Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Γιατί αντιδρούν οι Στρατιωτικοί Δικαστές

17:26 13/3/2019 - Πηγή: Armynow

Να ανασταλούν οι αλλαγές που προβλέπονται για τη στρατιωτική δικαιοσύνη που προβλέπει το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ ζητάει με ανακοίνωση η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης

Ειδικότερα οι στρατιωτικοί διαστές σημειώνουν στην ανακοίνωση:

«Δημοσιεύθηκε για διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», με τα άρθρα 35, 36 και 37 του οποίου τροποποιείται ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας

και ο Κώδικας Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ένωσή μας έχει τη γνώμη ότι συνολικά η τροποποίηση των διατάξεων που προσδιορίζουν την κατάσταση των δικαστικών λειτουργών της στρατιωτικής δικαιοσύνης, εμφανίζεται αδικαιολόγητη και βεβιασμένη στο παρόν χρονικό στάδιο, καθώς εκκρεμεί η συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 96 &5 του Συντάγματος, που αφορά σε αυτά ακριβώς τα ζητήματα.

Επιπλέον η παράλληλη προώθηση των σχεδίων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στους οποίους επέρχονται μείζονες μεταβολές, καθιστούν άκαιρη και αντιφατική την τροποποίηση των διατάξεων του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, διότι είναι προς άλλη κατεύθυνση, με κίνδυνο να επέλθει βλάβη για τα δικαιώματα των στρατιωτικών στα πλαίσια της ποινικής διαδικασίας.

Έτσι η ΕΔΛΣΔ φρονεί ότι πρέπει να ανασταλεί η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία και να επαναληφθεί μετά το πέρας της συνταγματικής αναθεώρησης, με τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα υποβάλει επιστημονικά επεξεργασμένη συνολική πρόταση.

Στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή καθηγητή συνταγματικού δικαίου, καθηγητή ποινικού δικαίου, δικαστή ή εισαγγελέα της Κοινής δικαιοσύνης αλλά βέβαια και της στρατιωτικής δικαιοσύνης και εκπροσώπου των δικηγόρων».

Τι προβλέπει το άρθρο 35 Τροποποίηση διατάξεων του Πρώτου Βιβλίου του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα (ν. 2287/1995, Α΄ 20)

Τι προβλέπει το άρθρο 36 Τροποποίηση διατάξεων του Δεύτερου Βιβλίου του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα (ν. 2287/1995, Α΄ 20)

Τι προβλέπει το άρθρο 37 Τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων (ν. 2304/1995, Α΄ 83)

The post Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Γιατί αντιδρούν οι Στρατιωτικοί Δικαστές appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα