Στις 26 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Τρεις ημέρες έχουν απομείνει για την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Oικονομικών. Περίπου 650.000 φορολογούμενοι εξακολουθούν να μην έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους.

Για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου.

Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα υπερβεί

τα 2 δισ. ευρώ, οπότε το ποσό που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2017: Στα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων περιλαμβάνεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο με ατομικό ετήσιο -δηλωθέν ή τεκμαρτό- εισόδημα έτους 2017 μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίζεται περίπου σε 1 δισ. ευρώ. Τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συμβεβαιώνονται με τα ποσά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, οπότε το χρονοδιάγραμμα τμηματικής αποπληρωμής είναι το ίδιο με του φόρου εισοδήματος. Το ποσό της δόσης αυτής υπολογίζεται σε 330-340 εκατ. ευρώ.

Το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017: Με τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι αυτοί φθάνει τα 185 εκατ. ευρώ. Τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος συμβεβαιώνονται με τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οπότε το χρονοδιάγραμμα τμηματικής αποπληρωμής τους είναι το ίδιο με του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Έτσι, μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί ως πρώτη δόση τέλους επιτηδεύματος φυσικών προσώπων ένα ποσό της τάξεως των 60-70 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος περισσότερα από 250.000 νομικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν σε 6 μηνιαίες δόσεις, μαζί με το φόρο εισοδήματος, και το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017.

Το συνολικό πληρωτέο ποσό του τέλους επιτηδεύματος των νομικών προσώπων ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ μέχρι τις 31-7-2018 θα πρέπει να καταβληθεί ως πρώτη δόση το 1/6 του ποσού αυτού, δηλαδή περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης: Όσοι φορολογούμενοι κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2017 αυτοκίνητα Ι.Χ. με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008 και μετά, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη, οφείλουν να πληρώσουν μαζί με τους προηγούμενους φόρους και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Η συνολική επιβάρυνση φθάνει τα 80 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε, επίσης: Υπουργείο Οικονομικών: Φθίνουσα η πορεία των εισπράξεων από τους φόρους

Ξεκίνησε η «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης» – Τί είναι το νέο ψηφιακό εργαλείο εξ αποστάσεως σύστασης εταιριών

Πρόεδρος ΣΒΒΕ: Ο όρος «Μακεδονία» για εμπορική χρήση ανήκει στην Ελλάδα

Στις 26 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα