Ανακοινώνουν τη λυπητερή για τις νέες αντικειμενικές

Ανακοινώνουν τη λυπητερή για τις νέες αντικειμενικές12.06.2018Οικονομία

Περίπου 1.080.000 ιδιοκτήτες θα βρεθούν φέτος αντιμέτωποι με βαρύτερο χαράτσι στον ΕΝΦΙΑ! «Φωτιά» οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις

Tην ψυχρολουσία των νέων αντικειμενικών τιμών, που αναμένεται να είναι αυξημένες έως κατά 30% σε 86 δήμους της χώρας, όπως ανέφερε χθες η «δημοκρατία», θα υποστούν πιθανότατα σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η δημοσιοποίηση των νέων αντικειμενικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνδυαστεί με την κατάθεση τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο, η οποία θα αφορά τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού

του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Οπως έχει προϊδεάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, περίπου 1.080.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, από τους συνολικά 7.200.000, θα βρεθούν φέτος αντιμέτωποι με βαρύτερο χαράτσι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έκαναν έως χθες το βράδυ αγώνα δρόμου, ώστε να καταλήξουν στις νέες αντικειμενικές τιμές και για τις τελευταίες 800 περιοχές, των οποίων οι νέες τιμές είχαν παραπεμφθεί στη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Από τις 800 περιοχές, στις 300 οι εκτιμητές είχαν δώσει μόνο μία εισήγηση, ενώ στις υπόλοιπες 500 οι αποκλίσεις ανάμεσα στις προτεινόμενες τιμές ζώνης ήταν μεγάλες. Οι νέες αντικειμενικές θα αποτυπωθούν σε υπουργική απόφαση που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ που έκανε το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές προέκυψε ότι το συνολικό ποσό του βεβαιωμένου φόρου ξεπερνούσε αρκετά τα επίπεδα των περασμένων ετών, δηλαδή τα 3,2 δισ. ευρώ. Συνεπώς, χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να επανέλθει ο τελικός λογαριασμός στα 3,2 δισ. ευρώ και να διατηρηθεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ περίπου στο 80%, ώστε να καταλήγουν 2,65 δισ. ευρώ ετησίως στα δημόσια ταμεία.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα γίνουν μέσω τροπολογίας και μπορεί να είναι είτε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ είτε αύξηση του αφορολόγητου ορίου για το συμπληρωματικό σκέλος του φόρου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 200.000 ευρώ. Η δεύτερη λύση θεωρούνταν (τουλάχιστον μέχρι χθες) πιο πιθανή. Στην τροπολογία θα προβλέπεται επίσης ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και όχι με τις τιμές που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συνεχίζει τους σαρωτικούς ελέγχους σε πολυτελή mini vans και σε τουριστικές επιχειρήσεις. Ελεγκτές της ΑΑΔΕ από εφορία της νησιωτικής Ελλάδας, παριστάνοντας τους ξένους τουρίστες, «τσίμπησαν» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οδηγό με άδεια για απλό ταξί από το 1970, ο οποίος έκανε με τρία πολυτελή mini vans μεταφορές τουριστών από το αεροδρόμιο στο Λουτράκι χωρίς να εκδίδει κανένα φορολογικό στοιχείο και χρεώνοντας 280 ευρώ για τη διαδρομή!

Keywords
Τυχαία Θέματα