Απο τον... Τηλέμαχο στην Υπατία

Απο τον... Τηλέμαχο στην Υπατία09.01.2019Ρεπορτάζ

Ισχυρά φαινόμενα με άνοδο της θερμοκρασίας φέρνει έως την Παρασκευή η «Υπατία»

Τo... ένα μετά το άλλο φαίνεται ότι επισκέπτονται τη χώρα μας τα κύματα κακοκαιρίας. Το τέταρτο στη σειρά, μετά τον «Ραφαήλ», τη «Σοφία» και τον «Τηλέμαχο», είναι η «Υπατία», η οποία έχει αρχίσει από το πρωί να επηρεάζει τη χώρα μας, με χιόνια στα βόρεια, βροχές και καταιγίδες στις υπόλοιπες περιοχές και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες, και θα συνεχίσει έως την Παρασκευή.

Σήμερα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και της βόρειας χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι στην Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο, καθώς τα έντονα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Επίσης, παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

8-9 μποφόρ

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και στα πελάγη θα φτάσουν από το μεσημέρι τα 8 έως 9 μποφόρ. Το μόνο καλό που θα φέρει μαζί της η «Υπατία» είναι η άνοδος του υδραργύρου. Ενδεικτικά, οι θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες θα ανέβουν έως 10 βαθμούς πάνω από τις πολύ χαμηλές τιμές των προηγούμενων ημερών.



Αύριο αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και το ανατολικό και νότιο Αιγαίο, σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο και τις παράκτιες προς αυτά περιοχές, χιόνια κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά, και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Ο καιρός στην Αττική σήμερα θα είναι βροχερός μετά το μεσημέρι, το απόγευμα δεν αποκλείεται να σημειωθούν καταιγίδες, ενώ τα χιόνια θα συνεχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Οι άνεμοι θα φτάσουν έως τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 13 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες και ο υδράργυρος θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς.

Και σήμερα «λουκέτο» σε σχολεία

Παρατείνονται για ακόμα μία ημέρα οι... διακοπές για τους μαθητές σε αρκετά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, στην Αττική κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία σε Γαλάτσι, Μενίδι, Μαραθώνα, Διόνυσο, Ωρωπό, Πεντέλη, Κηφισιά. Στο Μαρούσι δεν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες στις περιοχές Αναβρύτων και Ν. Λέσβου.

Επίσης, σε ορισμένους δήμους τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τροποποιημένο ωράριο. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι γονείς καλό θα είναι να επικοινωνήσουν το πρωί με το σχολείο του παιδιού τους, γιατί υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί το μέτρο διακοπής της λειτουργίας του. Ο παγετός και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες βάζουν «λουκέτο» και σε σχολεία της βόρειας Ελλάδας. Στον νομό Θεσσαλονίκης ο Δήμος Βόλβης ανακοίνωσε πως δεν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης όλα τα σχολεία στους Δήμους Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού, Χαλκηδόνας, Λαγκαδά.

Στη Θέρμη δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Περιστεράς, του Κ. Σχολαρίου, της Καρδίας, του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου. Κανονικά λειτουργούν και τα σχολεία στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη. Από τον Δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής ανακοινώθηκε πως η προσέλευση των μαθητών μπορεί να γίνεται έως τις 9.30 το πρωί. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία σε Κατερίνη, Κιλκίς, Εδεσσα, Βέροια, Αμύνταιο, Σέρβια - Βελβεντό.

Keywords
Τυχαία Θέματα