10 Μαΐου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

06:02 10/5/2018 - Πηγή: Armynow

10 Μαΐου 1956: Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, που ανεβαίνουν στην αγχόνη ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο

1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στα Νησιά Καϊμάν και τα ονομάζει «Λας Τορτούγας» δηλαδή «οι Χελώνες» εξαιτίας των πολλών θαλάσσιων χελώνων που υπήρχαν εκεί. Τα νησιά ανακαλύφθηκαν στο τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι

στο Νέο Κόσμο. Τα νησιά μαζί με την Τζαμάικα τέθηκαν υπό αγγλική κυριαρχία το 1670, μετά την Συνθήκη της Μαδρίτης.

1801: Οι πειρατές της Μπαρμπαριάς κηρύσσουν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ. Οι πειρατές εκείνοι -όπως και οι σύγχρονοι μιμητές τους στη Σομαλία- διατηρούσαν εν ζωή τους ομήρους τους, όχι από ανθρωπιστική διάθεση, αλλά από στυγνό υπολογισμό. Οι πειρατές κρεμούσαν ενίοτε θύματά τους σε τσιγκέλια ή τους έκοβαν σε μικρά κομμάτια εάν αντιστέκονταν. Οι πειρατές της Μπαρμπαριάς χρησιμοποιούσαν μικρά ξύλινα σκάφη, που κινούνταν συχνά χάρη σε δούλους κωπηλάτες, αλυσοδεμένους στα κουπιά τους, με τα οποία εφορμούσαν εναντίον μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πλοίων. Η αμερικανική κυβέρνηση, όμως, δεν άντεξε άλλο να πέφτει θύμα στυγνού εκβιασμού και για τον λόγο αυτό προκάλεσε τους Πολέμους της Μπαρμπαριάς. Ο πρώτος, το 1801 συνέπεσε με την ορκωμοσία του Τζέφερσον στην προεδρία, ενώ ο δεύτερος το 1815 έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο Μάντισον να αξιοποιήσει το ναυτικό για να βομβαρδίσει τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.

1859: Σημειώνονται συγκρούσεις στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας. Είναι τα λεγόμενα Σκιαδικά. Έτσι έμειναν στην ιστορία τα επεισόδια μεταξύ της μαθητικής νεολαίας και της Χωροφυλακής. Ήταν ένα φαινομενικά άσχετο γεγονός, που οδήγησε τρία χρόνια αργότερα στην έξωση του βασιλιά Όθωνα.

1933: Φοιτητές μέλη του Ναζιστικού Κόμματος καίνε βιβλία των Μαρξ, Φρόιντ, Μπρεχτ και Αϊνστάιν στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου. Τα χαρακτηρίζουν «αντιγερμανικά».

1940: Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Την ίδια χρονιά ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Τσόρτσιλ με το πεισματάρικο χαμόγελο, ανθρώπινη ενσάρκωση του σκληροτράχηλου, βρετανικού μπουλντόγκ, που σχηματίζει το σήμα της νίκης με το χέρι, την ώρα που δαγκώνει ένα από τα αγαπημένα του πούρα, είναι μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες με τις οποίες έχουμε συνδέσει, στη συλλογική μας συνείδηση, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το πάθος του Τσόρτσιλ για τα πούρα Αβάνας αρχίζει το 1895, όταν η τυχοδιωκτική φύση του τον φέρνει, σε ηλικία 20 ετών, στον πόλεμο της Κούβας, η οποία πασχίζει να αποτινάξει τον ισπανικό ζυγό.

1947: Ψηφίζεται από την αμερικανική βουλή το Σχέδιο Τρούμαν για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

1956: Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως. Οι δύο αγωνιστές αποτέλεσαν τους πρωτομάρτυρες του αντιαποικιοκρατικού Κυπριακού Αγώνα δίνοντας τη ζωή τους για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία της Κύπρου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εκτέλεσή τους προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων στη Μεγαλόνησο. Η ΕΟΚΑ εκτέλεσε τους Άγγλους στρατιώτες Γκόρντον Χιλ και Ρόναλντ Σίλτον, που είχαν απαχθεί και κρατούνταν ως όμηροι ενώ σχεδιάστηκε επίθεση στον αστυνομικό σταθμό Παλαιχωρίου η οποία ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Οι σωροί των δύο ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου θάφτηκαν μαζί με άλλους 11 στα λεγόμενα «Φυλακισμένα Μνήματα», ένα μικρό κοιμητήριο που είχαν κατασκευάσει οι Άγγλοι αποικιοκράτες στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας και το οποίο βρισκόταν δίπλα από τα κελιά των μελλοθάνατων και την αγχόνη.

The post 10 Μαΐου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα