Δεν κατεβαίνει για πρόεδρος ο Γκιουλ λόγω «μη ευρείας συναίνεσης»

Δεν κατεβαίνει για πρόεδρος ο Γκιουλ λόγω «μη ευρείας συναίνεσης»30.04.2018Πρόσωπα

Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, καθώς δεν κατάφερε να συνασπίσει την αντιπολίτευση γύρω από το πρόσωπό του.

«Δεν τίθεται πλέον ζήτημα να υπάρξει μια διαδικασία με προοπτική την υποψηφιότητά μου» δήλωσε ο Γκιουλ

σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη και δικαιολόγησε αυτή την απόφαση επικαλούμενος την απουσία μιας «πολύ ευρείας συναίνεσης».

Σε αντίθετη περίπτωση, υποστήριξε, «θα είχα αναλάβει τις ευθύνες μου». Το όνομα του Γκιουλ, συνοδοιπόρου του προέδρου Ερντογάν και συνιδρυτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο εντατικών συζητήσεων μεταξύ πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ορισμένα από τα οποία ωστόσο απέρριψαν την ιδέα να εκπροσωπηθούν από τον Γκιουλ, εξαιτίας της παλαιότερης σχέσης του με τον Ερντογάν.

Στο μεταξύ, την ίδια ημέρα οι Αρχές της Τουρκίας έθεσαν υπό κράτηση 63 πρόσωπα ως ύποπτα για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, ενώ αναζητούν άλλα 40. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μερικοί από τους υπόπτους δρούσαν ως προξενητές (!) βρίσκοντας συζύγους για οπαδούς του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Αλλοι συλληφθέντες εμφανίζονταν απλά στους καταλόγους των πιθανών συντρόφων που είχαν συντάξει οι προξενητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα