Άνανδρη επίθεση αναρχικών στη «δημοκρατία»

Άνανδρη επίθεση αναρχικών στη «δημοκρατία»11.12.2019Ρεπορτάζ

Επιχείρηση τρομοκράτησης από ομάδα αντιεξουσιαστών στο κτίριο της εφημερίδας

Στόχος άνανδρων αναρχικών έγινε χθες το απόγευμα η εφημερίδα μας, σε μια ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησής της. Ομάδα περίπου 25 ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου επιχείρησε αρχικώς να εισέλθει στα γραφεία μας, όμως εγκαίρως η είσοδος καλύφθηκε από το προστατευτικό ρολό και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. 

Στη συνέχεια οι αναρχικοί έγραψαν υβριστικά συνθήματα, πέταξαν τρικάκια και ανάρτησαν πανό. Παρέμειναν έξω από τη «δημοκρατία»

περίπου 15 λεπτά, φωνάζοντας το γνωστό «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» και άλλα συνθήματα υποστήριξης στον γνωστό αναρχικό -μέχρι πρότινος έγκλειστο στις φυλακές- Νίκο Ρωμανό.

Μάλιστα, έβγαλαν και φωτογραφίες από την είσοδο της εφημερίδας που ανάρτησαν στον ιστότοπο Indymedia, προκειμένου να στοχοποιήσουν τον εκδότη της «δημοκρατίας» και δημοσιογράφους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, παρότι ειδοποιήθηκαν αμέσως, επέδειξαν πρωτοφανή αργοπορία! Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 12 λεπτά για να προσεγγίσουν τα γραφεία της εφημερίδας μας, που βρίσκονται σε κεντρικότατο σημείο, μόλις δύο λεπτά μακριά από το Μέγαρο Μαξίμου και απέναντι από τη φυλασσόμενη οικία της Ντόρας Μπακογιάννη! Και να φανταστεί κανείς ότι υπήρχε (υποτίθεται) αυξημένη ετοιμότητα ειδικά για τη «δημοκρατία», έπειτα από ανάλογη επίθεση που έγινε προ ημερών στα παλιά γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη.

Τελικώς, όταν κατέφθασαν οι πρώτες αστυνομικές δυνάμεις, οι νεαροί αναρχικοί σκορπίστηκαν στα γύρω στενά τρέχοντας, κατά την προσφιλή τους συνήθεια. Οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν σε δύο προσαγωγές υπόπτων.

Αφορμή (αλλά ενδεχομένως όχι αιτία) της επίθεσης υπήρξαν τα δημοσιεύματά μας για τον Νίκο Ρωμανό λίγες ημέρες πριν από την 6η Δεκεμβρίου και η δηκτική απάντηση που του δώσαμε, όταν μας έστειλε εξώδικο, γεγονός πρωτοφανές (έως κωμικό) για αντιεξουσιαστή.

«Στρατός» φασιστών

Οι υποστηρικτές του, ως άλλος «στρατός» φασιστών που θέλουν να επιβάλουν λογοκρισία, θεώρησαν ότι έτσι θα του εξασφαλίσουν ασυλία, διά του εκφοβισμού των δημοσιογράφων. Ουσιαστικά, ήθελαν να μας απειλήσουν για να μην ασχολούμαστε με τις υποθέσεις των αναρχικών, των παρανόμων και όσων προστατεύουν ή υπερασπίζονται τρομοκράτες.

Τους ενημερώνουμε ότι πέτυχαν το ακριβώς αντίθετο. Η εφημερίδα μας έχει αποδείξει ότι δεν τρομοκρατείται. Οταν τολμά να τα βάζει με το κατεστημένο και τους πανίσχυρους ολιγάρχες του τόπου, δεν θα φοβηθεί είκοσι θολωμένα παιδάκια, κανονικά φασιστάκια της Ακροαριστεράς, που παριστάνουν τους επαναστάτες και τρέχουν να σωθούν για να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ο εκδότης, οι δημοσιογράφοι της «δημοκρατίας» και όλο το προσωπικό της εφημερίδας μας δεν πτοούνται από τους αναρχικούς του γλυκού νερού. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια και θέρμη. Η λογοκρισία εδώ δεν περνά!

Πέτσας: Φασιστική επίθεση, Χαρίτσης: Προσβολή στην ελευθεροτυπία

Την επίθεση στη «δημοκρατία» καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε: «Αυτοί που έβαλαν σήμερα στο στόχαστρο την εφημερίδα “δημοκρατία” πρόσθεσαν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των επιθέσεων εναντίον της Δημοκρατίας. Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους φασιστικές επιθέσεις που στρέφονται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου». Με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Η επίθεση στην εφημερίδα @DimokratiaNews είναι απολύτως καταδικαστέα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι «η επίθεση εναντίον της εφημερίδας Δημοκρατία προσβάλλει την ελευθεροτυπία, έννοια κομβική για το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Ενέργειες σαν κι αυτές υπονομεύουν το δημόσιο διάλογο και είναι αυτονόητα καταδικαστέες».

