Xαράτσι 500 ως 1.200 € για τα ακίνητα

Xαράτσι 500 ως 1.200 € για τα ακίνητα08.11.2017Άρθρα

Το κόλπο για να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Σημαντική επιβάρυνση για όσους προβούν σε μεταβιβάσεις και γονικές παροχές. Εντός των ημερών η υπουργική απόφαση

Η Θέση μας:

Διαβάστε επίσης:

►Στο «σκαμνί» ο Μαρινάκης!►14 μαχαιριές για μια χούφτα ευρώ►Paradise Papers: «Δείχνει» τον Κυριάκο ο ΣΥΡΙΖΑ►Ταραχή Ευκλείδη για τον εξάδελφο►Θεράπευσαν πλήρως καρκίνο στο έντερο►Προσκύνημα
για υγεία και να φύγει η φτώχεια!►Οι αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη πάλι από κόσκινο

Χαράτσι στους ιδιοκτήτες ακινήτων!

Επιβαρύνονται (τουλάχιστον) με 500 ευρώ για έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου όσοι θέλουν να το μεταβιβάσουν

Του
Β. Παπακωνσταντόπουλου

Νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων κρύβει ο νέος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο λόγος για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, η θέσπιση της οποίας επιφυλάσσει ακόμα μία επιβάρυνση για τους πολίτες. Οσοι προβούν εφεξής σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία ακινήτου, μεταβίβαση ή γονική παροχή θα πρέπει να συνυπολογίσουν στο συνολικό κόστος και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τη δημιουργία της ταυτότητας κτιρίου.

Οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να βγάλουν από την τσέπη τους τουλάχιστον 500 ευρώ για κάθε ακίνητο, εφόσον είναι καθόλα νόμιμο και δεν φέρει καμία πολεοδομική παράβαση. Σε περιπτώσεις αυθαιρέτων και ακινήτων με πολεοδομικές παραβάσεις, το κόστος θα είναι αισθητά μεγαλύτερο, αγγίζοντας ακόμα και τα 1.200 ευρώ. Η ταυτότητα κτιρίου θα εκδίδεται από μηχανικό και θα αντικαταστήσει το πιστοποιητικό μηχανικού που ισχύει έως τώρα. Προβλέπονται μάλιστα πολύ υψηλά πρόστιμα για τους μηχανικούς που υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις. Θα κυμαίνονται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου.

Η ηµεροµηνία έναρξης λειτουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου της ταυτότητας κτιρίου, που θα την καταστήσει υποχρεωτική σε κάθε δικαιοπραξία (πλην των μισθώσεων), θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απόφαση που εκτιμάται ότι θα εκδοθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Για τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συνάθροισης κοινού (νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, θέατρα, πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., οίκοι ευγηρίας κ.ά.) η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου θα πρέπει να γίνει μέσα σε πέντε έτη από την ημερομηνία ισχύος της υπουργικής απόφασης.

Ο φάκελος

Η ταυτότητα κτιρίου είναι ένας φάκελος που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ενός κτιρίου (οικοδομική άδεια, σχέδια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, μελέτη στατικής επάρκειας, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αυθαιρέτων κ.λπ.).

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν την οικοδομική άδεια του κτιρίου και τα σχέδια αυτής, θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού, το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον υπάρχει, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων, τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική κατάσταση, το δελτίο δομικής τρωτότητας και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται (π.χ. σε περιπτώσεις αυθαιρέτων), τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν, και, τέλος, το πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας κτιρίου, το οποίο εκδίδεται από τον ελέγχοντα μηχανικό.

Η δήλωση θα γίνεται ανά κτίριο ή ανά διηρεμένη ιδιοκτησία. Ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός, ο οποίος συμπληρώνει τα στοιχεία της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας, ορίζεται από τον ιδιοκτήτη για κάθε κτίριο ή διηρημένη ιδιοκτησία.

Αν έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός για το σύνολο του κτιρίου μπορεί να ορίζεται ύστερα από απόφαση της πλειοψηφίας των κοινωνών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της οροφοκτησίας, άλλως με απλή πλειοψηφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα