Δεν έκανε ποτέ ερωτήσεις για την υγεία της κόρης της

Νέες καταθέσεις «φωτιά» από δύο νοσηλεύτριες για την ψυχρή Πισπιρίγκου

Καταθέσεις «φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τις «ψυχρές και χωρίς συναίσθημα αντιδράσεις της» ενώ έβλεπε το μόνο παιδί που της είχε απομείνει στη ζωή, την πρωτότοκη κόρη της Τζωρτζίνα, να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του Ρίου σε σοβαρή κατάσταση εξαιτίας της ανακοπής που είχε υποστεί έδωσαν χθες στη δίκη της κατηγορούμενης μητέρας δυο νοσηλεύτριες που είχαν φροντίσει το άτυχο κοριτσάκι όσο αυτό βρισκόταν στην κλινική τους.

«Τυπική, ψύχραιμη, διεκπεραιωτική, αποστασιοποιημένη και με άνεση απέναντι στην κατάσταση που

αντιμετώπιζε το παιδί της» ήταν οι λέξεις και οι φράσεις που χρησιμοποίησαν οι Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου και Ελένη Ψηλογεωργακοπούλου για να περιγράψουν τη συμπεριφορά της κατηγορούμενης μητέρας σε σχέση με όσα βίωνε η κόρη της, ούσα πλέον τετραπληγική, με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

«Ερχόταν σε όλα τα επισκεπτήρια. Στην αρχή με τον σύζυγο, μετά μόνη της. Είχε ψύχραιμη στάση, ψυχρή απέναντι στο παιδί. Οι γονείς αντιδρούν διαφορετικά και αυτή η εικόνα ήταν αξιοπρόσεκτη. Συνήθως υπάρχει οδυρμός, θλίψη. Αυτή την εικόνα δεν μπορούσα να τη δω στο πρόσωπο της συγκεκριμένης μητέρας» ανέφερε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της η κυρία Αθανασοπούλου, για να σημειώσει πως η Ρούλα Πισπιρίγκου ποτέ δεν έκανε ερωτήσεις για την πορεία της υγείας της κόρης της, παρά το γεγονός ότι είχε χάσει και τα άλλα δύο κορίτσια της, Ιριδα και Μαλένα.

«Αυτό ήταν μη αναμενόμενο, ήταν αξιοπρόσεκτο αυτό που έβλεπα» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, η οποία ρωτήθηκε στη συνέχεια από την πρόεδρο του δικαστηρίου σχετικά με την εκπαίδευση της κατηγορουμένης να χορηγεί μέσω γαστροστομίας στην Τζωρτζίνα φαγητό και φάρμακα.

Πρόεδρος: «Υπήρχε δεκτικότητα από την πλευρά της μητέρας για να εκπαιδευτεί στη γαστροστομία;»

Μάρτυρας: «Μου είχε αναφερθεί ότι μπορεί να έφευγε γιατί ερχόταν ο πατέρας να την πάρει και να μην ολοκλήρωνε τη διαδικασία».

Αναφερόμενη στη συμπεριφορά της κατηγορουμένης στα επισκεπτήρια, η κυρία Αθανασοπούλου ανέφερε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου «δεν καθόταν και πολύ, μερικές φορές, μαζί με την κόρη της, ίσως λόγω Covid». Oπως τόνισε, η ίδια έμαθε από άλλες συναδέλφους της πως η Ρούλα Πισπιρίγκου όσο χρόνο βρίσκονταν δίπλα στην κόρη της έβαζε παιδικά στο τάμπλετ και την πήγαινε βόλτα με το καροτσάκι.

«Ηταν διεκπεραιωτική, αυτά που έπρεπε να κάνει τα έκανε» κατέθεσε η μάρτυρας, για να συμπληρώσει: «Δεν προβληματιζόταν. Είχε μία άνεση απέναντι στην κατάσταση. Το αντιμετώπιζε πολύ ψύχραιμα, ήταν αποστασιοποιημένη. Οι γονείς στην Ελλάδα στα τόσα χρόνια που εργάζομαι το αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετικά». Σε ερώτηση της υπεράσπισης για τη στάση του Μάνου Δασκαλάκη δε, η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια ανέφερε: «Φαινόταν πιο στεναχωρημένος τις πρώτες ημέρες. Μου έχουν πει ότι φαινόταν ο πατέρας πιο περιποιητικός, έβαζε λαδάκι στο παιδί, το χάιδευε».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της η κυρία Αθανασοπούλου αναφέρθηκε και στην κατάσταση του παιδιού, σημειώνοντας πως ύστερα από κάποιο διάστημα η μικρή Τζωρτζίνα έδειχνε να αντιλαμβάνεται κάποια εξωτερικά ερεθίσματα.

«Πολλές φορές ξεκαρδιζόταν με τα παιδικά. Και πηγαίναμε και της λέγαμε: “Τζωρτζίνα μας, τι βλέπεις και γελάς;” Εδειχνε ότι είχε μία αντίληψη. Εδειχνε δυσαρέσκεια ή έκλαιγε. Πράγματα που μας είχαν αναθαρρήσει ότι κάτι γίνεται» είπε η νοσηλεύτρια, η οποία αναφέρθηκε και εκείνη στα επεισόδια τα οποία το κοριτσάκι παρουσίαζε, πάντα όσο βρισκόταν στην κλινική και ποτέ το διάστημα που είχε νοσηλευτεί στη ΜΕΘ.

«Εγιναν συζητήσεις πως ενώ αναφέρονταν επεισόδια στην Παιδιατρική Κλινική, το παιδί ερχόταν στη ΜΕΘ και δεν είχε τίποτα. Λέγαμε “δεν γίνεται αυτό”. Είχαμε προβληματιστεί όλοι. Δεν γινόταν με τόσα μηχανήματα να μην μπορεί να εντοπιστεί κάτι στο παιδί» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

«Δεν έμοιαζε καθόλου με μια μαμά που είχε χάσει δύο παιδάκια»

«Ηταν τυπική στο επισκεπτήριό της. Ερχόταν είτε μόνη είτε με τον σύζυγό της. Δεν έμοιαζε με μία μαμά που στεναχωριόταν, δεν πλησίαζε εύκολα το παιδί» είπε στη δική της κατάθεση στο δικαστήριο η κυρία Ψηλογεωργακοπούλου. «Καθόταν με την Τζωρτζίνα, της έβαζε στο τάμπλετ τραγούδια, της μιλούσε και μετά έφευγε. Εμείς την αλλάζαμε, την κάναμε μπάνιο και εκείνη δεν συμμετείχε. Αλλοι γονείς μπορεί να φοβούνται, αλλά θέλουν να συμμετέχουν» τόνισε η μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Πρόεδρος: «Γενικά πώς ήταν η κατηγορουμένη με την Τζωρτζίνα;»

Μάρτυρας: «Τυπική. Θυμάμαι μόνο ένα περιστατικό που τη μάλωνε, έλεγε ότι μπορεί να καταπιεί τα σάλια της και δεν το κάνει».

Πρόεδρος: «Μήπως το πλησίαζε αλλιώς το παιδί;»

Μάρτυρας: «Εκείνη ήταν τυπική. Ο μπαμπάς μπορεί να έκανε μια κίνηση να της βάλει λαδάκι, η μητέρα όχι».

Πρόεδρος: «Αλλοι γονείς το κάνουν αυτό;»

Μάρτυρας: «Οχι, μας ρωτάνε αν μπορούν να αγγίξουν το παιδί…»

Εισαγγελέας: «Λέτε πως αλλάζατε θέση στο παιδί και του κάνατε και μπάνιο. Η μητέρα συμμετείχε;»

Μάρτυρας: «Οχι».

Εισαγγελέας: «Παρατηρούσε η μητέρα εάν το παιδί ήταν πλυμένο και καθαρό;»

Μάρτυρας: «Δεν μας είχε κάνει κάποια υπόδειξη».

Πολιτική Αγωγή: «Οταν δώσατε στο παιδί κεταμίνη, ήσασταν εκεί;»

Μάρτυρας: «Ναι».

Πολιτική Αγωγή: «Η κεταμίνη πώς είναι;»

Μάρτυρας: «Είναι ένα καφέ φιαλίδιο που γράφει “cetamin”».

Πολιτική Αγωγή: «Θα μπορούσατε να το μπερδέψετε και να δώσετε κάτι άλλο;»

Μάρτυρας: «Οχι».

Υπεράσπιση: «Στην κατάθεσή σας χαρακτηρίζετε την κατηγορουμένη ψυχρή…»

Μάρτυρας: «Ηταν αποστασιοποιημένη. Μας έκανε εντύπωση η συμπεριφορά για έναν άνθρωπο που έχασε δύο παιδιά. Ηταν ψυχρή, δεν έμοιαζε σαν μία μαμά που είχε χάσει δύο παιδάκια και κινδύνευε και το τρίτο. Δεν υπήρχε θρήνος».

Υπεράσπιση: «Ο πατέρας πώς ήταν;»

Μάρτυρας: «Ξέραμε ότι δούλευε, αλλά γενικά απουσίαζε το συναίσθημα».

Υπεράσπιση: «Οταν ήρθε και πάλι η Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο για τη δεύτερη εισαγωγή, τον Ιανουάριο του 2022, ήταν παραμελημένη;»

Μάρτυρας: «Οχι».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δεν έκανε ποτέ ερωτήσεις για την υγεία της κόρης της,