Στην «κρησάρα» Ανεξάρτητης Αρχής τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων
Από την ανεξάρτητη «κρησάρα» του Δημοσιονομικού Συμβουλίου θα μπορούν να περνούν εφεξής τα οικονομικά προγράμματα των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα σε μια προεκλογική περίοδο. Και στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα μπορεί να αξιολογεί και να ποσοτικοποιεί τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που αναμένεται να έχουν οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα.
Παράλληλα, υπόλογο σε αυτό ενδέχεται να είναι και το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα υποχρεούται σε διορθωτικά μέτρα. Ενώ, το Συμβούλιο θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε δεδομένα που τηρούν η ΑΑΔΕ, ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ή οποιοδήποτε άλλο πληροφοριακό σύστημα, ιδίως το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και κάθε μετεξέλιξή του, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και οι υπόλοιποι φορείς του Δημοσίου που τηρούν ΑΦΜ.
Αυτά αποτελούν τις νέες αρμοδιότητες που αποκτά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που δόθηκε σε διαβούλευση την περασμένη Πέμπτη, καθίσταται πλέον Ανεξάρτητη Αρχή. Θα έχει πρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο, θα διαθέτει λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και δεν θα υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές παρά μόνο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Επίσης, ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και το προσωπικό του, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν θα λαμβάνουν οδηγίες από οποιονδήποτε κυβερνητικό φορέα ή άλλον δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό. Θα διαθέτουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία.
Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που είναι η νέα ονομασία του, έχει μια πληθώρα αρμοδιοτήτων. Μεταξύ άλλων, είναι αρμόδιο για την ανάλυση των μακροοικονομικών σεναρίων που καταστρώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα μεγέθη του προϋπολογισμού και του χρέους, ενώ ελέγχει και τη στοίχιση των σεναρίων με τις προβλέψεις άλλων διεθνών οργανισμών. Εάν δε, βρει αποκλίσεις που επηρεάζουν τις προβλέψεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για 4 έτη στο μέλλον, τότε το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να λάβει διορθωτικά μέτρα.
Επίσης, αξιολογεί ex ante και ex post τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Διαρθρωτικού Σχεδίου και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγραμματισμού. Παράλληλα, δύναται να προβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη ανάλυση δημοσιονομικών στοιχείων, η οποία συμβάλλει στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη βελτίωση της πορείας του δημόσιου χρέους, όπως και στην εφαρμογή του άρθρου περί ρητρών διαφυγής. Ενώ, εάν κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, διαπιστώνει την τήρηση ή μη του κανόνα περί καθαρών δαπανών και αξιολογεί, εφόσον υπάρχουν, τις νέες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, στις οποίες αυτός βασίζεται, ιδίως μέσω συγκρίσεων με εκείνες του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για το οικείο έτος,
Ειδικά για τα κόμματα, ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να αιτηθεί να μετρηθεί το δημοσιονομικό κόστος τού οικονομικού προγράμματος του ή το κόστος μιας πρότασης του. Οι αξιολογήσεις και ποσοτικοποιήσεις εξετάζονται σύμφωνα με το υπόδειγμα, τη διαδικασία και τη μεθοδολογία που ορίζονται από το ίδιο το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Η υποβολή του αιτήματος προς το Συμβούλιο γίνεται κατόπιν απόφασης του αρμόδιου οργάνου του κάθε πολιτικού κόμματος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι θα μπορεί να ζητεί από την ΑΑΔΕ τη σύζευξη των μικροδεδομένων (ΑΦΜ) με άλλες βάσεις δεδομένων των δημοσίων φορέων, του ασφαλιστικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πριν από τη διαδικασία ψευδωνυμοποίησής τους. Ανάλογη πρόσβαση με ανωνυμοποιημένο τρόπο δίνεται και στα δεδομένα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή σε οποιοδήποτε άλλο πληροφοριακό σύστημα, ιδίως στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και κάθε μετεξέλιξή του, των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και των υπόλοιπων φορέων του Δημοσίου που τηρούν μικροδεδομένα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην «κρησάρα» Ανεξάρτητης Αρχής τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων on BLUE SKY.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Νο1 φρούτο που δυναμώνει οστά και μύες μετά τα 45 – Έχει πολλή πρωτεΐνη
- Σεισμός στην Κρήτη – Τι αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
- Το γύρισε ο Αλ Μπάνο!
- Σούπερ μάρκετ σήμερα (9/6): Τι ισχύει για τα καταστήματα την αργία του Αγίου Πνεύματος
- Θερινές εκπτώσεις 2025: Πότε ξεκινούν και ποια Κυριακή θα είναι ανοικτά τα καταστήματα
- Μήπως έχετε το «σύνδρομο» της χαμηλής μπαταρίας;
- Καιρός: Η πιο ζεστή μέρα του Ιουνίου η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος - Ποιες πόλεις θα «ψηθούν», πότε θα δροσίσει
- Τζάνειο: Σταθερή η κατάσταση της υγείας της 62χρονης γυναίκας – «Τραγικό ανθρώπινο λάθος» λέει στο ΕΡΤNews ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου
- Θανατηφόρο τροχαίο στη Βραυρώνα – Σκοτώθηκε 50χρονος διανομέας όταν η δίκυκλη μοτοσικλέτα του συγκρούστηκε με ΙΧ
- Αρτέμιδα: Διανομέας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο - Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου που τον χτυπήσε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Blueskytv
- Τελευταία Νέα Blueskytv
- Στην «κρησάρα» Ανεξάρτητης Αρχής τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων
- Ειδήσεις BLUE SKY – 08.06.2025
- Πανάξιος πρωταθλητής Ελλάδος ο Ολυμπιακός
- Κολομβία: Ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών, αισθητός στην Μπογοτά
- Nations League: Η Γαλλία πήρε τον «τελικό της παρηγοριάς»
- Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού από κεραυνούς και πυρκαγιές
- Επιχείρηση «καθαρό μητρώο»: Στο στόχαστρο τα ανεξόφλητα χρέη δεκαετιών προς το Δημόσιο
- Νέες, εμβληματικές εκδόσεις Iconic με όφελος τιμής για όλη τη γκάμα SUV της Mercedes-Benz!
- Με Φουρνιέ και Ναν οι «αιώνιοι» στο Game 4
- Αστυνομία και κοινωνία 07.6.2025
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι του βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου
- Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι παίζει “βρώμικο και πολιτικό” παιχνίδι γύρω από την ανταλλαγή αιχμαλώτων
- Η Μάργκοτ Ρόμπι και ο Κόλιν Φάρελ σε μια ασυνήθιστη ιστορία αγάπης
- Οι ανησυχίες των σεισμολόγων μετά τον σεισμό στο Άγιο Όρος – Ζημιές σε τουλάχιστον 4 μοναστήρια
- Αποκάλυψη: Η Μόσχα υποπτεύεται το Πεκίνο για κατασκοπεία
- Μαλαισία: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τροχαίο με λεωφορείο
- Τέλος το ραδιόφωνο από τα αυτοκίνητα -Από τι κινδυνεύουν όλοι οι οδηγοί
- Θανατηφόρο τροχαίο στη Βραυρώνα: Νεκρός ένας 50χρονος διανομέας - Συγκρούστηκε με αυτοκίνητο
- ΔΕΘ: Έρχεται το νέο πακέτο μέτρων με "μαγιά" 1,5 δισ - Στον "πυρήνα" των παρεμβάσεων η μεσαία τάξη, τι γίνεται με τα ενοίκια
- Ο Βενιζέλος των Σεβρών και η μοιραία Συμφωνία