Εξελίξεις στην αντιαρματική άμυνα στον ρωσικό στρατό

Η αντιαρματική άμυνα υπήρξε μεγάλης σπουδαιότητας για τον ρωσικό στρατό. Τώρα επιδιώκει να ενσωματώσει τα μέσα σε ένα ενιαίο σύστημα διοίκησης & ελέγχου.

Στον ρωσικό στρατό η αντιαρματική άμυνα είναι αποστολή του πυροβολικού. Κάθε ταξιαρχία ελιγμού υποστηρίζεται από τέσσερις μοίρες πυροβολικού, από αυτές η μία μοίρα είναι αντιαρματική.

Συγκρότηση αντιαρματικής μοίρας

Η αντιαρματική μοίρα αποτελείται από:

Μία πυροβολαρχία με έξι αντιαρματικά πυροβόλα MT-12 Rapira.Δύο πυροβολαρχίες με έξι κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα 9Μ123 Khrizantema ή έξι καταστροφείς αρμάτων
9P162 Kornet-T, η κάθε μία.

Σε κάθε μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού υπάρχει μία αντιαρματική διμοιρία με εννέα εκτοξευτήρες Metis και κάθε ομάδα πεζικού διαθέτει RPG-7.

Το αντιαρματικό πυροβόλο MT-12 RapiraΣτοιχεία MT-12 Rapira της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιοχής κατά τη διάρκεια βολών στις 22/10/2015.

Το ρυμουλκούμενο, αντιαρματικό πυροβόλο MT-12 Rapira είναι εξέλιξη του πυροβόλου Τ-12, το οποίο εισήλθε σε υπηρεσία το 1961.

Το πυροβόλο MT-12 Rapira είναι λειόκαννο και μπορεί να βάλλει βλήματα των 100 χλστ. ή τον κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο 9Μ117 Bastion. Ο πύραυλος αυτός μπορεί να διατρήσει 660 χλστ. θώρακα που καλύπτεται από ενεργή θωράκιση.

Το όπλο υπηρετείται από έξι άνδρες και ρυμουλκείται από το ερπυστριοφόρο MT-LB, εντός του οποίου φέρονται 20 βλήματα.

Επειδή το διαμέτρημα των 100 χλστ. είναι ανεπαρκές για τους θώρακες των σύγχρονων αρμάτων μάχης υπάρχει η εκτίμηση ότι το MT-12 Rapira κατά κύριο λόγο θα χρησιμοποιηθεί για βολές καμπύλης τροχιάς. Θα πρέπει όμως να αναφερθεί ότι κατά την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ το 2003 Ιρακινοί στρατιώτες με το πυροβόλο MT-12 εξουδετέρωσαν δύο άρματα Άμπραμς και ένα ΤΟΜΑ Μπράντλεϋ.

Αντιαρματικός πύραυλος 9Μ123 KhrizantemaΚαταστροφέας αρμάτων 9Ρ157-2 Khrizantema-S.

Ο πύραυλος αυτός εισήλθε σε υπηρεσία στον ρωσικό στρατό το 2005. Έχει βεληνεκές έξι χιλιόμετρα και ανάλογα με την έκδοση μπορεί να κατευθύνεται είτε με λέηζερ είτε με ραντάρ. Αυτό επιτρέπει να βάλλονται δύο πύραυλοι ταυτόχρονα όπου ο ένας κατευθύνεται με λέηζερ και ο άλλος με ραντάρ.

Κάθε πύραυλος φέρει διπλή αντιαρματική κεφαλή (ΗΕΑΤ) με αναφερόμενη ικανότητα διάτρησης 1100-1250 χλστ. θώρακα προστατευμένου από ενεργή θωράκιση. Εναλλακτικά, ο πύραυλος μπορεί να φέρει θερμοβαρική κεφαλή.

Ο πύραυλος φέρεται από τον καταστροφέα αρμάτων 9Ρ157-2 Khrizantema-S, που βασίζεται σε πήγμα ΒΜΡ-3, και από το επιθετικό ελικόπτερο Χάβοκ.

