Ανοδος στις Παιδαγωγικές, πτώση στις Πολυτεχνικές Σχολές

Ανοδος στις Παιδαγωγικές, πτώση στις Πολυτεχνικές Σχολές28.08.2018Παιδεία

Πτωτική πορεία στις Ιατρικές, Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές Σχολές, άνοδο στα Παιδαγωγικά Τμήματα και στις Οικονομικές Σχολές και σταθερότητα στις Νομικές φανερώνει η ανάλυση των αριθμητικών δεδομένων των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Καμία τάση στην αγορά εργασίας δεν δείχνει ικανή να ρίξει την Ιατρική Αθήνας

από τον θρόνο της, καθώς ακόμη μια χρονιά αναδείχθηκε ως η σχολή των πρώτων, έστω και με οριακή πτώση. Η βάση διαμορφώθηκε στα 19.029 μόρια. Η Ιατρική Αλεξανδρούπολης και φέτος είναι η «βάση» των ιατρικών σχολών, με 18.451 μόρια.

Πτωτική πορεία ακολούθησαν οι άλλοτε δημοφιλείς Πολυτεχνικές Σχολές. Στα 18.240 μόρια διαμορφώθηκε η βάση των Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ, ενώ η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης στα 11.537 υποχώρησε κατά 1.589 μόρια.

Οι Νομικές Σχολές παρέμειναν οριακά σταθερές. Η Νομική Αθήνας διαμορφώθηκε στα 18.219 (αύξηση 20 μόρια), της Θεσσαλονίκης 17.965 (αύξηση 12 μόρια) και της Κομοτηνής 17.465 (πτώση 50 μόρια).

Παρά την οικονομική κρίση, οι Σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής είχαν ανοδικές τάσεις φέτος. Σε αυτό βοήθησαν και τα θέματα στα μαθήματα της Στατιστικής και ΑΟΔΕ.

Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν οι βάσεις 14 Παιδαγωγικών Τμημάτων σε όλη τη χώρα, ενώ μόλις τρία τμήματα αυτής της κατηγορίας είδαν πτώση της βάσης τους. Η μεγαλύτερη άνοδος μορίων εντοπίζεται στο Παιδαγωγικό της Θεσσαλονίκης, που η βάση του διαμορφώθηκε στα 15.473 μόρια. Δεκατέσσερα τμήματα και σχολές είδαν άνοδο στις βάσεις και τρεις σχολές πτώση των βάσεών τους.

Το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας έχει βάση 16.059, με άνοδο 1.114 μορίων. Το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στα Ιωάννινα με βάση στα 13.319 είχε -7,3%.

Στον τουρισμό

Ο τουρισμός είναι πλέον ο ισχυρός βραχίονας της οικονομίας, υπάρχουν εξειδικευμένα τμήματα, ενώ και οι νέοι δείχνουν να επιλέγουν σπουδές σε αυτό το αντικείμενο. Το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών Πειραιά που άνοιξε το 2017 είχε φέτος άνοδο 449 μορίων, με βάση στα 13.488 μόρια. Αντίθετα, τεράστια είναι η πτώση στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης σε Ρόδο και Κρήτη. Πάνω από 18.000 μόρια είναι η βάση στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας, ενώ τα Οπλα στη Σχολή Ευελπίδων έχουν βάση στα 15.990, με οριακή πτώση 11 μορίων.

Ονειρο ζωής οι σπουδές Ψυχολογίας

Με επίμονη προσπάθεια, πείσμα, χαρές αλλά και απογοητεύσεις είδε να ανεβαίνει το επόμενο σκαλοπάτι της ζωής της, αφού κατέκτησε τον στόχο της και η πανεπιστημιακή σχολή στην οποία στόχευσε από την πρώτη τάξη του λυκείου άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της.

Ο λόγος για τη Μυρτώ Κιτεμέ, που συγκέντρωσε 19.240 μόρια και πέρασε δεύτερη στο τμήμα Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οπως δηλώνει στη «δημοκρατία», είναι ιδιαίτερα χαρούμενη με το αποτέλεσμα και ανυπομονεί να ξεκινήσει τα μαθήματα στη σχολή της.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη, γιατί δεν προσπάθησα μόνο στην τελευταία τάξη του λυκείου, αλλά όλα τα χρόνια. Το συγκεκριμένο τμήμα του ΕΚΠΑ αποτελούσε για εμένα στόχο ζωής από το γυμνάσιο και είμαι πολύ περήφανη για τις επιδόσεις μου. Θεωρώ ότι η Ψυχολογία μού ταιριάζει ως επάγγελμα και περιμένω με ανυπομονησία την ημέρα που θα μπω στο αμφιθέατρο και θα παρακολουθήσω το πρώτο μάθημα» αναφέρει.

Οπως λέει, η διαδρομή μέχρι εδώ δεν ήταν ρόδινη. Υπήρξαν στιγμές που οι ατέλειωτες ώρες διαβάσματος την κατέβαλαν, ενώ κάθε φορά που στα διαγωνίσματα του σχολείου δεν τα πήγαινε καλά ήθελε να παρατήσει τον στόχο της. «Ευτυχώς, είχα στο πλευρό μου τους γονείς μου και τους καθηγητές μου, που με στήριξαν πάρα πολύ. Χάρη σε αυτούς και φυσικά στην προσπάθεια τριών χρόνων, τα κατάφερα».

Στη Νομική Αθηνών με 18.446 μόρια

Μεγάλη ήταν η χαρά μετά την ανακοίνωση των βάσεων και για τη Γεωργία Πατσέλη, η οποία πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών συγκεντρώνοντας 18.446 μόρια.
«Ανταμείφθηκαν οι κόποι χρόνων και είμαι πολύ συγκινημένη. Θέλω να ολοκληρώσω τις σπουδές μου, θέλω να κάνω μεταπτυχιακό και να δώσω εξετάσεις για το Δικαστικό Σώμα» τονίζει φανερά ικανοποιημένη.
Μάλιστα, το ενδιαφέρον της για τη Νομική ήταν τέτοιο, που σε περίπτωση που περνούσε στην ίδια σχολή εκτός Αθηνών θα πήγαινε χωρίς δεύτερη σκέψη.
«Η φοίτηση στη Νομική αποτελούσε όνειρο ζωής για πολλά χρόνια. Τους τελευταίους μήνες κουράστηκα αρκετά και μου πέρασε η ιδέα να εγκαταλείψω τον στόχο μου, αλλά το κίνητρο ήταν πολύ μεγάλο και πάλεψα. Ευτυχώς, στο τέλος δικαιώθηκα» καταλήγει.

Δεύτερη στην Ιατρική 38χρονη

Δεύτερη στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, με 19.150 μόρια, εισάγεται η 38χρονη Αλεξάνδρα Τζάτσου από την Κοζάνη, η οποία εκπλήρωσε χθες ένα όνειρο ζωής. «Μόλις σχόλασα από τη δουλειά μου και με ειδοποίησαν ότι τα αποτελέσματα βγήκαν σήμερα (σ.σ.: χθες). Περίμενα ότι θα εισέλθω στην Ιατρική, αλλά δεν περίμενα ότι θα βρίσκομαι τόσο ψηλά» ήταν οι πρώτες της κουβέντες. Η Αλεξάνδρα εργάζεται ως βοηθός μικροβιολόγου σε γνωστό ιατρικό διαγνωστικό κέντρο της Κοζάνης.

«Ηταν ένα όνειρο που δεν κατάφερα να πραγματοποιήσω όταν έδινα πρώτη φορά εξετάσεις το 1998, αλλά το καταφέρνω τώρα, 20 χρόνια μετά. Η πίστη στον εαυτό μας και η συνεχής προσπάθεια είναι το εισιτήριο για να καταφέρεις να υλοποιήσεις τους στόχους σου. Αυτόν τον κανόνα ακολούθησα και μάλλον αποζημιώθηκα» λέει. Η Αλεξάνδρα, μέσα στον καταιγισμό τηλεφώνων και ευχών που δέχεται από φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, γυρίζει τον χρόνο πίσω, όταν πριν από δύο χρόνια πήρε την απόφαση να γραφτεί στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης ως «κανονική μαθήτρια, συμμετέχοντας στα πρωινά τμήματα του σχολείου». Ομως για να μπορέσει να παρακολουθήσει το πρωινό πρόγραμμα του σχολείου, χρειάστηκε να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο ωράριο της εργασίας. «Ευτυχώς οι εργοδότες μου με στήριξαν, επέλεξα την απογευματινή βάρδια κι έτσι μετά το σχολείο πήγαινα κατευθείαν για δουλειά» εξηγεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα