Από την πίεση στο Αλτσχάιμερ

Από την πίεση στο Αλτσχάιμερ 17.07.2018Νέα

Οι υπερτασικοί έχουν 46% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν, σύμφωνα με έρευνα

Τη σχέση της υπέρτασης με τη νόσο του Αλτσχάιμερ αποκάλυψε νέα μελέτη του Rush Alzheimer’s Disease Center στο Σικάγο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νευροεκφυλιστικής νόσου έως και κατά 46%. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εντόπισαν πρωτεϊνικές συσσωρεύσεις

Ταυ (νευροϊνιδιακές σωροί) στον εγκέφαλο ενός στους δύο ασθενείς με υπέρταση.

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 1.300 ηλικιωμένους και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν τιμές αρτηριακής υπέρτασης άνω του μέσου όρου είχαν αυξημένες πιθανότητες για εκφυλιστικές βλάβες στον εγκέφαλο. Εξετάζοντας τους εγκεφάλους τους μετά θάνατον, διαπίστωσαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση οδηγεί σε αυξημένες συσσωρεύσεις Ταυ και όχι αμυλοειδικές πλάκες (τον έτερο γενεσιουργό παράγοντα της νόσου). Επίσης, εντόπισαν έμφρακτα, βλάβες που δημιουργούνται λόγω της ανεπαρκούς ροής αίματος στον εγκέφαλο. Μάλιστα, ο βαθμός των βλαβών αυξανόταν αναλογικά όσο ανέβαιναν και οι τιμές της πίεσης: Οσοι είχαν τιμές πίεσης 147mmHG είχαν 46% μεγαλύτερες πιθανότητες για εκτεταμένες βλάβες.

Η επικεφαλής της μελέτης δρ Ζωή Αρβανιτάκη τόνισε χαρακτηριστικά: «Η αρτηριακή πίεση αλλάζει όσο γερνάει κανείς και όταν αρρωσταίνει, θελήσαμε επομένως να δούμε τι αντίκτυπο έχει στον εγκέφαλο. Ερευνήσαμε αν η πίεση του αίματος συνδέεται με σημάδια γήρανσης του εγκεφάλου, όπως πλάκες και συσσωρεύσεις που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και εγκεφαλικές βλάβες που ονομάζονται έμφρακτα, περιοχές νεκρού ιστού που σχηματίζονται από παρεμπόδιση της ροής αίματος».

Τα κακά νέα είναι ότι η ρύθμιση της υπέρτασης με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής δεν στάθηκε ικανή να μειώσει τον σχετικό κίνδυνο, κάτι που σημαίνει ότι για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ πρέπει να γίνουν κινήσεις πολύ πιο νωρίς, σε επίπεδο βελτίωσης του τρόπου ζωής.
«Με τον αριθμό των ανθρώπων που διαγιγνώσκεται με Αλτσχάιμερ να αυξάνεται συνεχώς, πρέπει να εξετάσουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας» υπογράμμισε ο dr Doug Brown από την Αμερικανική Εταιρία Alzheimer.

Keywords
Τυχαία Θέματα