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με ανακοίνωσή της «καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο και εκφράζει την αγανάκτησή της για την επίθεση των “γνωστών αγνώστων” στα γραφεία της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! Η εφημερίδα “άνοιξε πόλεμο” μαχόμενη για τα Εθνικά θέματα, τη διαφάνεια στον Τύπο και τον πόλεμο σε γνωστούς ολιγάρχες και ξαφνικά οι “αντιεξουσιαστές” επιτέθηκαν εναντίον της εφημερίδας! Ποιους βολεύει αυτό; Τους ανθέλληνες, αυτούς που θέλουν να ελέγξουν τον Τύπο ή τους ολιγάρχες; Πάντως όχι την ίδια τη Δημοκρατία! Οσο και να εξυπηρετούν οι “αντιεξουσιαστές” το σύστημα, η εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” και η Δημοκρατία δεν τρομοκρατούνται!».

Εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ. ο υπεύθυνος επικοινωνίας Κυριάκος Κυριάκος είπε: «Οποιαδήποτε επίθεση απέναντι στην ελευθεροτυπία είναι επίθεση στη δημοκρατία. Κάποια στιγμή στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη διαφωνία ως καύσιμο προόδου και όχι ως αιτία διχασμού».

Την καταδίκη του για το συμβάν εξέφρασε και ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης. «Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση τραμπούκων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο στα γραφεία της εφημερίδας “δημοκρατία”. Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου, που δεν πρόκειται να πτοήσει τους λειτουργούς της ενημέρωσης. Οσο και αν δυσανασχετούν ορισμένοι, η τήρηση του νόμου και της τάξης επιστρέφει στη χώρα» δήλωσε.

Ο βουλευτής της Α' Αθηνών Κωνσταντίνος Μπογδάνος σημείωσε ότι η επίθεση στην εφημερίδα «δημοκρατία» είναι επίθεση στη Δημοκρατία. «Αλλωστε η δυσανεξία των ολοκληρωτισμών εκφράζεται πάντα έτσι: με εφόδους ταγμάτων» συμπλήρωσε.

Την επίθεση καταδίκασε και η Μαρία Σπυράκη που έγραψε στο twitter: «Η επίθεση στη “δημοκρατία” είναι απολύτως καταδικαστέα. Η ελευθερία του λόγου είναι βασική αρχή του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Αντί στήριξης η ΕΣΗΕΑ εγκαλεί ρεπόρτερ!

Η ΕΣΗΕΑ, το όργανο που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους, αν και ενημερώθηκε αρμοδίως για την επίθεση στη «δημοκρατία», περιέργως επέλεξε τη σιωπή, είτε λόγω αργών αντανακλαστικών (γεγονός τραγικό για δημοσιογράφους) είτε εξαιτίας άλλων σκοπιμοτήτων. Σε κάθε περίπτωση η απουσία άμεσης καταδίκης προκαλεί κατάπληξη και ερωτήματα.

Νωρίτερα πάντως (και όλως τυχαίως μόλις τρεις ώρες πριν από την επίθεση) η ΕΣΗΕΑ είχε αποφασίσει να παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο δημοσιογράφο της «δημοκρατίας» επειδή... τόλμησε να γράψει για τον Νίκο Ρωμανό και τις κινήσεις του. Ενδεχομένως να επρόκειτο για σατανική σύμπτωση, όμως ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι αυτή η ακατανόητη και απαράδεκτη πρωτοβουλία έδωσε το έναυσμα για όσα ακολούθησαν.

Αφορμή για την παραπομπή ήταν αναρτήσεις της ιστοσελίδας Indymedia και οι προσωπικές αναφορές του Ρωμανού. Δηλαδή η Δημοσιογραφική Eνωση εμφανίστηκε να «χορεύει» στον ρυθμό των ακροαριστερών!

Θυμίζουμε ότι η «δημοκρατία» δημοσίευσε φωτογραφίες του Ρωμανού στην πλατεία Συντάγματος και μετέφερε πληροφορίες ότι ο εν λόγω αναρχικός επιτηρούσε τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί για την προστασία του υπουργού Εξωτερικών. Ο Ρωμανός (όπως ήταν λογικό) διέψευσε το γεγονός, που όμως επιβεβαίωσε η ΕΛ.ΑΣ. σε όλους τους αστυνομικούς συντάκτες!

Δηλαδή η ΕΣΗΕΑ, αγνοώντας την επιβεβαίωση των αρμοδίων, κίνησε διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου κατά δημοσιογράφου επειδή... έκανε καλά τη δουλειά του. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ «έθιξε» τους αναρχικούς και ορισμένους υποστηρικτές τους που, όπως φάνηκε, κάνουν ό,τι θέλουν στην ΕΣΗΕΑ. Πρωτοφανές κατάντημα για το συνδικαλιστικό όργανο που κουβαλάει βαριά ιστορία και τεράστιους αγώνες υπέρ της ελευθεροτυπίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα