Κύπρος: Τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ – Στο κενό οι παρεμβάσεις

10:39 14/2/2018 - Πηγή: Armynow

Την ώρα που η Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία δεν κάνει πίσω και συνεχίζει να προκαλεί και να εκβιάζει καταστάσεις.

Η Τουρκία δεν κάνει πίσω στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και παρά τις παρεμβάσεις που καταγράφησαν χθες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης η Άγκυρα δείχνει πως θα συνεχίσει να προκαλεί και να εκβιάζει. Την ώρα που στο Κουβέιτ η Φεντερίκα Μογκερίνι επιχειρούσε να πείσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τερματιστούν οι ενέργειες κατά της ιταλικής

ΕΝΙ εντός της Κυπριακή ΑΟΖ, στην Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε Ελλάδα και Κύπρο ότι θα μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σ’ ένα νέο Αφρίν.

Η Λευκωσία την ίδια ώρα ελπίζει πως οι διπλωματικές πιέσεις θα καταφέρουν να ανοίξουν τον δρόμο για το SAIPEM 12000 ώστε να φτάσει στον στόχο Σουπιά. Πλην όμως, τόσο η ΕΕ όσο και τα Ηνωμένα Εθνη έδειξαν ότι δεν έχουν την πρόθεση ή τη διάθεση να κινηθούν πέραν από φραστικές υποδείξεις προς μια Τουρκία η οποία καθίσταται επικίνδυνη με τις πράξεις της. Όπως ήταν και η διεμβόλιση πλοίου του ελληνικού λιμενικού σώματος έξω από τα Ίμια.

Χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ και συζήτησαν την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για τις ενέργειες των Τούρκων. Ο Μπ. Γιλντιρίμ τηλεφώνησε στον Αλ. Τσίπρα προκειμένου να του πει ότι το περιστατικό στα Ίμια δεν ήταν προϊόν εσκεμμένης ενέργειας.

Λακκοτρύπης: Στέκουν στον πούντο τους οι εταιρείες και συμπεριφέρονται πράγματι ως εταίροι μας.

Υπομονή και παρασκηνιακές ενέργειες, όπως και έμμεσες πιέσεις προς την Τουρκία είναι η συνταγή της ΕΝΙ για την κατάσταση που έχει δημιουργεί στην περιοχή της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά». Τα σχετικά ρηχά νερά και το μικρότερο βάθος του στόχου, σμικραίνουν τον απαιτούμενο χρόνο για τη γεώτρηση και απορροφούν τις καθυστερήσεις που προκαλεί η προκλητική τουρκική στάση.

Από χθες, στην τακτική σύνδεση του Saipem 12000 με το λιμάνι Λεμεσού προστέθηκε και τακτική σύνδεση από αέρος μέσω ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Πηγή: philenews

The post Κύπρος: Τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ – Στο κενό οι παρεμβάσεις appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρος, Τουρκικές, ΑΟΖ –,kypros, tourkikes, aoz –