Θριαμβευτική νίκη του Μπ. Τζόνσον και του Brexit – “Απογοητευμένος” ο Κόρμπιν

To Brexit πάνω από όλα! Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβάλλεται σήμερα ως ο ισχυρός άνδρας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θρίαμβό του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, ο οποίος του επιτρέπει να τιμήσει την υπόσχεσή του για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου. Να μην απογοητεύσει τους ψηφοφόρους που ψήφισαν για πρώτη φορά Συντηρητικούς και να υλοποιήσει το Brexit εγκαίρως, δεσμεύτηκε ο Μπ. Τζόνσον

Η “νέα αυτή ισχυρή εντολή (…) δίδει στη νέα

κυβέρνηση την ευκαιρία να σεβαστεί την δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού”, υπογράμμισε ο Τζόνσον, κάνοντας λόγο για έναν “σεισμό” που άλλαξε το βρετανικό πολιτικό τοπίο προς όφελος των Συντηρητικών.

Έχοντας εξασφαλίσει πλέον μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία, την οποία στερείτο μέχρι σήμερα, ο Τζόνσον αναμένεται τώρα να μεταβεί στο Μπάκιγχαμ για να διοριστεί εκ νέου πρωθυπουργός από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Μερικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ως σήμερα το πρωί επιβεβαιώνουν την τάση που είχαν δώσει οι πρώτες εκτιμήσεις: ισχυρή πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς, οι οποίοι έχουν να αποκτήσουν τόσο μεγάλο έλεγχο στο βρετανικό κοινοβούλιο από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σαρώνοντας εκλογικές περιφέρειες της εργατικής τάξης, οι οποίες ψηφίζουν παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες Εργατικούς, οι Συντηρητικοί μπορούν πλέον να υλοποιήσουν το Brexit, το οποίο εγκρίθηκε από το 52% των Βρετανών το 2016, αλλά έκτοτε βρισκόταν σε αδιέξοδο.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις 647 εκλογικές περιφέρειες από τις 650, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον εξασφαλίζουν 362 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων έναντι 317 που είχαν το 2017. Οι έδρες του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Εργατικού, μειώνονται σε 203 έδρες (έναντι 262).

Οι Συντηρητικοί απέσπασαν μερικές δεκάδες θέσεις από τους Εργατικούς σε παραδοσιακά προπύργια των δεύτερων στην βόρεια και την κεντρική Αγγλία, όπου πολλοί είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Επίσης σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το BBC, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 43,6% των ψήφων, το οποίο δείχνει ότι εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταφέρει να λάβει οποιοδήποτε βρετανικό κόμμα εδώ και δεκαετίες.

Το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να εξασφαλίσει 32,3%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά. Ο Κόρμπιν δήλωσε “απογοητευμένος” και σημείωσε ότι δεν σχεδιάζει να ηγηθεί των Εργατικών σε άλλες βουλευτικές εκλογές, ενώ η θέση του ως ηγέτης του κόμματος κρίνεται πλέον επισφαλής.



Απογοητευτικά ήταν επίσης τα αποτελέσματα για τους τασσόμενους κατά του Brexit Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να εξασφαλίσουν περισσότερες από τις 11 έδρες που έχουν παρά την προσχώρηση σε αυτούς βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ η αρχηγός τους Τζο Σουίνσον δεν επανεξελέγη και επέρριψε την ευθύνη για το αποτέλεσμα αυτό σε ένα “κύμα εθνικισμού” στην Σκωτία και την Αγγλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός της, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο ειδήσεων PA και άλλα μέσα ενημέρωσης, η Σουίνσον θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός της.

Μεταξύ των νικητών των εκλογών αυτών ήταν και το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) καθώς ενίσχυσε την παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά 13 έδρες, εξασφαλίζοντας συνολικά 48, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με την ηγέτη του Νίκολα Στέρτζον να δεσμεύεται για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Θριαμβευτική νίκη του Μπ. Τζόνσον και του Brexit – “Απογοητευμένος” ο Κόρμπιν on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα