Αλκιβιάδης Στεφανής: Τα KIOWA αλλάζουν τη μορφή του αγώνα σε Έβρο και νησιά!

Όλες τις απορίες σχετικά με την πολυσυζητημένη αγορά των ελικοπτέρων KIOWA έλυσε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

Kiowa θα αλλάξουν όλη τη μορφή του αγώνα στον Έβρο και τα νησιά, αυτό υπογράμμισε χθες ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής αναφερόμενος στα 70 ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης KIOWA που πρόκειται να αποκτήσει

ο Ελληνικός Στρατός.

Όπως τόνισε: «Στο πλαίσιο της δομής δυνάμεων και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να μειωθούμε για να αυξήσουμε τη στελέχωσή μας στις μονάδες που θα μείνουν, παίρνουμε κάποια αντίμετρα, ως πολλαπλασιαστής ισχύος για να ισορροπήσουμε την σε εισαγωγικά μείωση».

Κι έδωσε το εξής παράδειγμα: «Να φανταστούμε ότι το Καστελόριζο είναι 72 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο, αυτά με τα 93 χλμ τα οποία πάνε μας δίνουν τη δυνατότητα σε 43 λεπτά να είμαστε εκεί. Να επιχειρήσουμε και να γυρίσουμε. Ενώ πρώτα δεν γινόταν αυτό. Έπρεπε να στείλουμε Chinook. Παράλληλα μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα στο Search Operation».

Παράλληλα εξήγησε, προκειμένου να λύσει όλες τις απορίες, ότι από τα 70 KIOWA που θα πάρουμε έναντι 46 εκατομμυρίων, τα 36 μας παρέχονται πλήρη και διευκρίνισε: «Όταν λεω πλήρη: Με όλους τους ασυρμάτους, όλα τα βοηθήματα αεροναυτιλίας και όλα τους τα όπλα. Πολυβόλο 050, ρουκέτες 7 χιλιοστών ή Hell Fire. Αυτά για τα 36. Τα υπόλοιπα 24 μας παρέχονται με τις ίδιες δυνατότητες των 36, αλλά με έναν ασύρματο αντί για τρεις που έχει κάθε ελικόπτερο. Αυτά τα 24 είναι για εκπαίδευση. Και τα 10 τα οποία ή και αυτά κάποια στιγμή τα κάνουμε κάτι, ή τα χρησιμοποιούμε για ανταλλακτικά».

Απαντώντας στις κακόπιστες κριτικές που έγιναν όλον αυτό τον καιρό για το ποιο σκοπό εξυπηρετεί αυτή η αγορά, που αφορά την ηλικία αλλά και το κόστος των KIOWA ο Αλκιβιάδης Στεφανής τόνισε: «Μακάρι να είχαμε χρήματα να αγοράσουμε κάτι καλύτερο και πιο σύγχρονο. Αλλά με 47 εκατομμύρια δεν παίρνεις ένα Απάτσι. Ενώ αυτή τη στιγμή με το ποσό αυτό παίρνεις έναν αριθμό από ελικόπτερα».

Αναφερόμενος στην οικονομοτεχνική μελέτη που έχει γίνει για τα KIOWA, τόνισε, ότι παρουσιάζει πως το κάθε ελικόπτερο αν κάνει 250 ώρες πτήσης το χρόνο, τα ανταλλακτικά του και η υποστήριξή του είναι για 4 έως 6 χρόνια, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τις ώρες πτήσεις των άλλων ελικοπτέρων: «Τα Απάτσι αυτή τη στιγμή, πετάνε γύρω στις 32 ώρες το χρόνο, τα Σινούκ γύρω στις 46 ώρες το χρόνο. Άρα λοιπόν βλέπουμε ότι αυτό που δίνουν οι Αμερικάνοι και τεχνικά το εξαντλούνε, εμείς δεν το φτάνουμε ποτέ. Να φτάσουν 100 ώρες το μέγιστο. Το καλοκαίρι με τις αεροδιακομιδές και τις αεροπυροσβέσεις τα ελικόπτερα Σινούκ δεν κάνανε πάνω από 54 ώρες».

Συμπληρωματικά είπε πώς: «Το πλαίσιο των ανταλλακτικών που έχουμε, μας δίνει ένα χρονικό περιθώριο οκτώ με δέκα χρόνια. Η σκέψη μας για τα ελικόπτερα αυτά είναι ότι θα τα κρατήσουμε για μια δεκαετία με δωδεκαετία. Και να δίνουμε και κάτι άλλο πάνω σε αυτό το οποίο συζητάμε. Τα ελικόπτερα αυτά είναι κατασκευής, το πιο παλιό το 1993, το πιο σύγχρονο το 2010. Τα Σινούκ που πετάνε αυτή τη στιγμή είναι κατασκευής του 1985».

Όταν ρωτήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ αν υπάρχει κόσμος να πετάξει τα KIOWA τόνισε αφοπλιστικά: «Κόσμο έχουμε ατελείωτο. Έχουμε και τεχνικούς και πιλότους. Άρα η είσοδος στο δικό μας οπλοστάσιο γίνεται με απόλυτα ομαλό τρόπο».

The post Αλκιβιάδης Στεφανής: Τα KIOWA αλλάζουν τη μορφή του αγώνα σε Έβρο και νησιά! appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα