Μπαράζ σεισμικών δονήσεων στη νότια Εύβοια, αισθητές και στην Αττική

Μεγάλη ανησυχία από τον «χορό» των Ρίχτερ. Μετά το πρώτο «χτύπημα» του Εγκέλαδου των 4,8 βαθμών, χθες στις 6.32 το πρωί, και αφού ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, στις 22.06 ενεργοποιήθηκε πάλι το ρήγμα με 5 Ρίχτερ

Ανησυχία έχει προκαλέσει η χθεσινή σεισμική ακολουθία με επίκεντρο τη νότια Εύβοια, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική.

Το πρώτο «χτύπημα» του Εγκέλαδου, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 6.32 το πρωί και έγινε αισθητό μέχρι και την

Κόρινθο. Ακολούθησαν δύο ακόμα δονήσεις λίγο μετά τις 7 το πρωί, έντασης 4,1 και 4,2 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν αρκετοί μικρότεροι σεισμοί.

Στις 22.06 όμως σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός, ισχυρότερος από τον πρώτο, με μεγάλη διάρκεια, εντάσεως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5 χλμ. και επίκεντρο 7 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας. Από το ίδιο σημείο, δηλαδή, που έδωσε και τους προηγούμενους σεισμούς, κάνοντας τους επιστήμονες να παρακολουθούν με πολλή προσοχή το φαινόμενο.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 6.32, με εστιακό βάθος τα 13,3 χλμ. και επίκεντρο τα 9 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων της νότιας Ευβοίας, προκάλεσε φόβο στους κατοίκους, που βγήκαν στους δρόμους.

Ύστερα από σχεδόν μία ώρα ακολούθησαν οι δύο ισχυροί μετασεισμοί. Συγκεκριμένα, ο πρώτος σημειώθηκε στις 7.23 και είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 8 χιλιόμετρα ΒΒΑ των Νέων Στύρων, ενώ ακολούθησε με διαφορά ενός λεπτού δεύτερος μετασεισμός, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, στις 7.24.

«Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ αισθητός. Δεν έχουν αναφερθεί, ευτυχώς, ζημιές. Στις 5 είχε γίνει ένας προσεισμός γύρω στα 3 Ρίχτερ» δήλωσε ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες, Χρήστος Τρανός, έκανε λόγο για μικρές ρωγμές σε σπίτια, χωρίς βέβαια η κατάσταση να εμπνέει μεγάλη ανησυχία.
«Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και βοή. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια. Επεσαν κάδρα και μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι μου» ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Ωστόσο, το έδαφος δεν έχει σταματήσει να σείεται από χθες, δίνοντας δεκάδες μετασεισμούς. Συγκεκριμένα, ως και χθες το απόγευμα είχαν καταγραφεί 55 μετασεισμοί. Για τον λόγο αυτόν ορισμένες σχολικές μονάδες της Ευβοίας θα παραμείνουν κλειστές, για προληπτικούς λόγους.

Ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος έκανε γνωστό ότι τα σχολεία του δήμου δεν θα λειτουργήσουν σε καμία από τις δημοτικές ενότητες. Οπως είπε, δεν έχει προκληθεί κάποια ζημιά από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, ωστόσο πάρθηκε η απόφαση αυτή προληπτικά. «Επειδή καταγράφονται αρκετοί μετασεισμοί και γίνονται έλεγχοι, κλείσαμε προληπτικά τα σχολεία του δήμου» τόνισε ο κ. Ραβιόλος.

Εκτός από τον Δήμο Καρύστου, κλειστά έμειναν τα σχολεία και στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου.
Την ίδια στιγμή, ο αντιδήμαρχος Κύμης, Αλέξανδρος Θεοδώρου, βρέθηκε στο χωριό Ζάρακες, όπου παρουσιάζονται και τα περισσότερα προβλήματα τόσο σε δημόσια κτίρια, όπως το νηπιαγωγείο της περιοχής, όσο και σε κατοικίες.

«Είναι παράλληλα σημαντικό να δρομολογηθούν από τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας οι απαιτούμενες διαδικασίες για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών» δήλωσε ο Αλέξανδρος Θεοδώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα