Ανακάλυψη της χρονιάς οι στίχοι της «Οδύσσειας»

Ανακάλυψη της χρονιάς οι στίχοι της «Οδύσσειας»12.12.2018Τέχνες

Στο top 10 του «Archaeology»

Η πήλινη πλάκα που διασώζει 13 στίχους της «Οδύσσειας» και εντοπίστηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Αρχαία Ολυμπία είναι μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις παγκοσμίως! Αυτό διατείνεται το αμερικανικό περιοδικό «Archaeology», που έχει συμπεριλάβει το εύρημα στη λίστα με τις 10 σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2018.

Σύμφωνα με

τους επιστήμονες, το εύρημα, που εντοπίστηκε σε επιφανειακή - γεωαρχαιολογική έρευνα, μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Αρχαίο ναυάγιο

Ποιες άλλες, όμως, αρχαιολογικές ανακαλύψεις βρίσκονται στην ίδια λίστα; Μεταξύ αυτών, είναι το ναυάγιο ενός ελληνικού εμπορικού πλοίου ηλικίας 2.400 ετών, που εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο αποτελεί πλέον το αρχαιότερο γνωστό «άθικτο» ναυάγιο πλοίου, αλλά και οι τοιχογραφίες που εντοπίστηκαν στην Πομπηία το 2018. Ακόμη, στην ίδια λίστα συναντούμε και τους δύο σκελετούς που εντοπίστηκαν θαμμένοι μαζί σε έναν τάφο στη Σαμάρα της Ρωσίας και οι οποίοι ανήκαν σε ένα ζευγάρι που πέθανε πριν από 3.800 χρόνια από βουβωνική πανώλη.

Τέλος, στις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς που διανύουμε έχει συμπεριληφθεί και το παλαιότερο ψωμί του κόσμου, το οποίο αποκαλύφθηκε στην Ιορδανία μαζί με μια λίθινη κατασκευή (φούρνος), που χρονολογούνται πριν από 14.000 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα