Αντεπίθεση του Νότου! Ο Πορτογάλος Σεντένο επικεφαλής του Eurogroup

Αντεπίθεση του Νότου! Ο Πορτογάλος Σεντένο επικεφαλής του Eurogroup05.12.2017Πρόσωπα

Ο Ρονάλντο του Eurogroup • Ο Μ. Σεντένο, γνωστός και ως «Πορτογάλος Βαρουφάκης», διάδοχος του Ντάισελμπλουμ

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Το πορτογαλικό περιοδικό «Expresso» τον χαρακτήρισε «σταρ της ροκ» εξαιτίας της μεγάλης προβολής που απολαμβάνει από τα μέσα ενημέρωσης. Οι επιδόσεις του δε στην «τιθάσευση» των δεικτών της πορτογαλικής οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα πριν από καιρό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

να τον αποκαλέσει... «Ρονάλντο» του Eurogroup - με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να αναφέρεται στον γνωστό Πορτογάλο ποδοσφαιριστή.

Ο λόγος για τον Μάριο Σεντένο, τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, ο οποίος χθες αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, έπειτα από τρεις γύρους ψηφοφορίας. Το όνομά του φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα με δήλωση-γκάφα που έκανε, ώρες πριν καν αυτό ανακοινωθεί, ο... πολυαγαπημένος των Ελλήνων -και όχι μόνο- Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup, που επιτέλους ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσει το πόστο του παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Σεντένο στις 13 Ιανουαρίου 2018.

Εξαιτίας της υποστήριξής του τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές θέσεις, στη διάρκεια των πιο... επεισοδιακών για τη χώρα μας συνεδριάσεων του Eurogroup, ο Σεντένο χαρακτηρίστηκε από κάποιους και «Πορτογάλος Βαρουφάκης», γεγονός όμως που δεν τον κάνει, όπως λένε συνεργάτες του, να αισθάνεται άνετα. Τώρα πάντως ως σοσιαλιστής καλείται να δώσει νέα πνοή στην ευρωζώνη, αν και κατά καιρούς έχει δείξει να... αλληθωρίζει πολιτικά προς νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, όπως προς την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

«Mε τιμά η εκλογή μου στη θέση του προέδρου του Eurogroup» δήλωνε χθες ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε λίγο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου της ψηφοφορίας, και επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο μέλλον, να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης και να οικοδομηθεί μια ευρωζώνη πιο ανθεκτική.

Tον Σεντένο συνεχάρησαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, καθώς επίσης και οι Κλάους Ρέγκλινγκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την εκλογή του χαιρέτισαν οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. «Εχοντας έναν υπουργό Οικονομικών από τον Νότο ως επικεφαλής του Eurogroup, θα βελτιωθεί η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη» ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Σβεν Γκίγκολντ, ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, χαρακτηρίζοντας τον Σεντένο «αντι-Σόιμπλε» μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα