«Χαστούκι» στον υποκατώτατο!

«Χαστούκι» στον υποκατώτατο!05.09.2018Πρόσωπα

Η δικαστική δικαίωση 23χρονης ανοίγει τον δρόμο για διεκδίκηση αναδρομικών και για άλλους νέους κάτω των 25 ετών

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Aπόφαση-σταθμό για τους νέους εργαζομένους κάτω των 25 ετών έλαβε πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Κατερίνης. Εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ της Πιερίας διεκδίκησε δικαστικά και έλαβε αναδρομικά, έπειτα από δικαστική διεκδίκηση, τη διαφορά στον μισθό της σε σχέση με τα χρήματα που λάμβαναν άλλοι συνάδελφοί της άνω των 25 ετών. Η απόφαση αυτή δημιουργεί δεδικασμένο

για χιλιάδες άλλους νέους εργαζομένους στη χώρα, οι οποίοι μπορούν πλέον να διεκδικήσουν ίση αμοιβή με τους μεγαλύτερους ηλικιακά συναδέλφους τους και να βάλουν ένα τέλος στην εργασιακή ζούγκλα στην οποία τα Μνημόνια μας οδήγησαν.

Οπως υποστηρίζει στη «δημοκρατία» η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου, «η συγκεκριμένη υπάλληλος επειδή ήταν 23 ετών αμειβόταν με 510 ευρώ, ενώ άλλοι συνάδελφοί της για την ίδια δουλειά έπαιρναν 586 ευρώ. Η συγκεκριμένη υπάλληλος βρήκε το θάρρος, διεκδίκησε τα δικαιώματά της και τα κέρδισε. Την πρωτόδικη αυτή απόφαση του δικαστηρίου μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ως όπλο στα χέρια τους και άλλοι νέοι της χώρας» σχολιάζει η κυρία Κωνσταντίνου. «Το δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματική τη μείωση, γιατί έγινε με ηλικιακό κριτήριο, και την οδήγησε σε έντονη μισθολογική διαφοροποίηση σε σύγκριση με τους συναδέλφους της άνω των 25 ετών» αναφέρει η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης.

Το Ειρηνοδικείο

Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο Κατερίνης με την 35/2018 απόφασή του αναγνωρίζει ότι η μείωση κατά 32% των αποδοχών τής εν λόγω εργαζομένης βάσει της 6/2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου είναι αντισυνταγματική, διότι επεβλήθει με ηλικιακό κριτήριο και την οδήγησε σε έντονη μισθολογική διαφοροποίηση σε σύγκριση με τους συναδέλφους της άνω των 25 ετών. Επίσης, αναγνωρίζει ότι οι νομοθέτες δεσμεύονται από τις θεμελιώδεις επιταγές του Συντάγματος στη ρύθμιση ουσιωδώς ομοίων εργασιακών σχέσεων και δεν μπορούν να νομοθετούν με τρόπο που οι εργαζόμενοι να μεταχειρίζονται διαφορετικά.

«Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε συνέχεια και ενίσχυση της απόφασης 34/2015 του Ειρηνοδικείου Κατερίνης, με την οποία για πρώτη φορά είχε αναγνωριστεί ο αντισυνταγματικός, και άρα παράνομος χαρακτήρας, συνολικά της αντεργατικής 6ης ΠΥΣ του 2012, αλλά και ειδικότερα της διάταξης που επέβαλε μονομερή και αυτοδίκαιη υπερβάλλουσα μείωση ποσοστού 32% για τους νέους εργαζομένους έως 25 ετών» καταλήγει η κυρία Κωνσταντίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα