Αντιδράσεις για το αναδρομικό χαράτσι-σοκ στους καθηγητές πανεπιστημίου

Θύελλα σε ΑΕΙ, ΤΕΙ για το φορο-αμόκ!

Aναβρασμός επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα μετά και τη δημοσιοποίηση από την «κυριακάτικη δημοκρατία» του εξωφρενικού και ταυτόχρονα παράνομου χαρατσιού που αποφάσισε να επιβάλει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στους μόνιμους καθηγητές και λέκτορες για τα τελευταία 21 χρόνια (!), προκειμένου, όπως φαίνεται, να αποθαρρύνει τους επιστήμονες να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στα δημόσια ανώτατα ιδρύματα της χώρας.

Η ομπρέλα,

μάλιστα, ανοίγει ακόμη περισσότερο, καθώς, συνεχίζοντας το ρεπορτάζ, η «δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα πως από το «τρελό» χαράτσι δεν γλιτώνουν ούτε οι καθηγητές των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), τα οποία καταργήθηκαν και απορροφήθηκαν από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με σχετικούς νόμους το 2018 και το 2019. Φυσικά, όπως και στην περίπτωση των καθηγητών ΑΕΙ, το χαράτσι αφορά και τους καθηγητές που έχουν αφυπηρετήσει ή η σχέση τους με το πανεπιστήμιο ή τα πρώην ΤΕΙ έχει λυθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Για να υπενθυμίσουμε την υπόθεση, πρέπει να αναφέρουμε ότι η κυρία Κεραμέως αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να ενεργοποιήσει με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία υπογράφεται και από το υπουργείο Οικονομικών, μια διάταξη, προσδίδοντάς της -παρανόμως- αναδρομική ισχύ. Με την απόφαση αυτή το μόνιμο, εκπαιδευτικό προσωπικό των πανεπιστημίων, εκτός από τη φορολογία που πλήρωσε τα τελευταία 21 (!) χρόνια, καλείται τώρα να πληρώσει και ένα επιπλέον 7% επί των ετήσιων καθαρών εισοδημάτων που είχε από όλες τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, μαζί με όλους τους τόκους και τις προσαυξήσεις που αντιστοιχούν σε αυτό το διάστημα, φυσικά.

Είναι, βέβαια, πρωτοφανές να βρεθεί κάποιος να χρωστάει λεφτά για όλα αυτά τα χρόνια, όταν η προβλεπόμενη παραγραφή για φόρους και λοιπά δημόσια βάρη ήταν και παραμένει πενταετής και για το έτος 1999 και για όλα τα επόμενα χρόνια. Οποιαδήποτε καταστρατήγηση αυτού του ορίου αντιβαίνει τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου.

Οι υπόχρεοι καθηγητές είναι φυσικά χιλιάδες, ενώ τα ποσά σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μιλάμε, δηλαδή, για μία από τις μεγαλύτερες υφαρπαγές περιουσιών της μεσαίας τάξης που έχει σημειωθεί στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ακόμη και ολάκερη την περιουσία τους να δώσουν κάποιοι εκπαιδευτικοί, ίσως να μην καταφέρουν να ξεπληρώσουν το συγκεκριμένο δημόσιο βάρος. Επομένως, η διευκρίνιση που περιλαμβάνεται στην απόφαση πως υπάρχει η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του ποσού ή ρύθμισης, που δεν μπορεί όμως να υπερβαίνει τις 12 δόσεις, μοιάζει τουλάχιστον ειρωνική. Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που ήρθαν στη γνώση της «δημοκρατίας», η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Καθηγητών ΤΕΙ έστειλε στις 12 Ιανουαρίου επιστολή και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δυστυχώς δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα απάντηση.

«Επιβάλλεται χρέωση για το έτος 1999… τάχα μη “εισπραχθέντων εσόδων” σε καθηγητές πρώην ΤΕΙ και πανεπιστημίων… συνταξιούχων και εν ενεργεία. Σε νόμιμα εισοδήματα δηλωμένα και φορολογημένα το έτος 1999 (!) και για τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα. Πόσο πιο κάτω θα πάμε; Φαίνεται απολύτως αδικαιολόγητο πως το θυμήθηκαν ύστερα από 21 χρόνια και τώρα επιχειρούν να το επιβάλουν επειγόντως, φυσικά χωρίς φορολογικά στοιχεία και μόνο με την ατομική δήλωση του 1999» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνταξιούχοι καθηγητές των ΤΕΙ στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας την ΚΥΑ.

Και συνεχίζουν: «Κύριε πρωθυπουργέ, παρακαλούμε να επέμβετε επειγόντως για να προλάβετε μια πρωτοφανή αδικία σε βάρος νομοταγών Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών. Δυστυχώς, τα γεγονότα και οι αυθαιρεσίες της διοίκησης μας οδηγούν, για ακόμη μία φορά, σε χρονοβόρα δικαστική διεκδίκηση για να βρούμε το δίκιο μας στα δικαστήρια».

Μάλιστα, οι συνταξιούχοι καθηγητές των ΤΕΙ σε σχετικό μπλογκ που διαθέτουν (http://syntaxtei.blogspot.com/) έχουν αναρτήσει και μία φόρμα για την υποβολή ενστάσεων, την οποία καλούν τους συναδέλφους τους να συμπληρώσουν για να μπορέσουν να σταματήσουν την επιβολή του παράλογου χαρατσιού. Στην αίτηση αυτή τονίζουν, φυσικά, πως η αναδρομικότητα της κανονιστικής πράξης είναι παράνομη, καθώς «σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, δεν επιβάλλεται καμία διεκδίκηση του Δημοσίου ή φορέων του ύστερα από πάροδο πέντε ετών για δηλωμένα εισοδήματα που δεν ελέγχθηκαν».

«Όποιος χρωστάει πρέπει να πληρώνει. Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί έξω από τους νόμους του κράτους» θα πει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ Κωνσταντίνος Κουλούρης.

Φορολογούν ως επιχειρηματική δραστηριότητα τα ωρομίσθια!

Όπως ανέφερε και η «κυριακάτικη δημοκρατία», η κανονιστική πράξη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προσδιορίζει ως ατομική επιχείρηση κάθε επιχείρηση για την οποία είναι απαραίτητη η τήρηση βιβλίων, όπως αυτή δηλαδή που ασκεί κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, για παράδειγμα οι γιατροί, οι δικηγόροι ή οι πολιτικοί μηχανικοί.

Αλλά ακόμη και οι σχετικές με το γνωστικό του αντικείμενο υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένας επιστήμονας, όπως είναι οι εταιρίες παροχής ιατρικών υπηρεσιών, οι δικηγορικές εταιρίες και οι εταιρίες μελετών και τεχνικών έργων.

Το πιο τρελό, όμως, είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις, όπως σε αυτή πολλών εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, το εισόδημα που φαίνεται ότι έχει δηλωθεί ως επιχειρηματική δραστηριότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα ωρομίσθια που έπαιρναν από το ίδιο το εκπαιδευτικό ίδρυμα και τα οποία δηλώνονταν ως επιχειρηματική δραστηριότητα, καθ’ υπόδειξη της Εφορίας, γιατί δεν υπήρχε κωδικός για να δηλωθούν διαφορετικά. Η ΚΥΑ ορίζει, βεβαίως, πως από την απόδοση του 7% εξαιρούνται κατηγορίες εισοδημάτων, όπως οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε δημόσια ιδρύματα.

Τώρα, όμως, τα χρήματα αυτά, για τα οποία φυσικά έχουν φορολογηθεί οι υπόχρεοι, φαίνονται ως επιχειρηματική δραστηριότητα και οι εκπαιδευτικοί είναι περίπου αδύνατον να αποδείξουν το αντίθετο, καθώς τα στοιχεία έχουν καταστραφεί, εφόσον έχει παρέλθει η πενταετία (!) Προφανώς, τα σχετικά στοιχεία δεν υπάρχουν πλέον ούτε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο! Ύστερα από όλα αυτά, ένα είναι βέβαιο: Καλύτερο τρόπο για να αποδυναμωθεί η ανώτατη δημόσια εκπαίδευση από το να μην τολμάει κανένας επιστήμονας να δραστηριοποιηθεί σε αυτήν δεν θα μπορούσε να βρει η κυρία Κεραμέως!

Keywords
Τυχαία Θέματα