ΠΝΟ: Η 24ωρη απεργία των ναυτεργατών έφερε τα πάνω-κάτω στους ταξιδιώτες

«Δεμένα» στα λιμάνια παραμένουν και σήμερα, Δευτέρα, τα πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Αυτό ανάγκασε ορισμένους που είχαν προγραμματίσει είτε να επιστρέψουν από διακοπές είτε να έρθουν Αθήνα για δουλειές να το κάνουν μια ημέρα νωρίτερα, καθώς γνωστοποιήθηκε ότι τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει πλοίο διαθέσιμο.

Το Υπουργείου Τουρισμού αφήνει να διαρρεύσει πως ασκεί πιέσεις για

την ομαλή επίλυση των διαφορών ακτοπλόων – ναυτεργατών. Μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής με την Ένωση των Ακτοπλόων για το θέμα της υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα πληρώματα στην ακτοπλοΐα, οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ προειδοποίησαν για την προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

Υπό τον φόβο αυτής της εξέλιξης, ο μηχανισμός του Υπουργείου Τουρισμού έχει τεθεί σε συναγερμό και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού σε όλους τους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, τις τοπικές αρχές και τουριστικούς πράκτορες-ξενοδόχους, για την αποφυγή «εγκλωβισμού» ξένων τουριστών σε ελληνικούς προορισμούς, δίνοντας έμφαση σε εκείνους δίχως αεροπορική σύνδεση.

Ακόμη, μέσω των Γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού παρέχει διαρκή ενημέρωση στους tour operators του εξωτερικού, αλλά και στις προξενικές αρχές ξένων χωρών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, βρίσκεται σχεδόν σε 24ωρη επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς, Φώτη Κουβέλη και Έφη Αχτσιόγλου, Περιφερειάρχες και εκπροσώπους φορέων του τουριστικού κλάδου.

Σημειώνεται ότι η απεργία της ΠΝΟ ήδη έχει δημιουργήσει προβλήματα, αφού το Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκε συνωστισμός στα λιμάνια, ειδικά όσων πρόκειται να επιστρέψουν από τις διακοπές τους και σπεύδουν να προλάβουν τις κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο φετινός Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ο καλύτερος Σεπτέμβριος όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό και η τουριστική κίνηση να ξεπεράσει 3,5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες.

Αν και το μεγαλύτερος μέρος των ξένων επισκεπτών ταξιδεύουν σε ελληνικούς προορισμούς αεροπορικώς είτε με απευθείας πτήσεις, είτε μέσω Αθηνών, αρκετοί είναι και οι δημοφιλείς προορισμοί που βασίζονται στην ακτοπλοΐα (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες κα).

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Πανεργατική Ναυτική Ομοσπονδία, αναφέρει πως ζητά αυξήσεις στις συμβάσεις κατά 5%, αφού όπως λένε έχουν μείνει στάσιμες για χρόνια.

Τί ζητούν μέσω της απεργιακής κινητοποίησης:

– Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων στα προ μνημονίων επίπεδα
– Αναστολή του άρθρου που αφορά τις μειωμένες συνθέσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας
– Καταπολέμηση της μαύρης εργασίας
– Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τις κατηγορίες πλοίων για το 2018
– Εξασφάλιση καταβολής των δεδουλευμένων από όσους εφοπλιστές χρωστούν μισθούς σε ναυτεργάτες

Διαβάστε, επίσης:Υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού δίνει η Έφη Αχτσιόγλου

ΠΝΟ: Η 24ωρη απεργία των ναυτεργατών έφερε τα πάνω-κάτω στους ταξιδιώτες on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα