Γεύμα μεταξύ του Π. Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, με την ευκαιρία του εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ Παυλόπουλος χαρακτήρισε την εορτή ως ανεκτίμητη πηγή συμβολισμών και διδαγμάτων ως προς τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, και ιδίως ως προς τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας

στην ιστορική πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην προσφώνησή του ανέφερε ότι η «λαμπρή», όπως την χαρακτήρισε επέτειος της οριστικής αναστήλωσης των εικόνων, «πρέπει να συνιστά για όλους, κατ΄ εξοχήν όμως για τους ορθόδοξους χριστιανούς και πρωτίστως για εμάς, τους Έλληνες, ανέσπερη αφετηρία αναστήλωσης των αρχών και αξιών τόσο της πίστης μας, όσο και του και του έθνους μας, μέσα μάλιστα σε κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς».

«Η πρώτη προσδοκία του λαϊκού αισθήματος από την Εκκλησία μας είναι η δική της εν αγάπη αρραγής ενότητα κατά την εκπλήρωση της αποστολής της, κατ΄ εξοχήν δε κατά την υπεράσπιση της Πίστης μας αλλά και του χειμαζόμενου ανθρώπου», ανέφερε.
Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε την περικοπή της προς Εβραίους Επιστολής του Αποστόλου Παύλου (ΙΑ, 32-40), η οποία αφορά τον βίο και την πολιτεία των Αγίων και των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης και της αταλάντευτης προσήλωσής τους στο ιερό καθήκον, επισημαίνοντας ότι «δεύτερη προσδοκία του λαϊκού αισθήματος από την Εκκλησία μας είναι η ανιδιοτελής, συνεπής και μέχρις αυτοθυσίας προσήλωση του κλήρου, μ΄ επικεφαλής τους Αγίω Πνεύματι εκλεγμένους ταγούς του, στο ιερό καθήκον εκπλήρωσης της αποστολής της».

Υποστήριξε, επίσης, ότι «μόνον έτσι αφενός δικαιώνεται, και δη στο διηνεκές, ο ρόλος της Εκκλησίας μας. Και, αφετέρου, η Εκκλησία καθίσταται γνήσιο και ασφαλές υπόδειγμα συμπεριφοράς για καθέναν μας, ιδίως δε για όλους εμάς, στους οποίους ο λαός μάς έχει εμπιστευθεί με δημοκρατική νομιμοποίηση τις τύχες του ως προς την “όκωσπερ τείχεος” υπεράσπιση του δημόσιου και του εθνικού συμφέροντος».

Όπως είπε, η τήρηση της παράδοσης του συμβολικού κοινού γεύματος τιμά όπως επιβάλλει η αρμονική συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας, την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Τέλος, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία μας, υπό όρους αρραγούς ενότητας και υποδειγματικής συνέπειας, θα φωτίζει, με το αΐδιο φως της πίστης μας, τον δρόμο του λαού μας και του έθνους μας, για την εκπλήρωση της Ιστορικής του αποστολής, συνακόλουθα δε για την κατάκτηση του Ιστορικού μέλλοντος που του αναλογεί και του αρμόζει».

Διαβάστε, επίσης :

Π. Παυλόπουλος: Η σχέση του ανθρώπου με την Τεχνολογία είναι γεμάτη αντιφάσεις

Γεύμα μεταξύ του Π. Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα