Σκόπια: Σφάζεται η αντιπολίτευση μετά τις «προδοσίες» και μιλάει για «αποκεφαλισμούς»

Αναβρασμός επικρατεί στα Σκόπια και ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, λίγα 24ωρα μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή που άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

Στο στρατόπεδο του VMRO-DPMNE αδυνατούν να χωνέψουν ότι βρέθηκαν επτά βουλευτές

τους που συμπαρατάχθηκαν με την κυβέρνηση -λόγος για τον οποίο τους απέπεμψαν και τους ζητούν να παραιτηθούν-, ενώ προσκείμενα στο κόμμα ΜΜΕ τους χαρακτηρίζουν «δωροδοκέθεντες προδότες», αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι θα φρουρούνται!

Μιλόσοσκι: Ο Μωάμεθ ο Πορθητής αποκεφάλισε τους προδότες στην Κωνσταντινούπολη

Ενδεικτικό του κλίματος των πιέσεων που ασκούνται στους «αποστάτες» είναι το απειλητικό μήνυμα που τους έστειλε ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός του Γκρούεφσκι, Αντόνιο Μιλόσοσκι, θυμίζοντας μια ιστορία που χαρακτηρίζει «πολύ διδακτική»:

«Είναι μια διδακτική ιστορία, όταν οι Οθωμανοί ήθελαν να κατακτήσουν την Κωνσταντινούπολη, αλλά αδυνατούσαν να τα καταφέρουν! Ο σουλτάνος Μωάμεθ Β’ με πολύ χρυσάφι δωροδόκησε εμπόρους για να του πουν το λιγότερο φρουρούμενο σημείο της Κωνσταντινούπολης, όπου θα ήταν ευκολότερο να επιτεθεί. Όταν οι Οθωμανοί την κατέκτησαν, ο σουλτάνος συγκέντρωσε όσους δωροδόκησε με χρυσά νομίσματα και διέταξε να τους αποκεφαλίσουν και να βάλουν το χρυσάφι με το οποίο δωροδοκήθηκαν στους τάφους τους. Αυτό εξέπληξε τους Οθωμανούς στρατηγούς, που ρώτησαν: “Σουλτάνε, μας βοήθησαν να κατακτήσουμε την Κωνσταντινούπολη, γιατί έκοψες τα κεφάλια τους;”. Ο σουλτάνος απάντησε: “Εφόσον πούλησαν τους ίδιους τους συμπατριώτες τους για λεφτά, φαντάσου τι μπορούν κάνουν σε εμάς!”».

«Δεν μετανιώνω» λέει μία από τους αντάρτες του VMRO

Ο πρόεδρος της ΚΟ του VMRO-DPMNE κάλεσε τη βουλευτή Νόλα Ισμαλόσκα Στάροβα –μία εκ των επτά που τάχθηκαν υπέρ της έναρξης διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος- να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι οι 7.700 πολίτες που την ψήφισαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές δεν της έδωσαν τη νομιμότητα να ψηφίσει για την αλλαγή του ονόματος της χώρας.

Η ίδια σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Makfax είπε ότι δεν μετανιώνει, ότι ενήργησε κατά συνείδηση με αποκλειστικό γνώμονα την ευημερία της ΠΓΔΜ και προκειμένου να συμβάλει σε ένα καλύτερο αύριο.

«Ψήφισα για να βοηθήσω τη διαδικασία (…). Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι έγιναν απειλές εναντίον μου για την απόφαση που πήρα στη “μακεδονική” Βουλή. Οι πράξεις μου οδηγούνται αποκλειστικά από την επιθυμία για ευημερία στη “Μακεδονία”» δήλωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν ανησυχεί για την ασφάλειά της, ότι λαμβάνει συνεχώς μηνύματα υποστήριξης από τους πολίτες, διέψευσε ότι δέχθηκε απειλές κατά την ψηφοφορία και υπογράμμισε ότι αν η κυβέρνηση δεχθεί τα αιτήματα των οκτώ βουλευτών που τη στήριξαν για πρόσθετες εγγυήσεις για τη «μακεδονική» ταυτότητα, θα ψηφίσει «ναι» και στις επόμενες ψηφοφορίες.

Τρίζει η καρέκλα του Μίτσκοσκι;

Τοπικά ΜΜΕ, όπως το a1on, αναφέρουν ότι κορυφώνεται η γκρίνια στην αξιωματική αντιπολίτευση επειδή έσπασε η κομματική γραμμή στην ψηφοφορία της Παρασκευής, καθώς πολλοί χρεώνουν στην ηγεσία αποτυχία ελέγχου της κοινοβουλευτικής ομάδας. Πληροφορίες του δικτύου μέσα από το κόμμα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο, στο οποίο θα τεθεί θέμα εμπιστοσύνης για τον ηγέτη Κρίστιαν Μίτσκοσκι, την ώρα που το περιβάλλον του λέει ότι η κατάσταση σταθεροποιείται και ότι η ηγεσία θα ανακοινώσει σύντομα τη γραμμή που θα ακολουθηθεί εφεξής.

Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, υπέρ της απομάκρυνσης του Μίτσκοσκι τάσσονται από τη λεγόμενη ρεφορμιστική πτέρυγα του VMRO καθώς και μέλη που είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την εκλογή του στο προηγούμενο συνέδριο.

Ο Ζάεφ ελπίζει ότι θα στηρίξουν κι άλλοι βουλευτές την αναθεώρηση του Συντάγματος

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ελπίζει και υποστηρίζει ότι θα πειστούν τελικά και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τις τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος με την αλλαγή του ονόματος, που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Θεωρώ πως μπορούμε να συντονιστούμε και περιμένουμε πως η πλειοψηφία μας θα αυξηθεί στα ερχόμενα στάδια. Καθώς προχωρά η διαδικασία, θα δούμε πως δεν υπάρχει τίποτα επίπονο ή επιζήμιο σε αυτούς τους νόμους, θα λειτουργήσουν ενωτικά και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το MIA, ενώ φάνηκε πρόθυμος να συναινέσει στα θέματα που έχουν εγείρει οι «οκτώ» που τον στήριξαν στην ψηψοφορία της Παρασκευής, κυρίως όσον αφορά στη διασφάλιση της «μακεδονικής» ταυτότητας.

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στα Σκόπια

Η Ουάσιγκτον, στο μεταξύ, έστειλε σήμερα (Δευτέρα) στα Σκόπια ανώτερο διπλωμάτη της, καθώς εντείνεται η διεθνής υποστήριξη για την αλλαγή του ονόματος της χώρας. Σε άλλη μια ένδειξη δυτικής στήριξης για τη στρατηγική ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την εκτόνωση της κατάστασης και την «παγιοποίηση» της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων ώστε να επικυρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Όπως είχε ανακοινώσει με tweet η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα, σκοπός της επίσκεψης του Αμερικανού αξιωματούχου στη χώρα είναι να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να υπογραμμίσει τη σημασία της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας.

Ο Μάθιου Πάλμερ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζάεφ, τον ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και αξιωματούχους των πολιτικών κομμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πάλμερ διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον στα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούν τη χώρα τους», είχε υπογραμμίσει ο ίδιος.

Σκοπιανός ΥΠΕΣ: Να γίνει έρευνα για τις κατηγορίες περί «προδοσίας»

Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων δήλωσε ότι υπάρχουν μέτρα προστασίας και για τους 80 βουλευτές που υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση την Παρασκευή. Κατήγγειλε ότι ειδικά μια ομάδα, απειλεί και τις οικογένειες των βουλευτών.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοια συμπεριφορά και οποιοσδήποτε προκαλεί φόβο στους πολίτες ή τους νομοθέτες μας θα αντιμετωπίσει κυρώσεις… Δεν είναι σοβαρό να βγαίνεις δημοσίως με κατηγορίες ότι πρότειναν στους βουλευτές μας χρήματα για να ψηφίσουν ‘’ναι’’» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Όλιβερ Σπασόφσκι.

Πηγή: iefimerida.gr

The post Σκόπια: Σφάζεται η αντιπολίτευση μετά τις «προδοσίες» και μιλάει για «αποκεφαλισμούς» appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα