Άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα 2019”: Τι θέλουν να πουν οι γείτονες;

11:04 15/2/2019 - Πηγή: Armynow

Η μεγαλύτερη διακλαδική στρατιωτική άσκηση από ιδρύσεως του σύγχρονου Τουρκικού κράτους με την επωνυμία “Γαλάζια Πατρίδα 2019”, θα διεξαχθεί εντός των επομένων ημερών.

Η άσκηση αυτή είναι στρατηγικού επιπέδου με “τεχνικά” χαρακτηριστικά που ορίζουν τον τύπο, τους Αντικειμενικούς Σκοπούς της αλλά και το μήνυμα που θέλει να περάσει στη διεθνή σκηνή η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Η Στρατηγική Άσκηση χωρίς στρατεύματα (Command Post Exercise, CPX) που πρόκειται να ακολουθήσει αλλά και η αντίστοιχη Άσκηση Υποστηριζόμενη από Υπολογιστές (Computer Assisted Exercise, CAX)

που θα γίνει στο μέλλον από το NRDC – Turkey έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τη Live EX “Γαλάζια Πατρίδα”.

Τόσο τα σενάρια των ασκήσεων αυτών όσο και οι περιοχές στις οποίες αναφέρονται εμπεριέχουν τη σαφή πρόθεση της Τουρκίας να επιδείξει τη στρατιωτική της ισχύ αλλά παράλληλα να αποδείξει τη χρησιμότητά της στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα αποδεικνύει πως η Τουρκία έχει ξεπεράσει σε σημαντικό βαθμό την οικονομική κρίση ξοδεύοντας αρκετά εκατομμύρια δολάρια (έχει σημασία το νόμισμα) και ταυτόχρονα να επισημοποιηθεί ο ρόλος της ως χωροφύλακα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η επερχόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας σε Συριακό έδαφος αλλά και οι διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες με χώρες όπως το Κατάρ και το Ομάν, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ως επίσης και η αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία που αφήνουν ως τοποτηρητή την Τουρκία. Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι ο προάγγελος και η δοκιμή για το νέο ρόλο (αναβίωση ενός παλαιότερου) της Τουρκίας όχι ως περιφερειακής δύναμης αλλά ως διεθνούς φορέα διαμόρφωσης εξελίξεων. Η πολιτική Ερντογάν έχει πετύχει σχεδόν όλους του Αντικειμενικούς Στόχους της και μπορεί να πλέον να αντιμετωπίζει το μέλλον διαφορετικά. Η Αμυντική Βιομηχανία της Τουρκίας, επιδοτούμενη κατά κύριο λόγο από το Τουρκικό κράτος, που συμμετέχει μετοχικά σε μια σειρά επιχειρήσεων, αποτελεί ισχυρότατο πυλώνα ισχύος.

Η αντιμετώπιση (όχι διαχείριση) της κρίσης που προήλθε από την κακοσχεδιασμένη και πλήρως αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος έδωσε στον Τούρκο Πρόεδρο τη δυνατότητα να εκκαθαρίσει τόσο τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και την κρατική δομή στο σύνολό της από αντιφρονούντες. Πήρε χρόνο, είχε σημαντικό κόστος αλλά φαίνεται πλέον καθαρά πως επαύξησε την ισχύ του Τουρκικού κράτους και έδωσε το πλεονέκτημα στην Τουρκία να μπορεί να αναθεωρήσει τις στρατηγικές της σχετικά με την επίτευξη των επιμέρους στόχων της και κυρίως να προσπαθήσει εκ νέου να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με το κράτος που φοβάται περισσότερο: Την Ελλάδα.

Η τελευταία με μια πολιτική φτιαγμένη στο πόδι, διαμόρφωσε ένα αντίπαλο δέος με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου, αγνοώντας την Τουρκία. Αυτή η ιδιόμορφη συμμαχία είναι και εύθραυστη αλλά και αναξιόπιστη. Οι εγγενείς της αδυναμίες έγκεινται στο γεγονός πως κανένα από αυτά τα κράτη, πλην της Κύπρου, δε μπορεί να δεσμευτεί σε κοινές δράσεις που να καλύπτονται από διεθνείς στρατιωτικές συμμαχίες ή έστω να διαθέτουν τη διεθνή νομιμοποίηση κοινής στρατιωτικής δραστηριότητας.

Καμία από τις τρεις χώρες δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ και καμία από αυτές δεν είναι αρκετά ασφαλής σε εθνικό πλαίσιο. Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε το μέλλον αλλά τέτοιου είδους συμμαχίες παραπέμπουν σε λυκοφιλίες παρά σε πολυετείς στρατηγικές συνεργασίες.

Η “Γαλάζια Πατρίδα” έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η γειτονιά μας δεν είναι ήσυχη, δεν είναι χαλαρή και κυρίως δεν αποδέχεται το ρόλο του κομπάρσου που προσπαθήσαμε να της δώσουμε. Η διαρκής αντιπαράθεση με την Τουρκία και η συστηματική παρανόηση της πραγματικότητας γίνεται με γνώμονα μικροπολιτικές επιδιώξεις και την επιβίωση ενός αντεθνικού στην πράξη πολιτικού κατεστημένου. Αυτό το πολιτικό κατεστημένο μέσω της απέλπιδας προσπάθειας πολλών κομματικών σχηματισμών ν’ αποδείξουν το αντίθετο με τη χρήση υψηλών θεωριών και εθνικών ασμάτων, έχει φέρει ήδη αρκετά αρνητικά αποτελέσματα με το πιο κραυγαλέο να είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.

Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν την εδώ και χρόνια πρόταση για κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδος – Τουρκίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ;

The post Άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα 2019”: Τι θέλουν να πουν οι γείτονες; appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα