«Nίκησαν» τον καρκίνο με ιό πολιομυελίτιδας

«Nίκησαν» τον καρκίνο με ιό πολιομυελίτιδας 02.07.2018Υγεία

Πειραματική θεραπεία για τους όγκους στον εγκέφαλο

Τροποποιώντας γενετικά έναν από τους πιο τρομερούς ιούς, αυτόν της πολιομυελίτιδας, επιστήμονες από το Duke University κατάφεραν να «νικήσουν» όγκους στον εγκέφαλο. Αν και η μελέτη, που αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», έγινε σε σχετικά μικρό αριθμό ασθενών με γλοιοβλάστωμα, κατάφερε να εξασφαλίσει στο 21% των ασθενών

που έλαβαν τον τροποποιημένο ιό επιβίωση τουλάχιστον τριών ετών, σε σύγκριση με ποσοστό 4% της ομάδας ελέγχου. Για το 79% των ασθενών η θεραπεία δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική, για όσους λειτούργησε ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά για κάποιους καρκίνους όταν αυτοί εξαπλωθούν στον εγκέφαλο, αλλά δεν είναι πολύ αποτελεσματικά για τους καρκίνους που ξεκινούν εκεί. Με τον τροποποιημένο ιό ωστόσο, που από τη φύση του έχει την ικανότητα να εισβάλλει στο νευρικό σύστημα (όπου προκαλούσε παράλυση), οι επιστήμονες κατάφεραν να βοηθήσουν τον οργανισμό των ασθενών να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Στην πραγματικότητα οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν την ισχυρή ανοσολογική απάντηση που προκαλεί ο ιός εισερχόμενος στον εγκέφαλο, για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Με την κατάλληλη τροποποίηση ο ιός δεν βλάπτει τα νευρικά κύτταρα, αλλά προσβάλλει επιλεκτικά τα κύτταρα του όγκου.

Ο «εχθρός»

Με τον ιό παρόντα μέσα στον όγκο, ο οργανισμός λαμβάνει το μήνυμα ότι υπάρχει ένας εχθρός στον οργανισμό και αρχίζει να τον πολεμά. Η μόνη ανεπιθύμητη ενέργεια που προκαλεί η πρωτοποριακή θεραπεία είναι η αυξημένη φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία εκδηλώνεται με πονοκεφάλους, επιληπτικές κρίσεις, μυϊκή αδυναμία και δυσκαταποσία. Κανείς όμως από τους ασθενείς δεν εμφάνισε πολιομυελίτιδα.

Αν τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, σύντομα η επιστήμη θα είναι σε θέση να καλύψει ένα σοβαρό θεραπευτικό κενό σε σχέση με τη νόσο, καθώς, όπως τονίζει και ο επικεφαλής της, καθηγητής Darell D. Bigner, διευθυντής επί τιμή στο The Preston Robert Tisch Brain Tumor Center, «το γλοιοβλάστωμα εξακολουθεί να αποτελεί μια θανάσιμη νόσο, παρά τις προόδους στις χειρουργικές θεραπείες και στην ακτινοθεραπεία, στις νέες μορφές χημειοθεραπείας και στους στοχευμένους παράγοντες».

Keywords
Τυχαία Θέματα