Brexit: Αλμα στο κενό για τη Βρετανία!

Brexit: Αλμα στο κενό για τη Βρετανία!13.03.2019Πρόσωπα

Νέο «βατερλό» για τη Μέι: καταψηφίστηκε η... βελτιωμένη συμφωνία που έφερε στη Βουλή. «Τέλος οι παρατάσεις», λένε στην Ε.Ε.

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Το πρώτο βήμα για το άλμα στο κενό έκανε χθες και επίσημα η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι μετά την αναμενόμενη καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 149 ψήφους διαφορά. Συγκεκριμένα,

στην αβεβαιότητα οδηγούν τη χώρα 391 βουλευτές του βρετανικού Κοινοβουλίου, που ψήφισαν κατά της αναθεωρημένης πρότασης της Μέι, έναντι 242 συναδέλφων τους που στήριξαν τη συμφωνία. Η Τερέζα Μέι, που πήρε τον λόγο στο άκουσμα του αποτελέσματος, τόνισε πως όσο και αν συνειδητοποιεί ότι πρέπει να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, άλλο τόσο γνωρίζει πως ο καλύτερος και πλέον συμφέρων τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω μιας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους και όχι άτακτα. O ηγέτης, πάντως, των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να υπενθυμίσει την πάγια άποψή του για μη νομιμοποιημένη συμφωνία και να επαναλάβει το αίτημά του για εθνικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, οι ώρες μετρούν αντίστροφα πλέον για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς για σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα ψηφοφορία αναφορικά με το κατά πόσο θα πρέπει η αποχώρηση να γίνει χωρίς συμφωνία.

Παγίδες

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι και αυτό το σενάριο θα καταψηφιστεί, αφού σίγουρα κρύβει τις περισσότερες παγίδες, και τότε οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν με νέα ψηφοφορία, αυτή τη φορά την Πέμπτη 14 Μαρτίου, αν θα αιτηθούν ή όχι πίστωση χρόνου με παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πέραν της 29ης Μαρτίου. Εντούτοις, ακόμα κι αν αυτό το σενάριο ευοδωθεί, κανείς δεν εγγυάται ότι οι εξελίξεις θα είναι ομαλές.

Οι Ευρωπαίοι, άλλωστε, έκαναν σαφές σε όλους τους τόνους πως δεν προτίθενται να δώσουν χρόνο στους Βρετανούς, εάν αυτοί δεν επικυρώσουν πρώτα τη συμφωνία, κάτι που επιβεβαίωσε χθες βράδυ και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ: «Ακούγοντας τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, φαίνεται να υπάρχει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επωφεληθεί από μια μεταβατική περίοδο χωρίς την ύπαρξη της συμφωνίας. Να είμαι ξεκάθαρος: η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η συμφωνία αποχώρησης».

Ειρήσθω εν παρόδω, λίγες ώρες νωρίτερα ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ «είχε αδειάσει» την αναθεωρημένη συμφωνία, δηλώνοντας πως δεν παρέχει στη Βρετανία τα νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει μονομερώς από τη ρύθμιση του backstop στην περίπτωση που προκύψουν «δυσεπίλυτες διαφορές».

Keywords
Τυχαία Θέματα