Αφησαν «δώρο» οι τρομοκράτες

Αφησαν «δώρο» οι τρομοκράτες14.11.2018Ρεπορτάζ

Ερασιτεχνική βόμβα έξω από την κατοικία του αντιεισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου

«Δώρο» στα χέρια των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής άφησαν οι τρομοκράτες που τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου. Ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν εξερράγη και βρέθηκε άθικτος -πιθανότατα επειδή η κατασκευή ήταν ερασιτεχνική-, δίνοντας τη δυνατότητα στους πυροτεχνουργούς της Ελληνικής Αστυνομίας να τον ερευνήσουν πιθαμή προς πιθαμή για αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Οι πυροτεχνουργοί

που έφθασαν στην οδό Αδραμυττίου, στην περιοχή του Βύρωνα, όπου βρίσκεται η κατοικία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι ο μηχανισμός ήταν απλός στην κατασκευή του. Ετσι, τράβηξαν την αντίσταση που έπαιζε τον ρόλο του πυροκροτητή, με αποτέλεσμα να απενεργοποιήσουν πλήρως τη βόμβα και να έχουν πια ολόκληρο τον μηχανισμό στα χέρια τους.

Προειδοποίηση

Αν η έκρηξη είχε γίνει, θα προκαλούσε υλικές ζημιές στο σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου -που εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του- αλλά και στα γύρω σπίτια και διαμερίσματα. Νωρίτερα, γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης, άγνωστος είχε επικοινωνήσει με ενημερωτική ιστοσελίδα και το τηλεφωνικό κέντρο απογευματινής εφημερίδας, λέγοντας: «Προσοχή, δεν είναι φάρσα. Σε 20 λεπτά θα εκραγεί εκρηκτικός μηχανισμός που είναι τοποθετημένος στην οδό Αδραμυττίου, στον Βύρωνα».

Οταν έφθασαν στο σημείο οι πρώτοι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης διέκριναν ένα μηχανάκι μικρού κυβισμού με ανοιχτή μπαγκαζιέρα, στο εσωτερικό της οποίας υπήρχε μια κατσαρόλα από την οποία εξείχαν καλώδια! Λεπτομέρεια, που ίσως έχει παίξει ρόλο στην απενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού, ήταν ότι το σταντ που είχε βάλει ο αναβάτης στο μηχανάκι είχε φύγει από τη θέση του και το δίκυκλο είχε γείρει στο ρείθρο του πεζοδρομίου, όπου είχε στηριχθεί με μεγάλη γωνία κλίσης. Το μηχανάκι ανήκε στον Δήμο Βύρωνα και είχε κλαπεί πριν από δύο ημέρες.

Η συνδεσμολογία του ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού, που περιείχε περισσότερο από ένα κιλό πυρίτιδας, προσομοιάζει με τους πρώιμους μηχανισμούς της πρώτης γενιάς της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, που μάλιστα συνήθιζε να τοποθετεί τις βόμβες της σε κατσαρόλα. Ωστόσο, όπως λένε έμπειροι αξιωματικοί, η οργάνωση δεν διαθέτει πλέον την παραμικρή επιχειρησιακή δυνατότητα.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πίσω από την απόπειρα να βρίσκεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που έχει οργανώσει στο παρελθόν σοβαρές βομβιστικές επιθέσεις, όπως στο υπουργείο Εργασίας, στα γραφεία του ΣΕΒ και τα κεντρικά γραφεία μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας.
Ομως, η συνδεσμολογία που χρησιμοποιεί στους εκρηκτικούς μηχανισμούς της είναι ιδιαιτέρως εξελιγμένη και δεν έχει σχέση με την απλοϊκή της χθεσινής βόμβας. Αυτό κάνει τους αστυνομικούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο να έχουν μπροστά τους μια νέα οργάνωση.

Τα «χτυπήματα» των Πυρήνων με κατσαρόλες

Τη μέθοδο με τη βόμβα μέσα σε κατσαρόλα χρησιμοποίησε πρώτη η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Τα μέλη της πρώτης γενιάς της συγκεκριμένης οργάνωσης τοποθετούσαν κόκκινο μπαρούτι από βεγγαλικά μέσα σε κατσαρόλες, προκειμένου να κάνουν θόρυβο.
Η πρώτη σοβαρή ενέργειά τους με μηχανισμό σε κατσαρόλα ήταν στις 11 Ιουλίου 2009, στο σπίτι του τότε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Παναγιώτη Χηνοφώτη στο Παλαιό Φάληρο. Μάλιστα, οι δράστες κατάφεραν να τοποθετήσουν τη βόμβα έξω από το σπίτι του τότε υπουργού, παρά το γεγονός ότι φυλασσόταν από αστυνομικούς.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς χτύπησε με παρόμοια βόμβα το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους τοποθέτησε βόμβα στο σπίτι του Γεράσιμου Αρσένη και της Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Αντιτρομοκρατική εισέβαλε στη γιάφκα της οργάνωσης στο Χαλάνδρι.

Ωστόσο, οι Πυρήνες επεφύλασσαν κι άλλες εκπλήξεις, καθώς τον Οκτώβριο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στο Πεδίον του Αρεως με ομιλητή τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, εξερράγη μηχανισμός που ήταν τοποθετημένος σε κατσαρόλα και οι δράστες είχαν κρύψει μέσα σε κάδο απορριμμάτων.
Τελευταία ενέργεια με βόμβα σε κατσαρόλα ήταν στις 13 Νοεμβρίου 2009, στο σπίτι του Μίμη Ανδρουλάκη στην περιοχή του Καρέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αφησαν,afisan