Πως μένουν χωρίς το δικαίωμα επιλογής γιατρού οι Στρατιωτικοί όταν ασθενούν

06:03 12/2/2019 - Πηγή: Armynow

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Στρατιωτικοί με την υποχρέωση όταν χρειάζονται υγειονομική περίθαλψη να απευθύνονται μόνο στους γιατρούς της Μονάδας του ή σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Στην ιδιότυπη εξαίρεση που υποβάλλονται οι στρατιωτικοί δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην καθημερινή υγειονομική τους περίθαλψη, αναφέρονται με ερώτησή τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας, Ανδρέας Λοβέρδος – Β’ Αθήνας,

Μιχάλης Τζελέπης – Σερρών, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η ερώτηση προέκυψε από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί και το οποίο δημιουργεί τεράστια ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση ορισμένες φορές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΠΔ 432/83, Άρθρο 4, η υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών τόσο σε νοσοκομειακό όσο και σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο παρέχεται μόνο από τους ιατρούς των Μονάδων που υπηρετούν και από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Ο περιορισμός αυτός δημιουργεί σειρά προβλημάτων, καθώς ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης δεν έχουν το δικαίωμα επιλογής γιατρού καθώς είναι υποχρεωμένοι να εξετάζονται μόνο από τους γιατρούς της μοναδάς ή του στρατιωτικού νοσοκομείου.

Αν για παράδειγμα δίπλα στο σπίτι κάποιου στρατιωτικού υπάρχει νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας σε περίπτωση ανάγκης δεν μπορεί να τα επισκεφθεί καθώς χρειάζεται παραπεμπτικό από τον γιατρό της μονάδας του ή από στρατιωτικό νοσοκομείο. Πρέπει δηλαδή άρρωστος να φύγει από το σπίτι του να πάει στη μονάδα και ή να εξεταστεί από τον γιατρό εκεί ή να πάρει παραπεμπτικό για να πάει κάπου αλλού.

Ιδιαίτερα στην επαρχία όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες και κάποιος στρατιωτικός διαμένει σε μεγάλη απόσταση από την Μονάδα του είναι σχεδόν αδύνατο το βράδυ ή Σαββατοκύριακο να μεταφερθεί εκεί.

Οι μόνες περιπτώσεις που μπορούν να δεχτούν κατ΄εξαίρεση στρατιωτικούς σε Κρατικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα, ιδιωτικες κλινικές και γιατρούς είναι να μην υπάρχει ή να μην λειτουργεί στην περιοχή Στρατιωτικό νοσοκομείο ή να μην υπάρχει προσωπικό ή σε έκτακτο ατύχημα που δεν μπορεί να γίνει διακομιδή στο πιο κοντινό νοσοκομείο. Μόνο έτσι δηλαδή αν πάει κάποιος σε έκτακτη κατάσταση καταφέρνει να γλυτώσει όλη την ταλαιπωρία.

Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γίνεται και μια άλλη μεγάλη διάκριση που αφορά τον κατάλογο με τα ποσοστά αναπηρίας. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Ανωτάτη Στρατού Υγιειονομικη Επιτροπή συνεχίζει να εφαρμόζει το ΠΔ 11/2014 το οποίο είχε αναπροσαρμόσει και είχε μειώσει κατά πολύ σε αριθμό τις κατηγορίες της αναπηρίας και τα ποσοστά. Παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΦΕΚ B 5987) που συγκροτήθηκε πρόσφατα, η ΑΣΥΕ συνεχίζει να κρίνει τη σωματική ικανότητα των στελεχών με βάση το ΠΔ του 2014.

Δείτε το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

«Το προηγούμενο έτος είχε ανακηρυχτεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ως «Έτος Μέριμνας». Η πραγματικότητα, όμως, για την υγειονομική καθημερινότητα των Ελλήνων Στρατιωτικών είναι πολύ διαφορετική. Μάλιστα, την έχουν αναδείξει με επιστολές τους τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) όσο και το Πρωτοβάθμιο Σωματείο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (ΕΣΠΕΕΣ).
Ειδικότερα, το πρώτο μεγάλο θέμα είναι ο Ενιαίος Κανονισμός Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας. Σύμφωνα με τη Φ. 80100/50885/3033 31 Δεκεμβρίου 2018 (ΦΕΚ Β 5987) καθορίστηκε ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 του N.3863/2010, καταργούμενης κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης. Υπό τα παραπάνω δεδομένα τίθεται σε αμφισβήτηση η εφαρμογή ή παύση της παρ.9 του άρθρου 23 του ΝΔ 1400/1973 και του συνακόλουθου ΠΔ 11/2014 που ρυθμίζει τη σωματική ικανότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των οικείων Κλάδων.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η Υγειονομική Κάλυψη Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων. Το θέμα της υγειονομικής κάλυψης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των οικογενειών τους έχει ήδη τεθεί και εξεταστεί στο πλαίσιο της διακλαδικής Ομάδας Εργασίας (ΟΕ) υπό του ΓΕΕΘΑ/Β1 για την αναθεώρηση του ΠΔ 432/83.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Δεδομένης της κατάργησης κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης του άρθρου 7 του N.3863/2010 για τον καθορισμό της σωματικής ικανότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθεί να εφαρμόζεται από την ΑΣΥΕ το ΠΔ 11/2014 αντί του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΦΕΚ B 5987);
2) Ποια είναι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της διακλαδικής Ομάδας Εργασίας (ΟΕ) τα οποία θα αποτελέσουν κριτήριο αναθεώρησης του ΠΔ 432/83;
3) Θα δοθεί η δυνατότητα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς να επισκέπτονται συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρούς της ΠΦΥ αλλά και του δευτεροβάθμιου επιπέδου, όπως συνέβη με την ΚΥΑ Υ4α/οικ.18421/14 Φεβρουαρίου 2011 (ΦΕΚ Β΄257) με την οποία δόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης στα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης στους υπόλοιπους πολίτες, δίχως αντιστρόφως ανάλογη πρόβλεψη;»

The post Πως μένουν χωρίς το δικαίωμα επιλογής γιατρού οι Στρατιωτικοί όταν ασθενούν appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα