Διάγνωση για τον καρκίνο οισοφάγου

Διάγνωση για τον καρκίνο οισοφάγου27.02.2020Νέα

Φορητή ηλεκτρονική συσκευή μπορεί να διαγνώσει τη νόσο μέσα σε πέντε λεπτά μέσω της αναπνοής των ανθρώπων

Ερευνητές στην Ολλανδία ανέπτυξαν μια φορητή ηλεκτρονική «μύτη» που πρώτη φορά είναι σε θέση να ανιχνεύσει -μέσω της αναπνοής του ασθενούς- την παρουσία του «οισοφάγου Μπάρετ», μιας πρόδρομης πάθησης για τον καρκίνο του οισοφάγου. Η νέα,

φτηνή και μη επεμβατική τεχνική, διάρκειας μόλις πέντε λεπτών, μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ για τη νόσο.

Τα περιστατικά καρκίνου του οισοφάγου έχουν εξαπλασιαστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες και δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση, όταν πια ο καρκίνος είναι προχωρημένος και δύσκολα αντιμετωπίσιμος. Ο «οισοφάγος Μπάρετ», στον οποίο τα υγιή κύτταρα του οισοφάγου υφίστανται προκαρκινικές αλλοιώσεις, αποτελεί μία από τις συχνότερες πρόδρομες παθήσεις για καρκίνο σε αυτή την περιοχή του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος κατά τουλάχιστον 11 φορές σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Ο «οισοφάγος Μπάρετ», ο οποίος τις περισσότερες φορές δεν έχει συμπτώματα και είναι πιο συχνός σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κυρίως υπέρβαρους άνδρες άνω των 50 ετών, μπορεί να διαγνωστεί μέσω ενός μακριού και εύκαμπτου ενδοσκοπίου με κάμερα. Ομως η επεμβατική διαδικασία είναι δαπανηρή και δυσάρεστη για τους ασθενείς, γι' αυτό δεν είναι κατάλληλη για ευρεία χρήση στον πληθυσμό.

Ετσι οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάλυση των οργανικών πτητικών ουσιών, οι οποίες παράγονται από τις διαδικασίες μεταβολισμού του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτόν η φλεγμονή και η ανώμαλη κυτταρική δραστηριότητα είναι δυνατόν να ανιχνευτούν στην αναπνοή του ανθρώπου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πέτερ Σιρσέμα του Τμήματος Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ράντμπουντ του Ναϊμέχεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γαστρεντερολογικό περιοδικό «Gut», προχώρησαν σε κλινική δοκιμή της νέας τεχνικής σε 402 ανθρώπους, από τους οποίους 129 είχαν «οισοφάγο Μπάρετ», 141 γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και 132 ήταν υγιείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα