Διάγγελμα με πουρμπουάρ του προέδρου των πλουσίων

Διάγγελμα με πουρμπουάρ του προέδρου των πλουσίων11.12.2018Ειδήσεις

Ο Μακρόν έταξε συν 100 € στους μισθούς και κατάργηση αύξησης στις εισφορές, για να σβήσει τη φωτιά των «κίτρινων γιλέκων»

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

«Mανού, ακούς;» Ο πρωτοσέλιδος χθεσινός τίτλος της «Liberation» δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το ερώτημα που τις τελευταίες εβδομάδες έγινε η κραυγή αγωνίας των ανθρώπων «χωρίς φωνή», σε μια χώρα εξεγερμένη κατά της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των πολιτικών εκείνων που έχουν γονατίσει συνολικά τη γηραιά ήπειρο.

Στην προσπάθειά του

να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος του ο άλλοτε «λαμπερός» Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε χθες διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, προκειμένου να σβήσει τη φωτιά της έντασης και να αντιστρέψει το κλίμα.

Μέσα από την ασφάλεια του προεδρικού μεγάρου, κι ενώ νωρίτερα είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων», ενώσεις εργοδοτών και συνδικάτα, χωρίς να δώσει όμως το στίγμα των προθέσεών του, ο Μακρόν κήρυξε τη γαλλική οικονομία «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»! Με απολογητικό τόνο ζήτησε συγγνώμη από τον λαό, καθώς, όπως ανέφερε, «έπρεπε να κάνω άλλα πράγματα», ενώ αναγνώρισε τη μεγάλη οργή και τη σύγχυση που υπάρχουν στη γαλλική κοινωνία. Τόνισε ότι οι τελευταίοι 18 μήνες δεν αποδείχτηκαν αρκετοί για να γιατρευτούν παθογένειες 40 ετών. Δεν παρέλειψε όμως να πει πως η βία δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Καμία επιείκεια»

«Απέναντι στις βιαιότητες δεν θα δείξουμε καμία επιείκεια. Καμία οργή δεν δικαιολογεί επιθέσεις απέναντι σε αστυνομικούς ή σε ξένη περιουσία» ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ είναι γνωστό πως τα «κίτρινα γιλέκα», που μένει να δει κανείς αν θα αναθεωρήσουν τη στάση τους, έχουν εξαγγείλει ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ετοιμάζονται για την «τελική επίθεση»!

Αναφορικά με τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης στα οποία προτίθεται να προχωρήσει, ο Μακρόν έκανε μνεία τόσο στα ζευγάρια και στους νέους γονείς «που τα χρήματα δεν τους φτάνουν για να περάσουν τον μήνα» όσο και στους συνταξιούχους «που για χρόνια με την εργασία τους και τις εισφορές τους» βοηθούσαν το γαλλικό κράτος. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς κατά 100 ευρώ τον μήνα μετά τον Ιανουάριο, χωρίς να επιβαρυνθούν οι εργοδότες, αν και δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σημείωσε ότι θα καταργηθεί και η αύξηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα.

Αρκούν λίγα λόγια και μερικές παροχές να κλείσουν τις πληγές; «Μάλλον όχι» σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές μετά το διάγγελμα Μακρόν, εικάζοντας ότι τα «κίτρινα γιλέκα» θα παραμείνουν στους δρόμους ζητώντας περισσότερα.

----

Ο Σαρκοζί θέλει να σώσει (!) τη Γαλλία

Ακόμη και στη Γαλλία οι επίδοξοι... σωτήρες της χώρας δεν εκλείπουν. Ως τέτοιος φαίνεται ότι επανασυστήνεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή σε περίπτωση σοβαρής κρίσης! Αυτό τουλάχιστον επισήμαινε σε ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», επικαλούμενη καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή, στην οποία ο Σαρκοζί φέρεται ότι είπε: «Η Κάρλα (σ.σ.: Μπρούνι) μού είπε: “Νικολά, ελπίζω ότι θα παραμείνεις σοφός. Αλλά βλέπεις πώς έχει η κατάσταση;” Δεν θα έχω επιλογή λοιπόν, ίσως αναγκαστώ να επιστρέψω»!

Η δήλωση αυτή φέρεται ότι έγινε αρκετές εβδομάδες πριν από τις συγκεντρώσεις των «κίτρινων γιλέκων». Ωστόσο, έχει τη βαρύτητά της αν ισχύει το ρεπορτάζ, καθώς ουσιαστικά καταδεικνύει την πλήρη αλλαγή στάσης εκ μέρους του πρώην προέδρου της χώρας που μόλις τον Οκτώβριο δήλωνε στο «Point» ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει στην πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα