Αυστρία: Θέλει να επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα!

Αυστρία: Θέλει να επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα!03.07.2018Ειδήσεις

Η κυβέρνηση Κουρτς σχεδιάζει επέκταση του ωραρίου εργασίας στις 12 ώρες! Αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Tην ώρα που σε άλλες χώρες της Ευρώπης -όπως στη Γαλλία- οι κυβερνήσεις σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του συνολικού αριθμού ωρών της εβδομαδιαίας εργασίας, στην Αυστρία η κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος

(ÖVP) και του εθνικιστικού Κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ) ετοιμάζεται να εφαρμόσει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, καθώς σύντομα θα επιβάλει την επέκταση του ημερήσιου ωραρίου στις 12 ώρες!

Για τον λόγο αυτόν το περασμένο Σάββατο περισσότεροι από 100.000 Αυστριακοί βγήκαν στους δρόμους της Βιένης, για να διαδηλώσουν εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης Κουρτς. «Θα αντισταθούμε σε αυτό με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Κάτσιαν, πρόεδρος της γενικής συνομοσπονδίας συνδικάτων της Αυστρίας, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στοχεύει στη χαλάρωση του νομικού πλαισίου που αφορά την απασχόληση, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να δουλεύουν έως και 12 ώρες την ημέρα ή 60 ώρες την εβδομάδα. Η κυβέρνηση Κουρτς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία. Με το ισχύον εργασιακό καθεστώς στην Αυστρία οι εργαζόμενοι επισήμως απασχολούνται οκτώ ώρες την ημέρα ή 40 ώρες την εβδομάδα. Υπάρχει, ωστόσο, μια διάταξη που επιτρέπει στις εταιρίες να απασχολούν τους υπαλλήλους τους έως και 10 ώρες την ημέρα ή 50 ώρες την εβδομάδα.

Στην πραγματικότητα, όμως, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους δουλεύουν ήδη 12 ώρες την ημέρα.

Ο νόμος, πάντως, που προβλέπει την αύξηση των ωρών εργασίας αναμένεται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Αυστρίας την ερχόμενη Πέμπτη, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα