Αλλαγές με... παρασκήνιο στον εκλογικό χάρτη της Αττικής!

Αλλαγές με... παρασκήνιο στον εκλογικό χάρτη της Αττικής!07.07.2018

Αντιπολιτευτικά πυρά για την τριχοτόμηση της Β΄ Αθηνών που ευνοεί κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή η πολυαναμενόμενη ρύθμιση, με την οποία η αχανής εκλογική περιφέρεια της B' Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής

(πρώην «υπόλοιπο Αττικής») «σπάνε» σε μικρότερες. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης λίγο μετά την έναρξη της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, κυριολεκτικά στο «και πέντε», αυξάνονται κατά τρεις (από πέντε σε οκτώ) οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες διαιρείται ο νομός Αττικής.

Συγκεκριμένα, διασπάται η Β' Αθηνών σε τρεις τομείς, και η Περιφέρεια Αττικής σε δύο. Η κατάτμηση της Β' Αθηνών είναι ένα αίτημα δεκαετιών για μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, ωστόσο είναι προφανές πως η κυβερνητική τροπολογία δεν έτυχε και της θετικότερης αποδοχής. Η κυβέρνηση επιχειρεί σαφώς να «ανακατέψει την τράπουλα», ωστόσο εκφράζονται σοβαρότατες αμφιβολίες για το πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα.

«Μαγειρέματα»

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για εκλογικά «μαγειρέματα», υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι νέες εκλογικές περιφέρειες ευνοείται ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, έχει ασκηθεί κριτική για το γεγονός ότι δύο δήμοι στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί πρώτος, οι Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και Γαλατσίου, μεταφέρονται «εκλογικά» στον Βόρειο Τομέα, στον οποίο η «γαλάζια» παράταξη κατείχε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση την πρωτιά. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκλέξει περισσότερους βουλευτές, λέει η Ν.Δ., που καταλογίζει λίγο πολύ «αλχημείες» στο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, καταρρίπτει τις παραπάνω αιτιάσεις, με το επιχείρημα ότι τόσον καιρό η Ν.Δ. διατρανώνει πως θα βγει πρώτη, επομένως η κριτική της είναι άνευ ουσίας, από τη στιγμή που -ως γνωστόν- ο πρώτος τα «σαρώνει» όλα. Το δε ΚΚΕ καταγγέλλει πως με το «σπάσιμο» θα γίνει διασπορά των εδρών, με αποτέλεσμα το κόμμα να μην καταφέρει να εκλέξει βουλευτή εκεί όπου έχει τις περισσότερες δυνάμεις. Την ίδια ώρα, και τα μικρά κόμματα διαμαρτύρονται, καθώς συνειδητοποιούν πως δύσκολα θα εκλέξουν βουλευτή στη Β’ Αθηνών. Η τροπολογία κατατέθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς έχει ενσωματωθεί στον «Κλεισθένη 1».

Η Β' Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών, από την οποία εκλέγονται συνολικά 44 βουλευτές, θα χωρίζεται πλέον σε τρεις τομείς. Ο Βόρειος Τομέας (Β1) θα περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες, ο Δυτικός Τομέας (Β2) επτά δήμους και θα έχει 11 έδρες και ο Νότιος Τομέας (Β3) με 13 δήμους θα έχει 18 έδρες. Στον Β1 τομέα ανήκουν πλέον οι δήμοι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση - Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη - Ψυχικό, Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα, Γαλάτσι. Στον Β2 τομέα θα περιλαμβάνονται οι δήμοι: Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι - Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα. Στον Β3 τομέα θα ανήκουν οι δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Αγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό - Αργυρούπολη, Αλιμος, Μοσχάτο - Ταύρος, Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη - Υμηττός και Καισαριανή.

Στα δύο

Αναφορικά με την Περιφέρεια Αττικής, αυτή πλέον διαιρείται σε δύο τομείς. Ο πρώτος είναι η Α' Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, που αποτελείται από τους δήμους Αχαρνών, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας - Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων - Αρτέμιδος και Ωρωπού (10 έδρες). Η δε Β' Εκλογική Περιφέρεια Δυτικής Αττικής θα αποτελείται από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής (4 έδρες).
Με την τροπολογία η Β’ Αθηνών παραμένει με 44 βουλευτικές έδρες. Η Περιφέρεια Αττικής ωστόσο χάνει μία έδρα, αφού με τη νέα κατανομή η Δυτική Αττική θα εκλέγει πλέον τέσσερις βουλευτές, με τη «χαμένη» έδρα να μεταφέρεται στην Αχαΐα.

Τριπλή «υποψηφιότητα» για τους επικεφαλής των κομμάτων

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα σε αρχηγούς κομμάτων να κατεβαίνουν υποψήφιοι σε τρεις εκλογικές περιφέρειες αντί δύο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, με το σκεπτικό ότι το «σπάσιμο» των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών στερεί από τα κόμματα, κυρίως τα μικρά, τη δυνατότητα να προβλέψουν σε ποιες εκλογικές περιφέρειες θα καταλάβουν έδρα και έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος ο αρχηγός του κόμματος να μείνει εκτός Βουλής.

Νέο στοιχείο είναι και ο επανακαθορισμός των δήμων που αποτελούν την Α' και Β' Θεσσαλονίκης. Η Εκλογική Περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης αποτελείται εφεξής από τους δήμους Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού - Ευόσμου, Νεάπολης - Συκεών και Παύλου Μελά, και η Β' Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους δήμους Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Πυλαίας - Χορτιάτη, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου.

Για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω στις αμέσως επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, θα πρέπει η τροπολογία να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές, καθώς αποτελεί αλλαγή εκλογικού νόμου και απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών.
Σε διαφορετική περίπτωση οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα:

Keywords
Τυχαία Θέματα