«Χαστούκι» στην Τουρκία από τις ΗΠΑ

«Χαστούκι» στην Τουρκία από τις ΗΠΑ17.12.2018Πρόσωπα

Υπέρ της Λευκωσίας για τα κοιτάσματα οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που ο Ακάρ απειλεί πάλι σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία και σαφή στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, που προχωρά στην αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων, από την Ουάσινγκτον, τη στιγμή που ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί μιλώντας για προστασία των

δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας του στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ως ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευτεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων» δήλωσε, εννοώντας ασφαλώς την Τουρκία ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα Γουές Μίτσελ, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως «η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί “μειοψηφία του ενός”, καθώς το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της με τρόπο δίκαιο». Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον με τόσο ξεκάθαρο τρόπο στηρίζει την Κύπρο.

Λίγες ώρες μετά τον στρατηγικό διάλογο που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο κ. Μίτσελ με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κύπρου επισήμανε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως «φυσικούς συμμάχους» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και πρόσθεσε ότι η χώρα του αναζητεί τρόπο να αυξήσει εντός του επόμενου χρόνου την επίσημη συμμετοχή της στο τριμερές σχήμα.

Η στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Κύπρο προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία, η οποία μέσω του υπουργού Αμυνάς της έσπευσε να επαναλάβει τις απειλές της. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Χουλουσί Ακάρ, κάνοντας λόγο για τη «γαλάζια πατρίδα», το δόγμα δηλαδή της Αγκυρας ότι δεν θα αφήνει κανέναν να κάνει οτιδήποτε στη θάλασσα χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί και να συμφωνήσει η ίδια. Η δήλωση Ακάρ έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων που έχει κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν ότι «οι ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνικής Κύπρου στην περιοχή για υδρογονάνθρακες συνιστούν απειλή και κίνδυνο για την Τουρκία».

Keywords
Τυχαία Θέματα