Οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ και η έλλειψη σοβαρότητας στα εθνικά θέματα

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Αντιστράτηγου ε.α. Λάμπρου Τζούμη στο Armynow.net, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις και «πρωτοβουλίες» του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ.

*του Λάμπρου Τζούμη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ΥΕΘΑ

κ. Καμμένος, μετά τη συνάντηση που είχε στις ΗΠΑ με τον αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, επεσήμανε ότι η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και πρότεινε να αναπτυχθούν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Επεσήμανε επίσης, ότι η Ελλάδα προτίθεται να προχωρήσει με τις ΗΠΑ στην επέκταση της ενεργειακής συμφωνίας που υπάρχει με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Να επισημάνουμε ότι τα ζητήματα των υδρογονανθράκων είναι θέματα που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας κανενός κράτους. Έχουν άμεση σχέση με τον πρωθυπουργό της χώρας, τον υπουργό ενέργειας και ασφαλώς με το κοινοβούλιο, το οποίο κυρώνει τις αντίστοιχες συμβάσεις.

Να υπενθυμίσουμε επίσης, ότι ο κ. Καμμένος τον Μάρτιο του 2015 λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ΥΕΘΑ, είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με την υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Β. Νούλαντ. Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης, είχε απευθύνει το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, μέσω μιας συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων (government to government). Η απάντηση που έλαβε ο κ. Καμμένος από την αμερικανίδα υφυπουργό εξωτερικών ήταν ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να συνεργάζονται με άλλο κράτος για θέματα ερευνών υδρογονανθράκων και αν επιθυμεί η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες που υπάρχουν.

Αναφορικά με τη δημιουργία βάσεων στην Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΥΕΘΑ αναφέρεται στο θέμα αυτό. Τόσο στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τον Μάρτιο του 2015 στις ΗΠΑ, όσο και κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων που έχει παραχωρήσει στο παρελθόν είχε αναφερθεί στη δημιουργία Νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο.

Να επισημάνουμε ότι για τη δημιουργία βάσης του ΝΑΤΟ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προηγηθεί μακροχρόνια διαδικασία τεχνικής προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, οι οποίες για να καταλήξουν απαιτείται ομοφωνία των κρατών μελών, καθώς και υποβολή αιτήματος από την Βορειοατλαντική Συμμαχία προς το κράτος που θα εγκατασταθεί η βάση εν προκειμένω στην Ελλάδα.

Με δεδομένο τους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί αποστρατικοποίησης των νησιών, είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ομοφωνία. Είναι σκόπιμο επίσης να επισημάνουμε ότι κάθε φορά που ο κ. Καμμένος αναφέρεται στο θέμα αυτό, υπάρχει αντίδραση από πλευράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΕΘΑ, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης εξέφρασε «έκπληξη και απορία» για την πρόσκληση στις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.

Τον Μάιο του 2015 αντίστοιχη αντίδραση είχε υπάρξει από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Κ. Ήσυχο ο οποίος είχε αναφέρει ότι οι δηλώσεις του κ. Καμμένου «δεν αποτελούν απόφαση ή θέση της Κυβέρνησης» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως μια τέτοια πρόταση ούτε έχει συζητηθεί στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα ούτε έχει τεθεί υπόψη του άμεσα ενδιαφερομένου, δηλαδή, της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. H αντίδραση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται ενδεχομένως στην αφύπνιση αντιαμερικανικών αισθημάτων του παρελθόντος όταν συμμετείχαν σε πορείες με κεντρικό σύνθημα «Έξω οι βάσεις του θανάτου» και «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Εφόσον ο κ. Καμμένος αναφερόταν σε δημιουργία αποκλειστικά αμερικανικών βάσεων να επισημάνουμε τα εξής:

– Το 1953, υπογράφεται η πρώτη σύμβαση για την δημιουργία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης Παπάγου. Η συμφωνία αυτή ήταν αποτέλεσμα της εισόδου της χώρας μας τον προηγούμενο χρόνο στο ΝΑΤΟ και του ψυχροπολεμικού κλίματος της εποχής μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης. Η εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος λίγο μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου λειτουργούσε αποτρεπτικά στο ενδεχόμενο σοβιετικής επέκτασης στην περιοχή.

Μετά τη μεταπολίτευση του 1974, άρχισαν να συζητούνται και να υπογράφονται ελληνοαμερικανικές συμβάσεις αμυντικής συνεργασίας και έγιναν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας, συνέχισης του καθεστώτος των βάσεων στην Ελλάδα. Το 1990 επί κυβερνήσεως Κων. Μητσοτάκη, με υπουργό εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά υπογράφηκε συμφωνία, με την οποία οριστικοποιήθηκε η παραμονή μιας μόνο βάσεως, αυτής της Σούδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε η παραχώρηση ναυτικών και αεροπορικών διευκολύνσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία έχει συμπληρωθεί έκτοτε από διάφορα Μνημόνια Κατανόησης επί ειδικότερων ζητημάτων. Τον Ιούνιο 2001 στις Βρυξέλλες υπογράφτηκε από τους υπουργούς εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Γ. Παπανδρέου και Κ. Πάουελ, συμπληρωματική συμφωνία με τον τίτλο «Συνολική Τεχνική Συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και ΗΠΑ», στα πλαίσια της ετήσιας ανανέωσης παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Η σύμβαση ανανεώθηκε με μια άλλη, την CTA (Comprehensive Technical Arrangement), που κυρώθηκε στη Βουλή επί υφυπουργίας στο ΥΠΕΞ Α. Λοβέρδου τον Ιούλιο 2003.

– Η παροχή διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο και να αποφέρει τεράστια οφέλη στην Ελλάδα, τα οποία δεν αφορούν μόνο στο οικονομικό μέρος αλλά θα οδηγήσουν σε μεγιστοποίηση της ελληνικής γεωστρατηγικής σημασίας και στην εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων. Το πρόβλημα που προκύπτει όμως για την εμβάθυνση οποιασδήποτε συνεργασίας με τις ΗΠΑ είναι ότι όπως διαπιστώθηκε δεν έχει προϋπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση και συντονισμός μεταξύ του ΥΕΘΑ και του Υπουργείου Εξωτερικών. Μετά το «άδειασμα» για μια ακόμα φορά του κ. Καμμένου, η πιο προφανής εξήγηση για το λόγο των δηλώσεων του, είναι ότι προέρχονται από παντελή έλλειψη σοβαρότητας και προχειρότητα με την οποία όμως δυστυχώς αντιμετωπίσθηκαν πάρα πολλά εθνικά θέματα την περίοδο που πέρασε.

The post Οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ και η έλλειψη σοβαρότητας στα εθνικά θέματα appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΕΘΑ, ΗΠΑ,yetha, ipa