Πανσπουδαστικό συλλαλητήριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές και σπουδαστές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και πολλές ακόμα πόλεις, με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες παρεμβάσεις απαιτώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομιών αιτημάτων τους.

Οι φοιτητές ζητούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών τους, κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, δουλειά

με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές.

Στην Αθήνα λίγο μετά τις δώδεκα στα προπύλαια το «παρών» δίνουν οι φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Σλαβικών Σπουδών, Ιατρικής, Οικονομικού και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Γεωγραφίας και Πληροφορικής Χαροκοπείου, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΤΡΟΔ, Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ.

Οι παραπάνω καλούν «να δώσουμε όλοι μαζί οργανωμένη, μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που: Πετσοκόβει τους προϋπολογισμούς σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια για να δώσει δισεκατομμύρια στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ.

Δίνει άσυλο στους επιχειρηματίες και τους εργολάβους στις σχολές μας και μετατρέπει εμάς σε πελάτες. Πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα που ματώνουν τις οικογένειές μας για να δώσει ζεστό χρήμα στους εταίρους – ΕΕ- ΔΝΤ.

Διαιωνίζει και ενισχύει την εργασιακή ζούγκλα που μας περιμένει αύριο για να κερδίζουν οι «επενδυτές» και οι επιχειρηματίες», όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα των Συλλόγων.

Οι φοιτητές διεκδικούν μεταξύ άλλων: «Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Σίτιση, στέγαση, μετακίνηση δωρεάν για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές. Άμεση ανέγερση και συντήρηση των εστιών.

‘Όλα τα απαραίτητα συγγράμματα δωρεάν για όλους με ευθύνη του κράτους, να τυπώνονται στα πανεπιστημιακά εκτυπωτικά κέντρα. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμία σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά.

Το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Όλη η απαραίτητη για το επάγγελμά μας γνώση να δίνεται στο πτυχίο, όχι απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο.

Να μην απαιτούνται πανάκριβα σεμινάρια, πιστοποιήσεις και όροι για την πρόσβαση μας στο επάγγελμα. Να καταργηθούν τα παράβολα για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Όχι στις εξετάσεις και τα εμπόδια βάζουν ανάμεσα στο πτυχίο και το επάγγελμα.

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έξω οι επιχειρήσεις και οι εργολαβίες από τις σχολές».

Μισή ώρα αργότερα οι Σύλλογοι Φοιτητών Γεωλογικού, Δασολογίας, ΠΤΔΕ (Δασκάλων), Νομικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠΑΜΑΚ, της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συλλαλητήριο στην πλατεία Χημείου.

Στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, διοργανώνεται στις επτά το απόγευμα συλλαλητήριο από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Φυσικού, Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΔΠΠΦΠ Αγρινίου, Χημικού, Οικονομικού, Φαρμακευτικής, Θεατρικών Σπουδών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Εστίας Πανεπιστημίου και τους Συλλόγους Σπουδαστών ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ ΤΕΙ Πάτρας.

Τέλος κινητοποιήσεις διοργανώνονται σήμερα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Στη ΓΑΔΑ ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη

BLUE SKY | Τα καλύτερα έρχονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πανσπουδαστικό, Αθήνα Θεσσαλονίκη Πάτρα,panspoudastiko, athina thessaloniki patra