Πέταξε για Δανία ο Πουτζδεμόν – Κινδυνεύει να συλληφθεί (pic)

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν αναχώρησε σήμερα το πρωί αεροπορικώς από τις Βρυξέλλες για την Κοπεγχάγη, παρά τον κίνδυνο που διατρέχει να συλληφθεί στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο, γράφει η El Pais.

Η ισπανική εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει φωτογραφία του Πουτζδεμόν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, διευκρινίζει ότι το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει, αναχώρησε πριν από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος), αλλά

δεν διευκρινίζει την ώρα άφιξής του στην Δανία.

Ο Πουτζδεμόν αναμένεται να μετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει για την Καταλονία το Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Δανίας στις 14:00 τοπική ώρα.

Ενεργοποιείται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
Η ισπανική εισαγγελία «θα ενεργήσει αμέσως και θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (…) για να ζητήσει από τις δανέζικες δικαστικές αρχές τη σύλληψη του κατηγορούμενου», στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο, προειδοποιούσε χθες η γενική εισαγγελία της Ισπανίας σε ανακοίνωσή της.

Το ταξίδι του Πουτζδεμόν γίνεται την ώρα που συζητείται το θέμα της επιλογής του προέδρου της Καταλονίας μετά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην περιοχή όπου οι αυτονομιστές ξανακέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σήμερα ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει ποιον υποψήφιο προτείνει στους βουλευτές για να ηγηθεί της περιοχής, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να διεξαχθεί ψηφοφορία στο τέλος του μήνα.

Ο Πουτζδεμόν είναι ο κύριος υποψήφιος αλλά θέλει να διοριστεί εξ αποστάσεως για να αποφύγει τη σύλληψή του αν επιστρέψει στο ισπανικό έδαφος. απουσία του.

Προειδοποίηση από τη Μαδρίτη
Το ζήτημα της υποψηφιότητάς του ενέχει και άλλες παραμέτρους δυσκολίας, καθώς η κυβέρνηση της Μαδρίτης ρητώς έχει αποκλείσει πως θα αποδεχθεί την εκλογή ενός προέδρου που θα κυβερνά ‘εξ αποστάσεως’, ή “δι’ αντιπροσώπου”.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) έχει διακηρύξει πως όλοι θα πρέπει να θυμούνται πως «θα επιβλέπει στενά» την κατάσταση στην Καταλωνία ώστε να τηρηθούν μέχρι κεραίας τα προβλεπόμενα από τον νόμο και τον κανονισμό του ‘Παρλαμέντ’. Το κόμμα επιμένει πως όποιος αναδειχθεί πρόεδρος από την ψηφοφορία θα πρέπει να «είναι παρών, όπως επιτάσσει η κοινή λογική, δεν επιθυμούμε έναν πολιτικό του κυβερνοχώρου».

Την άποψη αυτή συμμερίζονται με ακόμη πιο έντονο τρόπο οι Ciudadanos, το κόμμα που άλλωστε πρώτευσε στις εκλογές στην Καταλωνία και σημερινές δημοσκοπήσεις το φέρνουν πρώτο κόμμα και στην υπόλοιπη Ισπανία (με το ΡΡ να έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση). Ο ΓΓ του κόμματος Χοσέ Μανουέλ Βιλιέγας απέρριψε την όποια πιθανότητα να αποδεχθεί μία ‘τηλεματική’ προεδρία του Πουτζδεμόν, από τον οποίο ζήτησε «να σταματήσει να τρέχει από τον έναν τόπο στον άλλο σαν φοβισμένο κουνέλι» και να επιστρέψει στην Ισπανία για να αναλάβει τις ευθύνες του.

Από την πλευρά της, η παράταξη JXCat του Πουτζδεμόν, επιμένει στην υποψηφιότητά του, ως μόνου νόμιμου εκπροσώπου του λαού της Καταλωνίας και κατηγορεί τη Μαδρίτη για τη στάση της: «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η ισπανική κυβέρνηση απειλεί το Καταλανικό Κοινοβούλιο και μας αξιώνει να τηρήσουμε τη νομιμότητα, όταν η νομιμότητα συνίσταται στο ότι όποιος έχει τη στήριξη» των κομμάτων, «να είναι υποψήφιος πρόεδρος», τόνισε η εκπρόσωπος του κόμματος Έλσα Αρτάδι.

Η ίδια τόνισε πως η κοινοβουλευτική ομάδα της JxCat εργάζεται «αποκλειστικά σε αυτό το σχέδιο» να εκλεγεί ο Πουτζδεμόν και πως «όταν θα αναλάβει πρόεδρος θα έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις, την ασφάλεια και μία διεθνή αναγνώριση» που θα είναι επαρκείς για να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, διότι όπως πρόσθεσε, «πάντοτε ήθελε και θέλαμε να προεδρεύει από το Μέγαρο της Τζενεραλιτάτ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σώθηκε από θαύμα! Η σοκαριστική περιγραφή του Έλληνα πιλότου για το μακελειό στο Intercontinental της Καμπούλ

ΑΚΟΜΑ: Μπόρις στηρίζει Τραμπ: «Όσοι είναι αντίθετοι σε επίσκεψη του βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα»

BLUE SKY | Τα καλύτερα έρχονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα