78 ολόκληρα χρόνια» δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης Γεώργιος Σούρλας (φωτό).

Keywords
Τυχαία Θέματα