Ο καταστροφέας αρμάτων 9Ρ157-2 Khrizantema-S φέρει δύο πυραύλους έτοιμους για εκτόξευση και 15 εσωτερικά, οι οποίοι μπορούν να φορτωθούν στους εκτοξευτήρες αυτόματα.

Καταστροφέας αρμάτων 9P162 Kornet-TΟ καταστροφέας αρμάτων Kornet-T.

Ο καταστροφέας αρμάτων Kornet-T βασίζεται και αυτός σε πήγμα ΒΜΡ-3 και φέρει αντιαρματικούς πύραυλους Kornet.

Ο αντιαρματικός πύραυλος Kornet είναι μικρότερος από τον Khrizantema. Έχει μέγιστο βεληνεκές 5,5 χλμ. και φέρει διπλή αντιαρματική κεφαλή (ΗΕΑΤ) με αναφερόμενη ικανότητα διάτρησης 1200 χλστ. θώρακα προστατευμένου από ενεργή θωράκιση. Εναλλακτικά, ο πύραυλος μπορεί να φέρει θερμοβαρική κεφαλή.

Ο καταστροφέας αρμάτων Kornet-T μπορεί να βάλλει δύο πυραύλους στον ίδιο στόχο με χρονικό διαχωρισμό μικρότερο τους ενός δευτερολέπτου, ώστε ο πρώτος πύραυλος να ενεργοποιήσει το σύστημα ενεργής προστασίας (APS) του άρματος και ο δεύτερος να το καταστρέψει.

Αντιαρματικός πύραυλος MetisΟ φορητός αντιαρματικός πύραυλος Metis-Μ1.

Ο φορητός αντιαρματικός πύραυλος Metis υπηρετείται από στοιχείο δύο ανδρών, έχει βάρος 13,8 κιλών και βεληνεκές 2 χλμ.

Ο Metis φέρει διπλή αντιαρματική κεφαλή (ΗΕΑΤ) με αναφερόμενη ικανότητα διάτρησης 800 χλστ. θώρακα προστατευμένου από ενεργή θωράκιση. Εναλλακτικά, ο πύραυλος μπορεί να φέρει θερμοβαρική κεφαλή.

Τον Νοέμβριο του 2015 εμφανίστηκε μία βελτιωμένη έκδοση, ο Metis-Μ1, με αυξημένο βεληνεκές και μεγαλύτερη ικανότητα διάτρησης.

Το νέο σύστημα διοίκησης και ελέγχου

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου και διοίκησης των αντιαρματικών του όπλων, γνωστό με τα αρχικά ASU.

Σκοπός του ASU είναι να ενσωματώσει σε ένα σύστημα όλα τα αντιαρματικά μέσα, εκτός από τα μικρής εμβέλειας RPG. Το σύστημα αφού αναλύσει το έδαφος και προσδιορίσει τις αρματικές προσβάσεις δημιουργεί ένα σχέδιο πυρός το οποίο εκμεταλλεύεται κατά τον καλύτερο τρόπο τα χαρακτηριστικά των διαφόρων όπλων. Στο σχέδιο πυρός υπάρχει κλιμάκωση των όπλων και αλληλοκάλυψη των τομέων.

Αφού το σχέδιο δημιουργηθεί το σύστημα μεταδίδει στους φορείς των όπλων τις συντεταγμένες της θέσης στην οποία θα πρέπει να ταχθούν. Το σύστημα θα είναι φτιαγμένο, όπως και στο ρωσικό πυροβολικό, να συνεργάζεται με Μη Επανδρωμένα Αεροπορικά Συστήματα, έτσι ώστε η κατάλληλη μονάδα πυρός να ενημερώνεται για τον στόχο που αποκαλύπτεται.

Πηγή: OE WATCH τεύχος Νοεμβρίου 2017

The post Εξελίξεις στην αντιαρματική άμυνα στον ρωσικό στρατό appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα